Radna (RAM) memorija pametnog telefona je vrlo bitna za njegov rad, pa čak bismo mogli reći i da je najbitnija u novije vrijeme. Koliko gigabajta memorije ima vaš smartphone?

Danas svi pametni telefoni imaju dovoljno procesorske snage te minimalno četiri, neki šest, osam pa i deset procesorskih jezgri za obavljanje procesa koji se provode u telefonu. Pojedine jezgre se koriste za zahtjevnije operacije dok postoje i one štedljive uz koje će telefon raditi, ali na manjem taktu te time trošiti manje baterije.

Slikovito ćemo vam objasniti rad procesora i radne memorije u današnjim mobitelima. Ako bismo zamislili da je čipset odnosno sklop procesora pumpa koja gura vodu kroz cijev, promjer cijevi kroz koju treba proći voda je u biti radna memorija. Dakle, što je cijev šira, više će vode u jedinici vremena moći proći kroz cijev.

Imate li telefon s 1 GB RAM-a, jasno da ćete u istom trenutku moći pokrenuti manje aplikacija nego ako imate model poput Samsunga Galaxy S9 s 4 GB radne memorije. Koristite li modele poput Xiaomi Black Shark, OnePlus 6 ili Samsung Galaxy Note9, koje povoljno možete nabaviti u trgovinama Neutrino Mobile, moći ćete uz čak 8 GB radne memorije s koliko raspolaže ovaj trojac pokrenuti daleko zahtjevnije i veće aplikacije poput raznih igara koje pri preuzimanju (donwloadu) imaju i do 2 GB veličinu.

Nemojte zaboraviti kako mnoge aplikacije rade non-stop u pozadini Android sustava, kako biste istog časa dobili obavijest o novoj poruci, bilo preko Vibera, WhatsAppa, Messengera, a također i novosti s društvenih mreža vam istog časa moraju biti prikazane u obavijesnoj traci.

Novije verzije Androida omogućuju da određene aplikacije zaključate, odnosno da cijelo vrijeme budu aktivne u pozadini, što možete provjeriti i pritiskom na tipku na dnu ili ispod ekrana, s kojom ulazite u multitasking. Isto tako, novije verzije Androida omogućuju znatno veću kontrolu rada instaliranih mobilnih aplikacija pa u postavkama možete sami određene aplikacije doslovce isključiti odnosno da se ne pokreću automatski nakon uključivanja telefona.

Razlog isključivanju rada određenih aplikacija je upravo oslobađanje radne memorije. Naime, dok klasična računala koriste strategiju što manjeg broja aktivnih aplikacija u pozadini te pokreću samo one najbitnije nakon što se računalo uključi, kod Android operativnog sustava koristi se potpuno drugačija logika – u pozadini treba biti aktivno što više aplikacija. Strategija nije loša niti besmislena, a smisao je da najčešće korištene aplikacije, nakon našeg dodira na ekran, budu aktivne u što kraćem roku. Zbog toga, ako često koristite kameru, postavite ju cijelo vrijeme aktivnom u pozadini, a ne da se starta tek nakon našeg klika na ekran ili tipku na mobitelu.

Da biste se koristili tako naprednim postavkama potrebna je veća količina radne memorije ugrađene u telefonu. Postoje rješenja proširivanja radne memorije prebacivanjem procesa na memorijsku karticu, ali kako je memorija memorijske kartice sporija od one ugrađene u pametni telefon, takvo rješenje ne donosi pravi rezultat.

Zbog toga pri odabiru odnosno kupnji novog pametnog telefona najprije promislite za što ćete koristiti uređaj. Ako ga kupujete samo za telefoniranje, poneku fotografiju, komunikaciju preko instant poruka i pristup društvenim mrežama tada će vam i manja količina radne memorije biti dovoljna. Ali ne predugo jer se mobilne aplikacije stalno nadograđuju pa samim time i povećava njihova veličina koja izravno utječe na količinu RAM-a potrebnog za rad. Pojedine aplikacije poput Facebooka dolaze i u laganijoj, Lite verziji koja ne zauzima previše memorije pa razmislite i o tome, a da vam istovremeno neće biti umanjena funkcionalnost istih tih aplikacija. Za zahtjevnije korisnike danas je minimum 4 GB radne memorije dok se odabirom 6, 8 ili čak 10 GB smještate među korisnike koji će bez problema svoje mobitele koristiti i kao igraće konzole. Na Neutrino Mobile web shopu možete kroz odličan filtar odabrati količinu željene radne memorije, a kao rezultat će vam se izlistati svi modeli telefona. Ponuđeni su filtri od 1 GB, 2 GB, 3 GB, 4 GB, 6 GB i 8 GB. S dolaskom novih telefona na tržište, poput Xiaomi Mi Mix 3 s čak 10 GB radne memorije izbor se povećava, a istovremeno možete biti sigurni da će vaš telefon duže vrijeme raditi bez ikakvih usporavanja.