Xiaomi Mi Mix 3 ima ekran od ruba do ruba, prednja kamera je skrivena, a dolazi u tri memorijske verzije – od 6 GB, 8 GB i čak 10 GB radne memorije.

Doživjeli smo i to. Predstavljeni su prvi pametni telefoni na svijetu s 8 GB RAM-a. Donedavni rekord od 8 GB radne memorije prije samo nekoliko dana je „prešišao“ Xiaomi Black Shark Helo s 10 GB, a dok najnoviji Xiaomi Mi Mix 3 ne dođe u prodaju, u Neutrino Mobile trgovinama pronašli smo modele koji imaju po osam gigabajta RAM-a. Samsung Galaxy Note9 s čak 512 GB interne memorije, OnePlus 6 sa 128 GB i 256 GB te Xiaomi Black Shark sa 128 GB.

Xiaomi Mi Mix 3, nasljednik prethodnih modela Xiaomi Mi Mix i Mi Mix 2 koje također možete pronaći u web shopu Neutrino Mobile nastavlja istom putanjom zacrtanom prije dvije godine, krajem 2016. kad je sa svojim velikim ekranom od 6,4 inča izazvao pozornost cijelog svijeta.

Iste reakcije izaziva i novi Xiaomi Mi Mix 3 s fullHD+ ekranom od ruba do ruba. U prednjem dijelu više nema niti prednje kamere, ne morate ju tražiti pod povećalom. Selfie kamera je smještena u skrivenom, kliznom mehanizmu, a novi model nema niti danas uobičajeni notch na vrhu. Prednja cijela strana je ekran, nešto čemu se u posljednje dvije godine sve više teži. Ovaj trend je započeo upravo Xiaomi s modelom Mi Mix, nastavio ga je Apple s iPhone X modelom, a zatim su se u utrku popunjavanja praznine u prednjem dijelu kućišta uključili i ostali proizvođači. Pojedini modeli već su prešli više od 90 posto pokrivenosti prednje površine ekranom, poput modela Honor 8X s ekranom od 6,5 inča, a najnovijem Xiaomi Mi Mix sa 6,4-inčnim ekranom nedostaje još samo 6,6% do 100% (93,4%).

Kad se ručno pokrene klizni mehanizam (pomjeranjem ekrana prema dolje), na vrhu će se pojaviti dvije selfie kamere od 24 i 2 megapiksela s kojima će se dobiti dubina na snimljenim fotografijama (manja kamera služi kao dubinski senzor te snima fullHD video uz 30 sličica u sekundi). Kamere potpisuje Sony, a senzor kamere je veličine 1,8 mikrometara. Jasno, cilj je dobiti što više svjetla na senzoru kako bi se u slabijim svjetlosnim uvjetima dobile kvalitetn(ij)e fotografije. Za sada se ne otkriva koliki će otvor blende imati prednje kamere.

Stražnje kamere su također dvije, za njih se već zna otvor blende od f/1.8 pa su i one usmjerene na što bolju kvalitetu noćnih „shotova“. Stražnji postav na keramičkoj pozadini, koja je s prednjim staklom povezana preko aluminijskog okvira serije 7000, sastoji se od dvije 12-megapikselne kamere, uz optičku stabilizaciju slike i 2x optičko povećavanje. Podržano je snimanje usporenog videa s 960 sličica u sekundi, a svoj će obol kvaliteti dati i umjetna inteligencija koja pri fotkanju prepoznaje velik broj scena i automatski u pozadini prilagođava postavke.

Ništa manje od čipseta Snapdragon 845 nismo niti očekivali u Android modelu Xiaomi Mi Mix 3 (4x 2,8 GHz + 4x 1,7 GHz) koji dolazi u tri memorijske izvedbe, od 6 GB, 8 GB i 10 GB RAM-a. S druge strane, interna memorija nije proširiva, ali su zato dostupne četiri izvedbe telefona:

- Xiaomi Mi Mix 6 GB / 128 GB

- Xiaomi Mi Mix 8 GB / 128 GB

- Xiaomi Mi Mix 8 GB / 256 GB

- Xiaomi Mi Mix 10 GB / 512 GB

Kućište nema 3,5 mm ulaz za slušalice, jasno je kako nije bilo niti fizičke mogućnosti za to pa se za spajanje standardnih žičanih slušalica mora koristiti Type-C adapter, preko porta za punjenje. Baterija smještena u stražnjem dijelu, unutar kojeg se u suštini nalaze sve četiri kamere i cijela elektronika, kapaciteta je 3200 mAh. Podržano je brzo punjenje preko kabela i bežično uz snagu od 10 W. Očekivano, Android 9.0 Pie nadograđen je s MIUI 10 sučeljem.