Nakon prvog tromjesečja objavljeni su podaci o prodaji pametnih telefona u svijetu, a uz poznati trojac na listi su još i Transsion i Oppo

 

11 posto više pametnih telefona isporučeno je u prvom ovogodišnjem kvartalu, pokazuju podaci tvrtke Canalys, a odnose se na cijeli svijet. Nakon što je prošlu godinu završio na drugom mjestu, Samsung se ponovo vratio na vodeće mjesto.

Ipak, u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, u Q1 2024 imaju nešto manji udio koji je smanjen s 22 na 20 posto. I to je bilo dovoljno Samsungu da zauzme prvo mjesto čiji se pametni telefoni mogu kupiti u Neutrinomobile trgovinama.

 

 

Glavna stvar kod novih flagship modela iz serije Galaxy S24 svakako je Galaxy AI, umjetna inteligencija koja omogućuje prijevod uživo tijekom telefonskih razgovora (na 13 jezika), lakše je pretraživanje pa nakon što nešto fotografiramo dovoljno je samo zaokružiti na odličnom AMOLED ekranu, uz prethodni kraći dodir na središnju tipku na dnu ekrana.

Apple je imao još veći pad – s 21 na 16 posto pao je udio na tržištu smartphoneova, a razlog je što su kupci najviše kupovali iPhone u četvrtom tromjesečju, nakon što su Apple iPhone 15 modeli predstavljeni u rujnu 2023. Tražite li starije Apple iPhone modele bacite pogled na Neutrinomobile.hr.

Za očekivati je da će Apple u ovoj godini predstaviti svoje rješenje s umjetnom inteligencijom, ne sumnjamo kako će znati ponuditi točno ono što korisnicima zaista treba. Samsung je to već uspio, a dokaz je povratak na prvo mjesto.

 

 

Dobra Samsungova taktika je i što je svoj Galaxy AI od početka travnja omogućio i na godinu dana starijim modelima iz serije Galaxy S23 (uključujući i Galaxy S23 FE) te na Galaxy Z Fold5 i Galaxy Z Flip5 modelima.

Čvrsto treće mjesto već duže vrijeme drži Xiaomi koji je u prva tri ovogodišnja mjeseca svoj udio uspio primjetno povećati – s 11 na 14 posto, što je povećanje od oko 30 posto. U Canalysu smatraju da je razlog povećanju isporuka model Xiaomi Redmi A3 koji se može kupiti u Neutrinomobile trgovinama.

4G LTE model Xiaomi Redmi A3 predstavljen u veljači ima veliku bateriju od 5000 mAh, puni se snagom od 10 W, a uz dobar dizajn i debljinu od 8,3 mm ističe se i velikim ekranom od 6,71 inča u HD rezoluciji, uz zaštitu ekrana s Gorilla Glass 3 staklom. IPS LCD matrica omogućuje 90 Hz osvježavanja, što je primjetno više od osnovnih 60 Hz, a ekran pruža 500 kandela osvjetljenja.

 

 

Memorija telefona A3 je 64 GB i 128 GB, radna (RAM) memorija od 3 do 6 GB, ovisno o potrebama vlasnika koji će obavljati zahtjevnije ili manje zahtjevne operacije. Više RAM-a znači bolje performanse, ako se pokreću igre i više aplikacija u pozadini.

Android 14 i MediaTek Helio G36 na 12 nm tehnološkom procesu izrade baza su telefona koji će sigurno biti tražen i u drugom kvartalu tako da će biti zanimljivo pogledati prodajne rezultate i za tri mjeseca.

Na četvrtom je mjestu kineski proizvođač Transsion sa sjedištem u Shenzhenu, a proslavio se unatrag nekoliko godina u Africi, na tržištu na kojem drži uglavnom prvo mjesto s brendom Tecno, a koji se odnedavno pojavio i na nekim europskim tržištima.

 

 

Svoj je udio Transsion u prvom ovogodišnjem kvartalu povećao sa 6 posto u Q1 2023 na čak 10 posto, što je polovica udjela vodećeg Samsunga. Tecno je nedavno u Barceloni, tijekom Mobile World Congressa, pokazao i svoje rolo ekrane u pametnom telefonu, što je sljedeći korak u evoluciji pametnih telefona, a sve je počelo sa savitljivim ekranima.

Peto mjesto drži Oppo, također kineski proizvođač, a njegov je udio pao s 10 na 8 posto. Svi ostali proizvođači pametnih telefona u svijetu čine 33 posto udjela, što je povećanje s prošlogodišnjih 29 posto.