Motorola nastavlja s predstavljanjem novih modela, a nakon edge 50 pro modela stižu nova Ultra i novi Fusion

 

Sva tri nova edge 50 modela imaju veliki ekran od 6,7 inča, radi se o P-OLED tehnologiji, a Motorola ističe i kako novi pametni telefoni s Androidom 14 imaju Pantone certifikat koji jamči vjernost boja na ekranu kao i pri snimanju kamerom.

Zanimljive boje svakako se ističu, ali i dobra ergonomija koja se primjećuje i na području oko kamere. Na modelu Fusion koristi se plastični okvir koji spaja prednju i stražnju površinu kućišta, na stražnjoj se strani koristi silikon koji podsjeća na umjetnu kožu tako da je osjećaj držanja telefona u ruci vrlo ugodan. Ultra na stražnjoj strani može imati drvo kao materijal. Pogledajte i druge modele Motorola u Neutrinomobile trgovinama.

 

 

Masa nove Motoroline serije je ispod 200 grama, telefoni mogu zaroniti u slatku vodu do dubine 1,5 metara u trajanju do 30 minuta, ne smeta im ni prašina tako da IP68 certifikat itekako ima koristi za situacije poput slučajnog pada telefona u vodu, šetnje po kiši, vožnje motociklom na jakom pljusku, dok je telefon u džepu koji nije najbolje izoliran. Različite su im debljine pa Motorola edge 50 ultra mjeri 8,6 mm, edge 50 pro je debljine 8,2 mm, a edge 50 Fusion je najtanji s debljinom od 7,9 mm.

 

 

Baterije dolaze u kapacitetima od 4500 mAh za pro i Ultra te podržavaju punjenje snagom od čak 125 W tako da će baterija biti puna za oko 20 minuta. Nakon samo minutu i 20 sekundi baterija će biti na 5 posto, a nakon samo tri minute i 34 sekunde kapacitet će biti 20 posto. Za 10 minuta punjenja baterija postiže 50 posto kapaciteta, u stvarnim uvjetima.

Oba modela podržavaju i brzo bežično punjenje snagom od 50 W, što će dobro doći svima koji u automobilu imaju podržano takvo punjenje i ne moraju se zamarati s kabelima. Spomenimo i kako ultra i pro model mogu bežično podijeliti struju dugim kompatibilnim uređajima, kao power bank odnosno prijenosna baterija, a izlazna snaga punjenja nije velika – samo 10 W, ali nekome tko ima još 1 posto baterije svakako će biti od koristi.

 

 

Motorola edge 50 Fusion ima najveći kapacitet baterije od 5000 mAh, a puni se samo žičano snagom od 68 W te bi za 15 minuta baterija trebala imati kapacitet od oko 50 posto. Nije podržano bežično punjenje kao niti dijeljenje energije.

Stereo zvučnici su ugrađeni u sve tri nove Motorole koje će se istaknuti umjetnom inteligencijom koja će zahvatiti mnoge značajke telefona te se uz moto AI mogu očekivati puno bolje fotografije i video zapisi. Prednja kamera kod ultre i pro modela ima 50 megapiksela te snima 4K video (ultra podržava 30 i 60 fps), a Fusion model ima senzor od 32 megapiksela.

 

 

I stražnje kamere snimaju 4K video, moguće je kombinirati prednju i stražnju kameru, a kod sva tri modela glavni senzor ima 50 megapiksela. Također, ugrađena je optička stabilizacija slike kod sva tri modela, a pro model se može pohvaliti s najvećim otvorom blende f/1.4, što je najviše što se danas može dobiti na kamerama pametnih telefona. Drugi senzor kod modela Fusion je 13-megapikselni te hvata kut od 120 stupnjeva.

Motorole edge 50 pro i edge 50 ultra i na drugom senzoru imaju optičku stabilizaciju, podržavaju 3x optičko uvećavanje (zum), ali se u tom dijelu jako razlikuju – pro model ima 67 mm telefoto senzor od 10 megapiksela dok ultra koristi periskopski 72 mm telefoto od 64 megapiksela. Treći ugrađeni senzor na pro modelu je širokokutni od 13 megapiksela dok taj senzor na ultri ima 50 megapiksela i hvata kut od 122 stupnja.

 

 

U pogledu memorije najviše se može dobiti 1 TB kod ultra modela, a po 512 GB nude pro i Fusion modeli. Radna memorija kreće od 8 GB i 128 GB memorije (Fusion i pro), a razlikuju se i po čipsetima koji ih pokreću – Snapdragon 8s Gen 3 smješten je u ultri, Snapdragon 7 Gen pokreće pro model dok Snapdragon 7s Gen 2 svoje mjesto pronalazi u Fusion modelu. Sva tri čipseta su izrađena u 4 nm proizvodnom procesu.