Jedan od najočekivanijih pametnih telefona u 2020. godini je Huawei P40. Huawei je predstavio tri modela u P40 seriji, a već od prije je poznat P40 lite, inače nasljednik modela P30 lite kojeg možete kupiti u Neutrinomobile.hr web shopu.

Očekivano, nova P40 serija najveći naglasak stavlja na kamere. Huawei P40, nasljednik modela P30, ima tri stražnje kamere, P40 Pro (nasljednik modela P30 Pro) na stražnjoj strani ima četiri kamere, a velika novost je Huawei P40 Pro+ s pet kamera. Upravo je P40 Pro+ najzanimljiviji jer sa svojim Leica kamerama omogućuje čak 100x zumiranje, kao i Samsung Galaxy S20 Ultra.

Penta kamera na P40 Pro+ sastoji se od glavnog Sony senzora s 50 megapiksela, a senzor je veličine 1/1.28 inča. Ugrađena su i dva telefoto senzora od 8 megapiksela, s tim da je jedan u periskop položaju. Sva tri senzora imaju optičku stabilizaciju slike. Sad slijedi zanimljiv dio: periskop omogućuje čak 10x optički zum, drugi senzor ima 3x optički zum. U konačnici, moguće je digitalno zumiranje do 100 puta. Isto kao što nudi i Samsung Galaxy S20 Ultra.

U Huawei P40 Pro+ ugrađen je i senzor od 40 megapiksela s kojim se mogu snimiti širokokutne fotografije dok se uz peti ToF 3D senzor omogućuju dubinske snimke. Video se snima u maksimalnoj 4K rezoluciji, dok Galaxy S20 Ultra snima i 8K video.

Huawei će svojom prednjom kamerom od 32 megapiksela sigurno oduševiti sve one koji snimaju selfie video filmove, a trebaju visoku 4K rezoluciju. Uz prednju kameru ugrađen je i infracrveni 3D dubinski senzor namijenjen biometriji odnosno brzom otključavanju ekrana prepoznavanjem lica. Oba senzora nalaze se unutar rupice u gornjem lijevom dijelu ekrana. Dakle, nova P40 serija više nema urez na vrhu ekrana kao P30 serija nego rupice pa ćete ih po tome razlikovati.

Huawei P40 Pro i P40 Pro+ imaju iste OLED ekrane od 6,58 inča u fullHD rezoluciji, uz jedan veliki novitet na tržištu, a to je zakrivljenost ruba ekrana. Naime, za razliku od Samsungovih ekrana zakrivljenih na bočnim stranama, Huawei je svoje ekrane zaoblio i na gornjem i na donjem dijelu. U tom dijelu zakrivljenost nije velika pa niti ne smeta, a zgodno je što više od 90 posto prednje površine prekriva ekran. Dojam je kao da se drži samo ekran u rukama. Spomenimo i 90 Hz osvježavanje ekrana, što je također velika novost, a u odnosu na 60 Hz razlika je primjetno velika.

Na stražnjoj strani se kod P40 Pro nalazi staklo, a kod P40 Pro+ modela korištena je keramika u bijeloj i crnoj boji. P40 Pro, kao i P40, bit će dostupan u sljedećim bojama: Silver Frost, Blush Gold, Deep Sea Blue, Ice White i Black.

Osim razlike u broju senzora kamere ova dva modela dijele većinu specifikacija, ali se ipak razlikuju. Sva tri nova Huawei P40 modela imaju 8 GB radne memorije, ali P40 ima 128 GB interne, P40 Pro ima 256 GB dok P40 Pro+ dolazi s 512 GB. Kod svih modela je moguće proširiti memoriju s Huawei Nano Memory karticama od 128 GB i 256 GB.

Sva tri nova Huawei P40 modela dolaze s ugrađenim 5G čipom Kirin 990. Mala evolucija je zahvatila i SIM ladicu u koju se kod dual SIM izvedbe mogu smjestiti dvije SIM kartice, s tim da su kartice okrenute leđima jedna drugoj kako bi se bolje iskoristio prostor. Postojat će podrška i za eSIM.

4200 mAh je kapacitet baterije ugrađene u P40 Pro i P40 Pro+, podržano je brzo punjenje snagom od 40 W te reverzno punjenje drugih bežičnih uređaja snagom od 27 W. Što se tiče bežičnog punjenja samih uređaja, kupnjom plus izvedbe dobit ćete i brže punjenje bez kabela snagom od 40 W (P40 Pro se bežično puni snagom od 27 W). Huawei P40 ima bateriju od 3800 mAh.