Huawei je predstavio prvi model s kojim najavljuje novu P40 seriju pametnih telefona. Nasljednici modela Huawei P20, Huawei P20 Pro, Huawei P30, Huawei P30 Pro i Huawei P30 lite zasigurno će biti jedni od najboljih pametnih telefona u 2020. godini. Što donosi novi Huawei P40 lite?

Iako se smartphone Huawei P30 lite, dostupan u Neutrino Mobile trgovinama ima s čime pohvaliti, novi model donosi još više novosti. Ekran je sa 6,15 inča povećan na 6,4 inča, što već postaje standard. Uz zadržanu fullHD rezoluciju ekrana, aktualni P30 lite nudi veću gustoću piksela od 415 ppi, u odnosu na 398 ppi na P40 lite.

P30 lite prepoznat ćete po kapljičnom urezu na vrhu ekrana za selfie kameru od 24 megapiksela dok se kod P40 lite u lijevom gornjem kutu ekrana nalazi rupica s kamerom od 16 megapiksela. I dok je prednja kamera sad s nešto manje milijuna piksela, posebno se poradilo na stražnjoj četverostrukoj kameri. Da, dobit ćete četiri senzora kamera, za razliku od tri na P30 lite.

Glavna kamera nudi 48 megapiksela uz otvor blende f/1.8. Za širokokutne snimke od 120 stupnjeva koristi se 8-megapikselni senzor, za snimke s male udaljenosti tu je 2-megapikselni senzor s kojim ćete dobiti kvalitetu čak i na udaljenosti od samo četiri centimetra do objekta kojeg snimate. Četvrti senzor je dubinski te se uz 2 megapiksela mogu dobiti efektne snimke s bokeh efektom i zamućivanjem pozadine.

Ugrađen je i novi čipset Kirin 810 na 7 nm tehnologiji uz koji će P40 lite manje trošiti energije, a istovremeno pružiti više snage preko osam procesorskih jezgri koje rade na taktu do 2,27 GHz. Povećana je radna memorija s 4 GB na 6 GB dok se interna od 128 GB nije dirala. To je za većinu korisnika velika količina memorije, a ako im ustreba više onda se može proširiti NM odnosno Nano Memory karticama do 256 GB.

Novi Huawei P40 lite radi na Android 10 operativnom sustavu koji je dodatno dorađen sa sučeljem EMUI 10. Podrška za rad s dvije SIM kartice će dobro doći svima koji ne vole nositi dva mobitela, a upotrebljavaju dva telefonska broja.

 

Uz kamere, kapacitet baterije od 4200 mAh svakako će biti mamac za kupnju ovog modela kojeg će karakterizirati povoljna cijena, a sigurni smo da će Huawei P40 lite biti mnogima best buy pametni telefon u 2020. godini. Poradilo se na još nekim detaljima pa se senzor otiska prsta sada nalazi na boku kućišta, što je odlično ergonomsko rješenje jer prihvaćanjem mobitela u ruku automatski ćemo i otključati ekran.

Model namijenjen srednjem tržišnom segmentu nudi podršku za najnoviju Huaweijevu GPU Turbo tehnologiju koja donosi bolje reakcije na dodir po ekranu, čime će biti zadovoljni korisnici s fokusom na igranju igara na mobitelu. Povećava se i FPS odnosno broj sličica u sekundi, što znači veće osvježavanje ekrana. Tehnologija donosi i manju potrošnju baterije prilikom igranja igara, iako se P40 lite može pohvaliti s velikim kapacitetom ugrađene baterije.

Pametni telefon P40 lite dolazit će u Midnight crnoj, Crush zelenoj i Sakura ružičastoj boji. Spomenimo i kako se baterija kapaciteta 4200 mAh preko brzog punjača snage 40 W puni od 0 do 70 posto za samo 30 minuta. Ugrađen je 3,5 mm ulaz za slušalice, što u novije vrijeme postaje nešto rjeđa funkcionalnost, iako ju korisnici i dalje koriste.

Dakle, ovo je idealan pametni telefon kod kojeg će, uz očekivano povoljnu i prihvatljivu cijenu, korisnici cijeniti kamere, dizajn, ergonomiju s 3D dizajnom za bolju ergonomiju, izbor boja kvalitetno izrađenog kućišta kod kojeg nema nikakvih kompromisa te veliki ekran za gledanje filmova i serija, bilo u pokretu, bilo u krevetu prije spavanja.