Potpuno nova Xiaomi serija kao glavnu funkcionalnost ističe prednje, selfie kamere, ali nisu to jedini aduti s kojima će osvojiti mnoga srca

Selfie kamera sve je korištenija, naročito kod mladih. Xiaomi je predstavio novu seriju Mi CC koja se sastoji od tri člana: Mi CC9, Mi CC9e i posebne verzije Mi CC9 Meitu Edition. Sudeći po predstavljenim karakteristikama, naglasak kod novih modela nije samo na prednjim kamerama nego i na ostalim funkcionalnostima te naročito na odličnim Super AMOLED ekranima u omjeru stranica 19,5:9.

 Sva tri nova Xiaomi modela imaju bateriju kapaciteta od 4030 mAh uz podržano brzo punjenje snagom do 18 W, imaju i 3,5 milimetarski ulaz za slušalice, čak i infracrveni port kojim je moguće daljinski upravljati drugim vrstama uređaja.

 Xiaomi Mi CC9 sa selfie kamerom od 32 megapiksela i otvorom blende od f/2.0 smještenom na vrhu ekrana od 6,39 inča s urezom u obliku kapljice može se pohvaliti i s vrlo naprednim senzorom otiska prsta smještenim unutar ekrana u Super AMOLED tehnologiji. Ekran zaštićen s Corning Gorilla Glass 5 nudi full HD+ rezoluciju od 2.340 x 1.080 točaka. Spomenimo kako prednja kamera nudi Mimoji animirane avatare te AI portretni način rada čime se kvaliteta selfie fotografija u slabijim svjetlosnim uvjetima znatno poboljšava umjetnom inteligencijom koja analizira pozadinu i podešava najbolje postavke u tom trenutku.

 Stražnja trostruka kamera sastoji se od tri objektiva: glavna kamera od 48 megapiksela je s otvorom blende f/1.8 i senzorom veličine od pola inča dok ultraširoka od 8 megapiksela nudi hvatanje širokih kadrova; treći objektiv je 2-megapikselni senzor dubine.

 Radna memorija modela Xiaomi Mi CC9 je 6 GB i 8 GB, uz memorijske inačice od 64 GB, 128 GB i 256 GB. Pokreće ga čipset Snapdragon 710 smješten unutar staklenog kućišta od dvije plohe koje su spojene s metalnim okvirom. Osmojezgreni procesor radi u jačoj izvedbi s dvije jezgre na 2,2 GHz te na šest štedljivijih jezgri na taktu do 1,7 GHz.

 Uređaj je mase 179 grama, uz debljinu od 8,67 mm. Operativni sustav je Android Pie s MIUI 10 korisničkim sučeljem nadograđenim na Googleov OS. Xiaomi Mi CC9 bit će dostupan u crnoj, plavoj i bijeloj boji.

 Kod modela Xiaomi Mi CC9e, koji svojom oznakom slova „e“ (Essential Edition) asocira na Samsung Galaxy S10e dostupan u Neutrino Mobile trgovinama, naglasak je također na kamerama koje su identične prethodno opisanom modelu, ali ekran također zaštićen s Corning Gorilla Glass 5 je dijagonale od 6,01 inča (rezolucija 1560 x 720 točkica), također u Super AMOLED tehnologiji. Najnoviji Snapdragon 655 čipset na 11-nanometarskoj tehnologiji s osam procesorskih jezgri na taktu do 2 GHz uparen je s 4 GB i 6 GB radne memorije, a bit će dostupne sljedeće memorijske verzije:

Xiaomi Mi CC9e 4 GB + 64 GB

Xiaomi Mi CC9e 6 GB + 64 GB

Xiaomi Mi CC9e 6 GB + 128 GB.

Treći Xiaomi Mi CC9 Meitu Edition nastao je u suradnji s tvrtkom Meitu. Posebna verzija donosi dodatne mogućnost pri korištenju kamerom – AI portretni način rada za kvalitetnije rezultate, posebni filtri koriste se za uljepšavanje i lica i tijela, a pri snimanju videa dobro će doći i stabilizacija. Model je prvenstveno namijenjen vlogerima, ali i svima onima koji žele dobiti što kvalitetnije rezultate pri snimanju fotografija i video filmova.

Mi CC9 Meitu Edition pokreće čipset Snapdragon 710, a dolazi isključivo u inačici 8 GB RAM + 256 GB memorije.

Kod sva tri modela memorija se može proširiti microSD karticama do 256 GB, s tim da se koristi drugi SIM utor. Konektor za punjenje je Type-C, a kao dodatne funkcije nude se FM radio prijamnik, NFC za spajanje s drugim uređajima na maloj udaljenosti, aktivno poništavanje buke pri telefoniranju.