Prodaja pametnih telefona iz godine u godinu ide u koristi pametnih telefona, ali 20 do 30 posto telefona u hrvatskim mobilnim mrežama je na tipke. Ovo su najzanimljiviji modeli

 

Ako se pitate tko još koristi mobitele s tipkama, a da to nisu ljudi starije dobi kojima je pametni telefon prekompliciran za korištenje, klasični mobiteli i dalje su zanimljivi –korisnicima poslovnih telefona. Naime, uz jedan pametni telefon, koji je najčešće u vlasništvu tvrtke za koju radnik radi, postoji i privatna SIM kartica koju mnogi korisnici i dalje ne žele odjaviti. Žele sačuvati svoj stari, privatni broj.

Iz tog je razloga mnogima nezgodno i nepraktično koristiti dva pametna telefona, što baš i nema smisla jer sve što vam je potrebno u današnjem svijetu imate na jednom pametnom telefonu, a i određene aplikacije (poput WhatsApp, na primjer) mogu se koristiti u dvostrukom načinu – dva broja u istom uređaju.

Nadalje, pametni se telefon mora puniti svaki dan, a klasični mobitel s tipkama svakih nekoliko dana ili jednom tjedno. Dakle, tržište za mobitele s tipkama i dalje postoji. Istražili smo koji su to modeli dostupni na hrvatskom tržištu, kroz trgovine Neutrinomobile.hr.

 

 

Krećemo po abecedi, od slova A, koja odmah asocira na Alcatel. Model Alcatel 1066D u praktičnom izdanju mase samo 63 grama ima podršku za dual SIM, baterija kapaciteta 400 mAh neće se prebrzo trošiti dok se informacije gledaju na ekranu od 1,8 inča, a ako morate uhvatiti neki trenutak ili detalj dobro će vam doći stražnja CIF kamera. Telefon ima i 3,5 mm ulaz za slušalice.

 

 

Još jedan Alcatel 2019G privlači pozornost u Metallic Grey boji kućišta od 80 grama, a razlog nešto većoj masi od prethodnog modela je baterija od 970 mAh. I ekran je veći – 2,4 inča, a debljina kućišta je 12,5 milimetara. Telefon ima stražnju kameru od 3,2 megapiksela, snima i video, radi s jednom SIM karticom, a također omogućuje spajanje žičanih slušalica preko 3,5 mm utora za slušalice.

 

 

Još jedan brand je na slovo A, ali Apple nema niti je ikada imao mobitele na tipke. Idemo na slovo M, a to su mobiteli meanIT. Pronašli smo čak sedam različitih modela, a izdvajamo meanIT F19 s 1,8-inčnim ekranom u boji, QVGA kamerom straga, FM radiom, Bluetoothom i LED svjetiljkom koja će dobro doći za osvjetljavanje podruma, tavana ili kretanje po mrklom mraku.

 

 

Ako tražite preklopni mobitel s tipkama, idealan će biti meanIT Senior Flip 1 u crnoj i crvenoj boji. Velike tipke i znakovi za lakše čitanje i ekran od 2,4 inča dijagonale te baterija od čak 1200 mAh bit će mamac za sve one koji traže povoljan mobitel, s dobrom baterijom i malom potrošnjom. Na punjač ćete vjerojatno zaboraviti gdje ste ga posljednji put ostavili, nakon punjenja. I ovaj model nudi Bluetooth, ali i utor za SIM karticu te stražnju VGA kameru.

 

 

Noa T20 u predivnoj plavo-bijeloj kombinaciji izaziva neka stara vremena kad su se nosili ovakvi mobiteli. Ovaj model radi u 3G mrežama, ima bateriju od 800 mAh, stražnju kameru dok ekran ima dijagonalu od 2,4 inča. Podržava rad s dvije SIM kartice ima 64 MB RAM memorije te 128 MB interne memorije.

Nekad je Nokia bila kralj mobitela, a i danas su zanimljivi. Finski brand bio je vodeći u svijetu od 1998. do 2012. godine, a za one koji s nostalgijom gledaju prema ovom brandu u ponudi Neutrinomobile.hr web shopa je desetak modela.

 

 

Naravno, predstavljamo model Nokia 3310, a legendarni model predstavljen 2017. godine, kao reinkarnacija modela iz 2000. godine, dolazi u plavoj, žutoj, crvenoj i sivoj boji. I ovaj model slijedi trendove te ima 2,4-inčni ekran, podržava rad s dvije SIM kartice, ima stražnju kameru od 2 megapiksela te bateriju od 1200 mAh. Bit će to dovoljno za 22 sata razgovora, a može se preko njega slušati i FM radio. I naravno da je uključena i poznata igra Zmija.