Dva nova Galaxy A modela su unaprijeđena, a vizualno podsjećaju na Galaxy S23 seriju

 

Prošlogodišnji modeli Samsung Galaxy A33 te Samsung Galaxy A53 još su uvijek zanimljivi i dobri modeli, dostupni su u Neutrinomobile trgovinama. Uskoro će na tržište doći dva nova modela, nasljednici Samsung Galaxy A54 i Galaxy A34.

Model A34 znatno je unaprijeđen što se tiče kvalitete ekrana te sada omogućuje osvježavanje sa 120 Hz umjesto 90 Hz, a zadržana je Super AMOLED tehnologija koja jamči dobre boje, dobru vidljivost i dobar kontrast. Osim toga, Samsung je modelu A34 povećao dijagonalu sa 6,4 na 6,6 inča, čime je sada prednja površina telefona još bolje iskorištena. Zadržana je fullHD+ rezolucija, uz omjer stranica ekrana 20:9.

 

 

Uz istu selfie kameru od 13 megapiksela novi model sada na stražnjoj strani ima jedan foto senzor manje. Ostao je glavni od 48 megapiksela, uz izuzetno bitnu optičku stabilizaciju slike (OIS) koja jamči dobru kvalitetu snimljenih fotografija i videa čak i ako nemate mirnu ruku. I dalje ćete moći koristiti širokokutni senzor od 12 megapiksela koji snima 123 stupnja širine, zadržan je makro senzor od 5 megapiksela. Više očigledno nema potrebe za senzorom od 2 megapiksela koji se na Galaxy A33 koristi za dubinske efekte.

 

 

Ugrađeni stereo zvučnici još će više imati smisla i koristi uz veći ekran kako bi gledanje filmova u krevetu bilo realističnije. Samsung nastavlja s korištenjem optičkog senzora otiska prsta smještenog ispod ekrana kako bi korisnik imao brzu i praktičnu zaštitu.

Baterija od 5000 mAh i dalje se puni žicom snagom od 25 W. Ljubitelji proširive memorije moći će i dalje koristiti svoje microSD kartice odnosno prenijet će ih iz starijih modela u novi Galaxy A34 jer se memorija od 128 GB i 256 GB može proširiti za dodatnih 1 TB. Moći će se birati između 6 GB i 8 GB radne memorije.

 

 

Sve je to zalog za budućnost - Samsung Galaxy A34 u 5G izvedbi imat će čak pet godina sigurnosnih ažuriranja softvera te četiri godine nadogradnje Androida, a trenutno je aktualan Android 13, uz One UI 5.1.

Mnogima su bili i još su uvijek vrlo dragi modeli Galaxy A52 i prošlogodišnji Galaxy A53, koji je također dostupan na Neutrinomobile.hr. Ovom je modelu Samsung odlučio smanjiti dijagonalu ekrana, sa 6,5 na 6,4 inča. Zadržani su stereo zvučnici kao i IP67 zaštita od ulaska prašine i vode (identično i kod modela Galaxy A34).

 

 

Novi Super AMOLED ekran i dalje podržava 120 Hz osvježavanja slike, ali je jakost svjetline povećana s 800 na 1000 nita. Primijetit ćete to vani, na direktnom suncu, bit će još ugodnije korištenje telefona koji je jako popularan u našim krajevima. Omjer stranica ekrana je sada nešto drugačiji te umjesto 20:9 kod A53 sada iznosi 19,5:9 kod A54. modela.

Na modelu A54 Samsung je napravio pravu „rošadu“ što se tiče stražnje kamere, a prednju od 32 megapiksela nije dirao. Primjetna je i na novom A54 modelu sličnost sa S23 serijom pa više nema otoka oko senzora kamere. Dizajn je sada čistiji, krugovi više dolaze do izražaja. Umjesto prošlogodišnjeg senzora od 64 megapiksela glavni je sada od 50 megapiksela. Tu je i dalje optička stabilizacija slike, nema više senzora od 5 megapiksela koji je služio za dubinske (bokeh) efekte, a zadržan je širokokutni od 12 megapiksela za 123 stupnja snimke i 5 za snimanje s male udaljenosti (makro).

 

 

Niti u modelu Galaxy A54 nije dirana baterija te će kapacitet od 5000 mAh nekima biti dovoljan i za dva dana korištenja. Punjenje baterije se odvija samo preko žice, uz najveću snagu punjenja od 25 W, kao i na prethodnom modelu. Samsung je nove modele unaprijedio u nekoliko segmenata te ne sumnjamo kako će to i u 2023. godini biti izuzetno visoko traženi i poželjni pametni telefoni, s odličnim omjerom uloženo – dobiveno.