Xiaomi je u novi flagship Pocophone F1 ugradio sve najjače komponente. Otkrivamo što sve F1 donosi.

 

Poput bolida Formule 1, najnoviji Xiaomi Pocophone F1 snažno juri prema naprijed uz odlične hardverske komponente. Xiaomi je već duže vrijeme na četvrtom mjestu po prodaji pametnih telefona u svijetu, izuzetno je popularan i u Hrvatskoj – u Neutrino Mobile trgovinama možete po povoljnim cijenama kupiti velik broj modela poput Xiaomi Mi A2, Xiaomi Mi Max 2, Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi Note 5A, Redmi 5, Redmi 6.

Prvi model iz serije Pocophone spojit će najmoćnije performanse pametnih telefona današnjice i pristupačnu cijenu. Ako biste htjeli složiti svoj ultimativni pametni telefon, koje biste komponente u njega ugradili? Sigurno bi to bio najjači čipset / procesor na svijetu, voljeli biste imati i najviše što je moguće radne (RAM) memorije, a bitna vam je i interna memorija, zar ne? Zatim, i baterija bi morala imati veliki kapacitet. I na kraju, kad sve to složite, zamislite da ne morate izdvojiti iznos kao za druge pametne telefone tog ranga, nego daleko manje.

Xiaomi je u Pocophone F1 ugradio upravo sve što možete samo zamisliti. Najjači i najpopularniji čipset trenutno je Snapdragon 845 s osam procesorskih jezgri. Unutar telefona s ekranom dijagonale od 6,18 inča rezolucije 2246 x 1080p zaštićenog Gorilla staklom nalazi se i baterija kapaciteta od 4000 mAh, uz podržano brzo punjenje putem Qualcomm Quick Charge 3.0. Odlično!

S obzirom da se unutar kućišta nalazi najjači čipset Snapdragon 845 koji radi na taktu do 2,8 GHz, uz 6 GB i 8 GB radne memorije, potrebno je sve to i ohladiti, zar ne? Ugrađena Liquid Cool tehnologija štiti Xiaomi Pocophone F1 od pregrijavanja. Za prikaz slike na LCD ekranu brine se Qualcommov grafički čip Adreno 630. Što biste još dodali u F1?

Sigurno vam sad na pamet padaju kamere. Xiaomi pametni telefoni iz serije Redmi i Mi naglasak stavljaju na kamere pa tako i Pocophone F1 - opremljen je trima kamerama. Dvije su smještene straga, a jedna naprijed. Ukoliko su leće kamere prljave, ovaj smartphone će i to znati te će vas upozoriti na to.

Stražnja Dual Pixel kamera s dual LED bljeskalicom u kombinaciji 12 MP + 5 MP s 1.4 μm velikim pikselima omogućuje svjetlije i daleko kvalitetnije fotografije te uz umjetnu inteligenciju (AI) prepoznaje čak 206 različitih scena u 25 kategorija. Otvor blende na kamerama je 12 MP (f/1.9) + 5 MP (f/2.0). Kamera se automatski prilagođava vremenskim uvjetima, slabijem i jačem osvjetljenju, pa čak i godišnjim dobima. Semantička segmentacija uz dvije kamere može razdvojiti subjekt snimanja od pozadine čime se postiže poznati bokeh efekt sa zamućenom pozadinom. Ispod leće kamera smješten je čitač otiska prsta.

Iznad ekrana, odnosno unutar notch ureza smještena je prednja 20-megapikselna infracrvena kamera s mogućnošću otključavanja licem, uz otvor blende f/2.0. Radi i u loše osvijetljenim te mračnim uvjetima, uz 1.8 μm piksele te prepoznavanje 10 različitih scena.

Xiaomi Pocophone F1 dolazi u četiri boje plastičnog kućišta mase 187 grama (dimenzije su 75,5 x 155,7 x 8,9 mm), a Armored Edition boja je zaista posebna jer na stražnjoj strani sadrži kevlar čime će se spriječiti klizanje mobitela iz ruke:

- Graphite Black

- Steel Blue

- Rosso Red

- Armored Edition

Verzije memorije u kojima će Xiaomi Pocophone F1 biti dostupan su u sljedećim iteracijama, s tim da se interna memorija može i proširiti microSD karticama do 256 GB:

- Xiaomi Pocophone F1 8 GB / 256 GB

- Xiaomi Pocophone F1 6 GB / 128 GB

- Xiaomi Pocophone F1 6 GB / 64 GB

Operativni sustav Android 8.1 Oreo nadograđen je MIUI dizajniranim za Poco, a do kraja godine očekuje se nadogradnja na Android 9.0 P.