Hoće li Samsung Galaxy Z Flip biti najpoželjniji pametni telefon u 2020. godini?

Samsung je sve iznenadio s novim pametnim telefonom sa savitljivim ekranom. Galaxy Z Flip nije nasljednik prošlogodišnjeg Galaxy Fold modela, ali koristi mnoge inovacije koje je taj model koji se nakon rasklapanja pretvara u tablet sa 7,3-inčnim ekranom donio prije godinu dana.

Zasigurno je ovo trend koji možemo očekivati u 2020. godini. Dakle, vraćaju nam se ponovo preklopni mobiteli, poput nekadašnjeg Samsunga SGH-A300 iz 2001. godine te Motorole RAZR V3 iz 2004. godine. Motorola je već krenula u tom smjeru, s modelom RAZR 2019 kojeg očekujemo uskoro u prodaji.

Samsung Galaxy Z Flip s unutarnjim ekranom dijagonale od 6,7 inča u fullHD+ rezoluciji bit će dostupan u tri boje, Mirror zlatnoj, ljubičastoj i crnoj (ekran ima omjer 21,9:9 te će biti idealan za gledanje filmova, s obzirom da je vrlo blizak kino formatu 21:9). Izrađen je od stakla koje se preklapa. Ovo je inače prvi mobitel na svijetu kod kojeg će savitljivi ekran imati rupicu za prednju kameru od 10 megapiksela.

Na vanjskoj se strani nalazi dvostruka kamera od 12 + 12 megapiksela s optičkom stabilizacijom i 8x digitalnim zumom (jedan senzor je ultra široki, a kamere omogućuju digitalni 8x zoom). Zgodno je što će se fotkanje u tom slučaju moći također obaviti, bez otvaranja preklopnog mehanizma, a maleni ekrančić dijagonale 1,1 inča moći će prikazati i malenu sličicu, uz inače funkcionalnost prikaza broja pozivatelja i drugih informacija odnosno obavijesti.

Dok je preklopljen, Samsung Galaxy Z Flip ima dimenzije 73,6 x 87,4 mm (uz debljinu od 17,3 od 15,4 mm), a kad se kućište rasklopi dimenzije su 73,6 x 167,3 mm, uz debljinu od 7,2 do 6,9 mm. Masa je 183 grama te se već na prvi pogled primjećuje da će biti kompaktan i lakše prenosiv od današnjih velikih pametnih telefona.

Po čemu će još biti zanimljiv Galaxy Z Flip, model kojeg je Samsung predstavio u San Franciscu zajedno s modelima Galaxy S20, Galaxy S20+ i Galaxy S20 Ultra, nasljednicima modela Galaxy S10 i Galaxy S10e te Galaxy S10+ koji su dostupni u Neutrino Mobile trgovinama?

Nova nevidljiva šarka zahvaljujući dualnom CAM mehanizmu omogućuje jednostavno i praktično otvaranje i zatvaranje kućišta, a zgodna fora je što uređaj može ostati otvoren pod različitim kutovima, kao kad koristimo prijenosno računalo.

Na boku je smješten kapacitivni senzor otiska prsta kako bi korištenje telefona bilo praktičnije, a ta funkcionalnost je inače vrlo praktična, ali vrlo rijetka na današnjim pametnim telefonima. Jedno vrijeme ju je nudio Sony, a mogla se pronaći i na nekim prethodnim Samsung modelima iz Galaxy A serije te na Honoru 20.

RAM memorija iznosi 8 GB, uz 256 GB interne memorije koja nije proširiva karticama kao kod novih Galaxy S20 modela. Galaxy Z Flip pokreće 7 nm čipset Snapdragon 855+ s osam jezgri na maksimalnih 2,95 GHz takta. Ugrađena je i baterija od dva dijela, a ukupni kapacitet joj je 3300 mAh. Podržano je brzo punjenje putem kabela snagom od 15 W te bežično punjenje.

Poželite li osobu s kojom obavljate telefonske razgovore vidjeti na ekranu, novi Galaxy Z Flip nudi direktnu integraciju s Google Duo uslugom. Dakle, nećete morati odlaziti do ove Googleove aplikacije nego će funkcionalnost biti integrirana u telefonski dio izbornika.

Android 10 je operativni sustav, dakle najnovija verzija, a unutar telefona moći će se smjestiti jedna nano SIM kartica dok će biti moguća i funkcionalnost dual SIM, uz dodatni eSIM.

2020. godinu obilježit će preklopni pametni telefoni sa savitljivim ekranima, a trend su u prošloj godini počeli Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X i Royole Flexpai.