Dxomark je objavio najnoviji rezultat foto testova te je na vrhu liste sa stražnjim kamerama došlo do promjene

 

Honor Magic6 Pro ima najbolju kameru na svijetu. Uz nedavno osvojeno prvo mjesto za prednju kameru, ali i za najbolju kvalitetu ekrana kao i za najbolje performanse baterije (ugrađena baterija kapaciteta 5600 mAh traje nevjerojatna tri dana i devet sati) Honor je ponovo briljirao te tako zauzeo prvo mjesto.

 

 

Model Honor Magic6 Lite, koji također nudi dobre performanse – zauzeo je s baterijom od 5800 mAh drugo mjesto dok model s baterijom od 5300 mAh drži dobro sedmo mjesto, možete nabaviti u web shopu Neutrinomobile.hr te u trgovinama.

Prije godinu dana je Honor Magic5 Pro također osvojio prvo mjesto na Dxomark listi pametnih telefona s najboljim kamerama, sa 152 boda, a sada je zasjeo na vrh liste s čak 158 bodova. Time je s dosadašnjeg prvog mjesta izgurao dvojac Huawei Mate 60 Pro+ i Oppo Find X7 Ultra s po 157 bodova.

Na četvrtom je mjestu s jako dobrih 156 bodova već dugo vremena Huawei P60 Pro, još od svibnja 2023. kada se pokazao odličnim, a zatim slijedi dvojac iz Applea – Apple iPhone 15 Pro Max i Apple iPhone 15 Pro sa 154 boda.

 

 

Sedmo i osmo mjesto zauzimaju Google Pixel 8 Pro i Oppo Find X6 Pro s po 153 boda. Ne čudi to nimalo - Pixel modeli su unatrag nekoliko godina u pravilu jako dobro ocijenjeni kod testa kamera. Čak i kada su imali manje senzora stražnje kamere od konkurencije, njihove su kamere bile superiornije.

Na devetom se mjestu nalazi godinu dana star Honor Magic5 Pro dok deseto mjesto zauzima Oppo Find X6 sa 150 bodova. Isto toliko ima i Vivo X100 Pro s Zeiss optikom.

 

 

Na sljedećih nekoliko pozicija na listi slijede modeli Huawei, Google i Apple: Na 12. mjestu je Huawei Mate 50 Pro, telefon koji je mnogima zapeo za oko zbog odličnog foto postava dok 13. i 14. mjesto drže Google Pixel 8 i prošlogodišnji Google Pixel 7 Pro (sa 148 odnosno 147 bodova).

I Honor Magic4 Ultimate ima 147 bodova, a zatim slijede četiri Appleova modela - s istim brojem bodova su Apple iPhone 14 Pro Max i Apple iPhone 14 Pro (146 bodova) dok po 145 bodova imaju Apple iPhone 15 Plus i Apple iPhone 15.

 

 

Prvi Samsung na listi je Galaxy S24 Ultra sa 144 boda, na 26 mjestu je Samsung Galaxy S23 Ultra sa 140 bodova, a Samsung Galaxy S22 Ultra od strane Dxomarka osvojio je 135 bodova.

Ako ste ljubitelji prednje kamere i uglavnom koristite selfie kameru sigurno će vas zanimati tko je u vrhu. Uz već spomenuti Honor Magic6 Pro sa 151 bodom na listi do desetog mjesta se nalazi čak šest iPhone modela.

Po 149 bodova imaju Apple iPhone 15 Pro Max i Apple iPhone 15 Pro, nešto su slabiji Apple iPhone 14 Pro Max i Apple iPhone 14 Pro (145 bodova), a isto toliko bodova imaju Google Pixel 8 Pro i Huawei Mate 50 Pro.

 

 

Na osmom i devetom mjestu nalaze se Apple iPhone 14 Plus i Apple iPhone 14 (imaju po 144 boda) dok na desetom mjestu smješteni Huawei P50 Pro također ima isti broj bodova.

Za kraj nekoliko savjeta za prednju kameru: s vremena na vrijeme obrišite leću prednje kamere, s obzirom da je izložena znoju s lica prilikom telefoniranja, provjerite u postavkama kamere želite li se da se slika na fotografiji „špiglira“, što možete istražiti fotografiranjem nekog natpisa i pregledavanjem rezultata.

Mnogi pametni telefoni nude opciju okidanja nakon što se u kadru otvori dlan ruke tako da ćete s snimiti bolji i mirniji kadar nego kada s prstom okidate po ekranu, čime ćete vjerojatno izazvati pomjeranje uređaja. S obzirom da pametni telefoni na prednjom kameri nemaju optičku video stabilizaciju svakako pripazite i na taj detalj.