Čvrsti polikarbonat koristi se pri izradi kućišta za novi model Nokia 5.4. Iz Nokije jamče da će bez problema izdržati dijete od 10 godina, ukoliko stane na telefon

 

Uz 3 godine sigurnosnog ažuriranja telefona, što jamči dug i siguran rad novom Nokijinom pametnom telefonu 5.4, pozornost privlači kućište koje će bez problema izdržati masu djeteta do 32 kilograma. U telefon je ugrađena baterija kapaciteta 4000 mAh, što bi trebalo biti dovoljno za više od 40 odlazaka na posao (prosječno putovanje na posao traje 67 minuta).

 

 

Zanimljiv uvod u novi Android 10 pametni telefon (i sljedeće verzije jer Nokia jamči dvije godine nadogradnji softvera), spreman za novi Android 11 koji već dolaze na pametne telefone, nastavlja se kamerom od 48 megapiksela, što je 160 puta detaljnije od prvog Nokijinog telefona s kamerom, kliznog modela Nokia 7650. Iz Nokije ističu 0 zaostajanja zatvarača (u potpunosti uklanja zaostajanje zatvarača čime se izbjegavaju neuspješne snimke).

 

 

Kombinacija stražnje 48-megapikselne četverostruke kamere (48 + 5 + 2 + 2 megapiksela) i prednje kamere od 16 megapiksela trebala bi biti mamac za fotografije koji će snimati i u mraku, u pokretu, kod kuće… Izuzetno širok objektiv glavne kamere snima širu sliku te će zabilježiti opsežne snimke krajolika. Dubinski i makro senzori uhvatit će portret i sve s male blizine, uz dobru oštrinu dok širokokutni od 5 megapiksela snima oko 120 stupnjeva.

 

 

Kino funkcija snima 24 slike u sekundi (što je standard filmske industrije) te omogućuje snimanje sadržaja u kinematografskom formatu 21: 9. Nakon završetka snimanja, videu možete prilagoditi boje  te tako dodati dašak Hollywooda. Za uglađenije snimke pokreta namjestite snimanje do 60 slika u sekundi videozapisa, što je gotovo tri puta više od standarda filmske industrije. Odlično ako snimate brze scene poput trčanja psa, akrobacije djeteta, vozilo u pokretu.

Nokia je u model 5.4 ugradila stabilizaciju slike, Ozo prostorni zvuk i prigušivanje buke na vjetru. Sve pokreće Qualcomm Snapdragon 662 optimiziran najnovijom AI tehnologijom (umjetna inteligencija). 6,39-inčni HD+ ekran u gornjem lijevom dijelu ima rupicu za prednju kameru.

 

 

Family Link je aplikacija koja će pomoći ublažiti sve brige oko upotrebe uređaja članova obitelji, uključujući i vaše mališane. Aplikacija omogućuje postavljanje osnovnih digitalnih pravila na uređajima i praćenje njihove upotrebe, čime ćete zaštititi svoju obitelj.

Uz Googleov digitalni pomoćnik (Assistant) s telefonom možete upravljati i komunicirati pomoću glasa. Nakon što izgovorite Hej Google, možete telefon pitati bilo što; ne mora to biti vremenska prognoza za sutra. Isprobajte i pitajte doslovce sve što vam padne na pamet.

 

 

Nokia 5.4 mase 181 gram i debljine kućišta od 8,7 mm ugodno će ležati u vašim rukama, podržava rad s jednom ili dvije (dual) SIM kartice, radi u 4G mrežama, a pokreće ju Snapdragon 662 na 11 nm tehnologiji. Qualcomm je upravo predstavio Snapdragon 678, čipset koji ćemo viđati u novim modelima pametnih telefona. Takt čipseta Snapdragon 662, s osam procesorskih jezgri, ide do 2 GHz, a ugrađene su i jezgre na taktu do 1,8 GHz.

 

 

Radna memorija bit će dostupna u dvije verzije – 4 GB i 6 GB, a interna (proširiva microSD karticama) u verzijama od 64 GB i 128 GB.

Dvije boje u kojima Nokia 5.4 dolazi su polarna noć i sumrak (Polar Night i Dusk). U Neutrinomobile trgovini pronašli smo 4G model Nokia 5.1 u plavoj boji koji će vam također još uvijek privući pozornost s IPS LCD ekranom od 5,5 inča u fullHD rezoluciji te kamerom od 16 megapiksela.