Nadogradnje mobilnih telefona možemo usporediti s redovitim servisiranjem našeg vozila - popravljaju se nedostaci, s tim da vas to ništa ne košta.

Kupnjom novog smartfona najčešće dobivate posljednju dostupnu verziju softvera u tom trenutku, iako to ne mora biti tako jer sve ovisi koliko je vremena prošlo od trenutka izlaska telefona s proizvodnih traka, preko trgovačkih polica pa do vaših ruku. Ako je telefon bio duže vrijeme na polici, u tom slučaju nemate baš aktualnu verziju, ali nakon pokretanja telefona slijedi nadogradnja na sljedeću verziju. Ili čak njih nekoliko, ukoliko kasnite. Telefon će vam postaviti pitanje želite li napraviti nadogradnju na sljedeću verziju. Ukoliko to ne želite, trebali biste u postavkama telefona podesiti da se nadogradnje niti provjeravaju niti obavljaju automatski.

Ukoliko baš želite, vrlo je bitno da u postavkama odaberete nadogradnju samo putem Wi-Fi mreže. Naročito to može biti nezgodno ako se nalazite u pograničnoj zoni i mobitel se spaja na druge mreže. Nedavno je moja nećakinja izjavila kako je u samo jednom danu ostala bez 6 GB podataka, uz komentar kako ju mobilni operator sigurno potkrada. Koristila je samo instant poruke i Snapchat, na YouTube nije niti išla tako da joj je to bio logičan zaključak. Pregledao sam postavke u njezinom telefonu i pronašao podešeno automatsko nadograđivanje ne samo softvera telefona nego čak i svih instaliranih aplikacija. Sva sreća pa je na bonovima, a ne na pretplati jer bi joj se moglo dogoditi da tih 6 GB plati istim iznosom koliko košta dvosobni stan u Zagrebu. Naime, roaming je izvan Europske unije izrazito skup pa se tako 1 GB podataka naplaćuje od 70.000 do čak 93.000 kuna. Uzmemo li u obzir da se radi o 6 gigabajta, vrlo lako dolazimo do iznosa većeg i od 50.000 eura.

Pitate se zašto biste odbili nadogradnju (putem wireless mreže), naročito kad je besplatna? Da vam netko ponudi besplatan auto servis, vjerojatno ga ne biste odbili. Naravno, u ovlaštenom servisu, a ne u neovlaštenom u kojem biste mogli ostati bez nekih originalnih dijelova. Glavni razlog može biti starost telefona jer nove nadogradnje usporavaju već zastarjeli hardver telefona, a mogu utjecati i na trajanje baterije, ne samo na odziv telefona na vaše naredbe. Čuli ste vjerojatno za nedavnu aferu sa starijim Appleovim iPhone telefonima - softverski su namjerno usporavali telefon kako bi se produžilo trajanje baterije korisnicima. S jedne strane korisnik je dobio duže trajanje baterije, ali istovremeno njegov telefon nema performanse kakve je platio.

Ipak, odlukom o nenadogradnji softvera telefona riskirate moguće sigurnosne posljedice koje mogu nastati - nadogradnje najčešće ne donose neke nove, bitne funkcije nego smanjuju problematične propuste koji postoje u vašem telefonu, a tijekom vremena su otkrivene i nadogradnjom se problem rješava. Dakle, sami morate odlučiti želite li sigurniji telefon ili brži.

Uz softver telefona, postoje i nadogradnje aplikacija. Ako na telefonu instaliravate veći broj aplikacija, budite oprezni jer postoje i one koje mogu napraviti štetu, koje čak mogu samostalno slati SMS poruke na razne brojeve usluga koje su vrlo skupe. Prije instalacije aplikacije provjerite popis funkcija kojima će aplikacija imati pristup. Na primjer, ako ste instalirali novu fora aplikaciju za kameru, tada u dopuštenjima koja vas aplikacija traži nema potrebe da dopustite pristup porukama, zar ne?! Ta aplikacija treba imati ovlast za pristup kameri i galeriji. Prije instalacije provjerite i prosječnu ocjenu aplikacije te koliko je puta preuzeta.

Mi osobno sve aplikacije koje imamo na telefonu nadograđujemo jer programeri rade manje i veće sigurnosne propuste koji se u kasnijem radu ustanove. Ali, nadogradnju softvera telefona, bio to Android ili iOS, promišljeno obavljamo do otprilike godinu i pol ili najviše dvije godine starosti telefona, uz prethodno proučavanje koje su to novosti u radu. Ako se radi o manjoj nadogradnji koja se tiče samo sigurnosti, u tom slučaju pristajemo ali ako se radi o velikoj nadogradnji koja donosi nove funkcije onda ipak odustajemo. Znamo da ćemo uskoro morati kupiti novi pametni telefon, a to znači kako ona konstatacija s početka teksta o tome da nas to ništa ne košta baš i ne drži vodu. Opterećivanjem telefona novom verzijom softvera pojedini proizvođači (moguće nenamjerno) smanjuju aktivni radni vijek i tako nas navode na novi trošak. Iako novi smartfon i nije tako loša opcija, ako si to možete priuštiti. Počastite se s novim smartphoneom iz trgovine Neutrino Mobile, jednom se živi.