Xiaomi je predstavio nove Mi Note 10 i Mi Note 10 Pro s ukupno šest kamera – čak pet kamera smješteno je na stražnjoj strani, a baterija kapaciteta 5260 mAh puni se nevjerojatno brzo.

Najnoviji Xiaomi model nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ali zato ostavlja bez daha. Ne znamo od kud bismo prvo počeli, od baterije, od kamera, od memorije, od ekrana ili od izgleda. Krenimo ipak od kamera.

Čak pet kamera smješteno je na stražnjoj strani Xiaomija Mi Note 10 Pro (isto tako i modela Mi Note 10 koji se vrlo malo razlikuje od Pro izvedbe). OK, nije ovo prvi mobitel s toliko ugrađenih kamera, već od prije možete u Neutrino Mobile trgovinama kupiti Nokiju 9 PureView. Ali, Nokia nema kameru od 108 megapiksela. Da, od 108 Mpx. Imamo osjećaj kako možemo snimiti cijeli nogometni stadion i zatim zumirati svakoga na fotografiji.

Što se tiče zumiranja, nismo daleko od te mogućnosti jer Xiaomi Mi Note 10 Pro omogućuje 10x hibridni zum i čak 50x digitalni zum uz 5-megapikselni telefoto senzor s ugrađenom optičkom stabilizacijom, vrlo bitnom pri ovakvom povećanju. Kamera je inače upscale-ana na 8 megapiksela.

Na stražnjoj strani funkciju uvećavanja od optičkih dva puta ima telefoto kamera od 12 megapiksela, s također otvorom blende f/2.0 te također laserskim auto fokusom za izoštravanje detalja. Za snimanje širokih kadrova koristi se 20-megapikselni senzor, a dva-megapikselni služi snimanju s vrlo male udaljenosti od samo nekoliko centimetara.

Zvijezda je peta 108-megapikselna kamera smještena u sredini uspravne formacije ugrađenih kamera te omogućuje najviše detalja ikada. Samsungov senzor ima optičku stabilizaciju slike i laserski auto fokus, f/1.7 otvor blende, a smisao toliko velikog broja megapiksela je kombiniranje četiri megapiksela u jedan kako bi se dobila fotografija od 27 megapiksela.

Konačni rezultat je fantastičan, pokazuju prvi neovisni testovi te je Xiaomi Mi Note 10 Pro zasjeo na prvo mjesto, u istom društvu kao i Huawei Mate 30 Pro. Testovi pokazuju kako je kamera superiorna i u uvjetima slabijeg svjetla tako da nije nikakva konfekcija nego je ovo ozbiljan uređaj. Prednja kamera od 32 megapiksela smještena unutar malenog ureza na ekranu omogućit će selfie fotografije i video zapise u zaista visokoj rezoluciji kako biste mogli zumirati i najsitnije detalje.

Ako ste pomislili kako će novi Xiaomi Mi Note 10 i Mi Note 10 Pro koštati kao suho zlato, imamo za vas dobru vijest: očekivana cijena mu nije niti približno kao današnjim skupim pametnim telefonima.

U čemu je caka? Telefon dolazi u dvije memorijske izvedbe, uz 6 GB RAM-a i 128 GB interne bez mogućnosti proširenja karticama (Mi Note 10) i 8 GB radne te 256 GB interne (Mi Note 10 Pro). To je praktički jedina razlika između njih.

Baterija od 5260 mAh kod obje izvedbe jamči dugo trajanje u radu, bez potrage za utičnicom ili power bankom, a kad i spojite mobitel na punjač baterija će se za samo 30 minuta napuniti do 58%. Brzi punjač će bateriju do 100 posto napuniti za samo 65 minuta. Rekli smo vam, čudo od mobitela, ne samo po pitanju kamere od 108 megapiksela.

Ispod AMOLED fullHD+ ekrana (niti na ovom području nisu razočarali) dijagonale od 6,47 inča smješten je optički senzor otiska prsta kako biste zaštitili svoj pametni telefon na jednostavan i praktičan način. Ekran je u 19,5:9 omjeru, uz 398 točkica po inču površine.

Aluminijski okvir spaja prednju i stražnju staklenu površinu telefona mase 208 grama, debljine je 9,7 milimetara, što je sitno deblje od današnjih mobitela, ali to se ne osjeti u ruci, ali se itekako osjeti na autonomiji baterije. Na kraju spomenimo kako je ugrađen Snapdragon 730G koji radi na taktu do 2,2 GHz, a grafika je Adreno 618.