Sjećate li se HTC-? Nekad je to mnogima bio brend broj jedan, a u međuvremenu su praktički nestali s tržišta mobilnih telefona

 

U posljednjih nekoliko godina HTC proizvodi VR uređaje pod podbrendom Vive. U svijetu virtualne stvarnosti zauzimaju sam vrh po kvaliteti i inovacijama. Nekada su nas oduševljavali s pametnim telefonima, njihovom izradom od aluminija, kamerama, zvukom kakav nitko drugi nije imao.

Novi HTC U23 pro nastavlja seriju U iz koje pamtimo U11+, ali i mnoge Desire i Wildfire modele koji su bili povoljniji cijenom. Novi model sa slovom U oduševit će vlasnike pametnih telefona koji već nekoliko godina ne mogu uživati u dvije značajke koje su obilježile svijet mobitela.

 

 

Prva je proširiva memorija. Danas ćete proširenje za memorijske kartice pronaći samo kod Huaweija, pogledamo li najsnažnije izvedbe. Svi drugi brendovi su odustali od te mogućnosti stvarajući time prostor za veću bateriju i veće senzore kamere. Memorija od 256 GB može se proširiti s microSD karticama koje možete pronaći u Neutrinomobile trgovinama. Istovremeno, novi HTC neće zakinuti vlasnike niti po kameri niti po bateriji.

Ugradili su bateriju kapaciteta 4600 mAh, puni se punjačem snage 30 W, što nije baš velika snaga, ali neki svjetski brendovi još uvijek imaju takve punjače pa ne čudi odluka. Podržano je bežično punjenje snagom do 15 W, a bude li potrebno na stražnjoj će se strani napuniti i neki drugi uređaj jer HTC omogućuje reverzno bežično punjenje. Ističu da će baterija omogućiti do 13,3 sati gledanja HD videa, do 25 sati slušanja glazbe, a ako se koristi internet preko Wi-Fi mreže korištenje će potrajati do 16,4 sata.

 

 

Niti kamera ne razočarava - ugrađen je na stražnjoj strani set od četiri kamere, uz glavni od 108 megapiksela, ali i optičku stabilizaciju slike i foto stabilizaciju. Otvor blende od f/1.7 jamči solidne fotografije u noćnim uvjetima. Širokokutni senzor od 8 megapiksela, makro od 5 i dubinski od 2 uobičajeni su na nešto povoljnijim telefonima.

Video se snima u 4K rezoluciji, postoji i pro način u kojem će korisnik sam podešavati otvor blende, ISO i ostale detalje. U radu se koristi umjetna inteligencija koja će prepoznati scene i dodatno ih optimizirati. Tu su još i način za uljepšavanje, noćni način, panorama... Selfie kamera je od 32 megapiksela, podržava otključavanje zaslona prepoznavanjem lica, ima fiksni fokus uljepšava lice te nudi portretni način.

 

 

5G smartphone iz HTC-a ima OLED zaslon dijagonale 6,7 inča uz fullHD rezoluciju i omjer stranica od 20:9, a najbitnije je što podržava varijabilni refreshe rate odnosno stopu osvježavanja do 120 Hz. To znači da ćete ugodnije surfati web stranicama, igrati igre s više preciznosti i veću šansu za pobjedu jer će zvuk i slika biti usklađeni. Zaslon je zaštićen Gorilla Glass Victus staklom koje je otporno na ogrebotine, a trebalo bi sačuvati telefon ako padne s visine od 2 metra.

 

 

 

Debljina kućišta telefona je 8,9 mm, masa je 205 grama, a dolazi u crnoj i bijeloj izvedbi. Kućište udovoljava IP67 certifikatu što znači da može ići u prostor u kojem ima prašine, ali može ići i s vama u bazen te u kadu.

Što se tiče memorije, kao petog detalja koji izdvajamo, ima 12 GB radne memorije što znači da se nije štedjelo. Omogućit će toliki RAM-a rad s desetak i više zahtjevnih aplikacija u pozadini, igranje najzahtjevnijih igraćih naslova. Još je jedan detalj bitan u kućištu telefona, a to je čip. Snapdragon 7 Gen 1 radi na 4 nm tehnologiji uz takt do 2,4 GHz. Spomenimo i Android 13, kao najnoviju verziju operativnog sustava, kao i rad s Vive XR Elite VR naočalama.