Honor 90 i Honor 90 Pro novi su modeli s naglaskom na kamerama, baterijama i velikim ekranima

 

Što kažete na bijelu boju Honora 90? Odličan je uzorak na stražnjoj strani, a ništa manje zanimljivi nisu niti u ostalim bojama. Boje su sljedeće i stvarno dobro zvuče i izgledaju: Midnight Black, Emerald Green, Diamond Silver i Peacock Blue. Dakle, crna, zelena, srebrna i plava.

Međusobno se Honor 90 i Honor 90 Pro ipak razlikuju – na prednjoj strani obični model ima 6,7 inča dijagonalu ekrana u AMOLED tehnologiji, ali rupica na vrhu ekrana je ipak drugačija jer se u njoj nalazi samo jedan senzor od 50 megapiksela dok Honor 90 Pro s dijagonalom od 6,78 inča ima dodatno senzor od 2 megapiksela. Rezolucija im je vrlo slična - 1200 x 2664 piksela uz 435 ppi kod Honor 90 odnosno 1224 x 2700 piksela s 437 točkica po inču kod Pro izvedbe.

 

 

 

Oba modela imaju novi Android 13 te MagicOS 7.1 koji omogućuje razne personalizacije na ekranu, moguće je postaviti ikone aplikacija u manji okvir koji se može podešavati što se tiče veličine prikaza, a ovo je rješenje puno bolje od originalnog Androidovog u kojem se najprije mora otvoriti mapa pa tek onda odabrati aplikaciju.

Snapdragon 8+ Gen 1 na 4 nm tehnološkom procesu izrade pokreće Pro izvedbu, a Honor 90 koristi Snapdragon 7 Gen 1 (ubrzanu verziju također na 4 nm). I dok jača verzija radi na taktu do 3 GHz slabija ide do također dobrih 2,5 GHz takta procesorskih jezgri.

 

 

Oba modela imaju stražnji foto senzor od 200 megapiksela, uz otvor blende f/1.9 te veličinu senzora od 1/1,4 (0,71 inča). Isti im je i širokokutni senzor od 12 megapiksela, koji hvata 112 stupnjeva. Treći senzor je drugačiji – Honor 90 ima 2 megapiksela za dubinske efekte dok Honor 90 Pro ima telefoto senzor od 32 megapiksela, uz 2,5x optički zum i OIS (optičku stabilizaciju slike). To je detalj koji će ipak donijeti veliku razliku u kvaliteti fotografija. Snimaju video u 4K rezoluciji, pri 30 fps, kao i prednja kamera.

 

 

Nema proširive memorije, a 256 GB i 512 GB oba modela nude, uz 12 GB i 16 GB radne (RAM) memorije. Nije loše, sve je u znaku performansi. Honor 90 Pro ima stereo zvučnike te će se ekran efektnije iskoristiti za gledanje video filmova. Oba modela podržavaju 120 Hz osvježavanje slike, imaju svjetlinu do čak 1600 nita, što je zaista velika brojka i omogućuje odličnu vidljivost na direktnom suncu. Također, kod oba modela je ugrađen optički senzor otiska prsta te se nalazi ispod ekrana. Nemaju 3,5 mm ulaz za slušalice, ako vam je to bitno.

 

 

Nije se štedjelo na kapacitetu baterije pa Honor 90 i Honor 90 Pro imaju po 5000 mAh, ali razlika postoji pri punjenju. Pro izvedba se puni snagom od 90 W a obični 90 sa 66 W, kao i Honor Magic5 Pro. Nema opcije punjenja bežičnim putem, ali se putem kabela može puniti druge uređaje snagom od 5 W. Nije baš neka snaga, ali ako vam treba nešto baterije kako biste obavili hitan poziv i to će dobro doći.

Od ostalih mogućnosti spomenimo NFC podršku tako da se može beskontaktno plaćati ako u aplikaciju za plaćanje poput Google Wallet ubacite svoju karticu. Samo naslonite telefon i tako se autorizira plaćanje; isto kao i s karticom. Bluetooth dolazi u verziji 5.2, što znači nova verzija koja je brža i troši manje energije prilikom povezivanja i slanja podataka.

 

 

Oba modela podržavaju rad s dvije SIM kartice, uz dual stand-by što znači da su obje SIM kartice aktivne, ali ako se preko jedne prima telefonski poziv onda će druga biti zauzeta u tom trenutku. Masa Honora 90 je 183 grama, debljina 7,8 mm dok Honor 90 Pro mjeri nešto više grama (192 g) te je deblji za 0,3 mm (8,1 mm). Oba modela su predstavljena za kinesko tržište, a uskoro se očekuje i globalno predstavljanje.