Novi modeli iz serije T imaju snažne baterije, brzo punjenje baterije od 5000 mAh, zaštitu od prašine i vode te stereo zvučnike

 

Nakon izuzetno zanimljivih Xiaomi 12T Pro i Xiaomi 12T, koji su donijeli optičku stabilizaciju slike na kamere od 200 i 108 megapiksela, a još uvijek su dostupni u Neutrinomobile trgovinama, Xiaomi predstavlja dva nova modela s potpisom Leica.

Xiaomi 13T Pro i Xiaomi 13T nastavljaju putem koji su utrli mnogi prethodnici, a serija T oduvijek je sinonim za uređaje sa zavidnim hardverom, dobrim ekranima te prihvatljivom cijenom koja omogućuje ulazak u premium segment, ali uz neke kompromise.

Na novim se modelima kompromisi baš i ne primjećuju. Oba modela imaju velike AMOLED ekrane od 6,67 inča, što znači da se ta dijagonala nije mijenjala već nekoliko godina, ali velika novost je stopa osvježavanja slike od 144 Hz. To će uz 5G omogućiti bolje iskustvo igranja, bolji odziv sustava koji će uključivati četiri generacije nadogradnji Android OS-a te čak pet godina sigurnosnih zakrpa.

 

 

Dakle, u sljedećih jako puno godina ste mirni što se tiče najnovijih funkcionalnosti koje će donijeti sljedeće iteracije Androida. Novi modeli dolaze uz Android 13 i MIUI 14, a u sljedećem mjesecima sigurno možemo očekivati prelazak na Android 14.

Kućište debljine 8,5 mm i mase oko 200 grama zaštićeno je s Gorilla Glass 5 na prednjem dijelu kako bi se ekran maksimalno zaštitio dok se na stražnjoj strani može pronaći staklo ili silikonski polimer, ovisno o tržištu na kojem će se novi modeli prodavati.

 

 

Stražnja strana kućišta nosi naziv Alpine Blue i sadrži vegansku kožu koja omogućuje meku i nježnu teksturu tako da će pametni telefon biti ugodan u ruci. Druge dvije boje stražnje strane kućišta su Meadow Green i Black te se sastoje od sjajne staklene površine koja izgleda elegantno.

 

 

Xiaomi se na novim modelima iz serije 13T odlučio smanjiti megapiksele te oba modela imaju iste foto postave, uz potpis Leica. Glavni senzor od 50 megapiksela dolazi s optičkom stabilizacijom slike, veličine je 1/1,28 inča, a na još jednom senzoru od 50 megapiksela (telefoto) moguće je optičko 2x uvećavanje (zumiranje). Treći senzor od 12 megapiksela je širokokutni. Zadržana je prednja kamera od 20 megapiksela.

Što se tiče snimanja videa Xiaomi 13T snima maksimalno 4K dok Xiaomi 13T Pro snima u 8K rezoluciji. Modeli se razlikuju i u memoriji, koja je bitna za video snimanje - Xiaomi 13T imat će samo 256 GB UFS 3.1 memorije, uz 8 GB radne memorije (na nekim će tržištima biti dostupna verzija s 12 GB radne memorije).

 

 

Drugi jači model Xiaomi 13T Pro ima minimalno 12 GB radne memorije, dolazi u verzijama s 256 GB i 512 GB brže UFS 4.0 memorije, a postojat će i verzija sa 16 GB RAM-a i 1 TB memorije. Neće se moći memorija proširiti s microSD karticama, kao i na prethodnim modelima iz serije T.

Razlikuju se i prema čipsetu pa Xiaomi 13T pokreće Mediatek Dimensity 8200 Ultra, a Xiaomi 13T Pro koristi Mediatek Dimensity 9200+. Oba čipseta su proizvedena u 4 nm proizvodnom procesu, imaju po 8 procesorskih jezgri, pri čemu je radni takt modela Xiaomi 13T na najviše 3,1 GHz, a Xiaomi 13T Pro postiže takt do 3,35 GHz.

 

 

IP68 zaštita od prašine i vode (do 1,5 metara, trajanje do 30 minuta) karakterizira oba modela koja dolaze i sa stereo zvučnicima. Zanimljiva je sigurno i ugrađena baterija od 5000 mAh, ali se uređaji razlikuju prema snazi punjenja.

Xiaomi 13T se puni snagom do 67 W, od 0 do 100 posto napunit će se za 42 minute, za 5 minuta baterija će imati kapacitet napunjenosti 21 posto. Xiaomi 13T Pro puni se snagom do 120 W te će se za samo 5 minuta punjenja dostići 36 posto kapaciteta, a za 19 minuta baterija će biti potpuno puna.