Predstavljanjem dva nova modela Samsung pokazuje u kojem smjeru idu pametni telefoni

 

Samsung je predstavio svoju sljedeću generaciju sklopivih pametnih telefona. Galaxy Z Flip5 i Galaxy Z Fold5 nasljeđuju prethodnike koje ste već mogli kupiti u Neutrinomobile trgovinama. Tržište sklopivih uređaja vrlo je potentno, u njemu su uključeni već mnogi proizvođači poput Huaweija, Honora i Xiaomija.

 

 

Novi modeli donose razlike u šarkama, što utječe na izgled oba telefona dok su preklopljeni, čime je smanjen prostor u dijelu koji na Fold4 i Flip4 nije bio simetričan. Najveća novost je veći vanjski ekran od 3,4 inča na modelu Flip5. Omogućit će to daleko više značajki i funkcionalnosti kao što su odgovaranje na poruke direktno s vanjskog ekrana.

Flex Window uključuje mogućnost gledanja slika koje snimaju kamere smještene iznad njega u stvarnom vremenu te prikazivanje navigacijskih karata, karata za avion i bankarskih drugih kartica lojalnosti. Sve će to olakšati korištenje telefona i forme koja intrigira sve više korisnika.

 

 

Na taj će se način vjerojatno i nešto produžiti trajanje baterije od 3700 mAh koja se nije mijenjala, a koja mnogim korisnicima ne uspijeva izdržati cijeli dan. Zbog manjeg ekrana kojeg baterija treba opskrbljivati energijom štedjet će se i preklopni mehanizam. Zadržan je isti unutarnji ekran od 6,7 inča, ista je i selfie kamera unutar ekrana od 10 megapiksela.

Zgodan detalj je što se pri snimanju na oba ekrana pojavljuje slika osobe koja se snima kako bi i ona mogla utjecati na finalni detalj. To se već nudi na Fold4 modelu, ima i novi Fold5, a također olakšava selfie snimanje.

 

 

Zadržana je i širina uređaja od 71,9 mm, a debljina je sada manja za oko 2 milimetra. Smanjena je debljina modela Fold5 koji sada u rasklopljenom izdanju ima 6,1 umjesto 6,3 mm. Fold5 je i nešto lakši, za oko 10 grama, a zadržana je baterija od 4400 mAh.

Oba modela podržavaju zaštitu od vode te mogu zaroniti na malu dubinu, ali im smeta prašina s kojom će se i dalje boriti ovaj koncept. Sva četiri ekrana na novim modelima imaju stopu osvježavanja slike od 120 Hz, uz AMOLED tehnologiju koja briljira u raznim situacijama.

 

 

Snapdragon 8 Gen 2 je čipset koji je trenutno u svijetu najbolje što nudi Qualcomm, a nitko drugi ne uspijeva prestići. Omogućit će to i bolje gamerske karakteristike jer uz ovakve formate mnogi žele odigrati igru dok se dosađuju.

Radna memorija je na modelu Flip5 8 GB što će mnogima biti sasvim dovoljno i za zahtjevnije zadatke. Korisnici pri kupnji modela Fold5 moći birati između 256 GB, 512 GB i 1 TB, što nije baš uobičajeno za naše prilike, ali je sigurno zanimljivo korisnicima koji snimaju jako puno videa.

Najlakši Fold do sada omogućit će rad s četiri aplikacije na ekranu, podržava i rad sa S Pen olovkom za koju se može nabaviti i posebno zaštitno kućište te na taj način dobiti dodatne značajke koje pruža ovakav koncept. Uz 7,6-inčni unutarnji ekran, ispod kojeg se nalazi i kamera od 4 megapiksela, na vanjskoj strani je 6,2-inčni ekran u nešto užem obliku.

 

 

Nisu mijenjane kamere pa na vanjskoj strani Flip5 ima dvostruki sustav od 12 + 12 megapiksela, pri čemu se jedna kamera koristi kao širokokutna. 50 megapiksela i dalje nudi Fold4 na kojem su ostale 10-megapikselna telefoto kamera te njih dvije imaju i optičku stabilizaciju slike dok širokokutna snima u 12 megapiksela. Trebate li snimati video u 8K rezoluciji onda će izbor biti samo Fold5 dok Flip5 nudi maksimalno 4K video snimanje.

 

 

Snaga punjenja nije unaprijeđena te se oba modela pune strujom snagom od 25 W, što će omogućiti da se baterija do 50 posto napuni za oko 30 minuta.