Ugrađena je baterija kapaciteta 5000 mAh, a sadržajima se pristupa preko velikog ekrana dijagonale od 6,79 inča

 

Novi Xiaomi Redmi 12 ima sve što treba imati jedan pametni telefon u 2023. godini: veliku bateriju, veliki ekran, ali i visoku stopu osvježavanja tog ekrana. I dok je uobičajena frekvencija kojom se slika na ekranu obnavlja odnosno osvježava 60 puta (60 Hz) sve je veći broj telefona koji nudi 90 i više Hz.

 

 

Istovremeno, to troši bateriju pa bi s tom opcijom trebali biti oprezni kako ne bismo bespotrebno povećavali potrošnju energije i samim time utjecaj na okoliš. Kad nam ustreba energija napunit ćemo bateriju punjačem snage 18 W koji se prodaje odvojeno i nećete ga dobiti u pakiranju. Ponovo je naglasak na održivosti. Naravno, možete koristiti i neki stariji punjač, ukoliko vam odgovara snaga punjenja, što možete pročitati na samom punjaču.

Odlučite li se s novim Xiaomi Redmi 12 igrati imat ćete opciju s manje i više radne memorije – 4 GB i 8 GB. Uz 8 GB RAM-a moći ćete pokrenuti i ozbiljnije gaming naslove dok će verziju s 4 GB memorije odabrati korisnici kojima igranje igara nije u primisli. Ali žele bateriju koja će uz odabranih 60 Hz sigurno dugo potrajati.

 

 

Novi Xiaomijev smartphone ozbiljno misli i kad se pogleda njegov dizajn, poput ostalih aktualnih modela u ponudi Neutrinomobile.hr. Na stražnjoj je strani korišteno staklo čime se dobilo na kvaliteti i ljepšem dizajnu kućišta koje dolazi u Midnight Black, Sky Blue i Polar Silver bojama (crna, plava i srebrna).

Pokreće ga MediaTek Helio G88 na 12 nm tehnološkom procesu, uz takt na 2 GHz dviju procesorskih jezgri koje se aktiviraju kada je potrebna veća snaga čipa te na 1,8 GHz kad nisu potrebne visoke performanse. Spomenuli smo radnu memoriju od 4 GB i 8 GB, a manji se RAM kombinira samo sa 128 GB memorije dok 8 GB može biti dostupni uz 128 GB i 256 GB. RAM je LPDDR4X, a memorija je dodatno proširiva microSD karticama do 1 TB.

 

 

U kućište debljine 8,17 mm Xiaomi je ugradio fullHD+ ekran s 396 ppi, kontrast je 1500:1, svjetlina ekrana do 550 nita, a podržava i SGS Low Blue Light certifikat koji jamči manju dozu plave svjetlosti. U večernjim satima svakako aktivirajte što manje plavog osvjetljenja kako biste mogli zaspati, bez utjecaja ekrana.

Na stražnjoj strani glavni foto senzor ima respektabilnih 50 megapiksela, uz otvor blende od f/1.8 tako da će biti dobar i za uvjete slabijeg osvjetljenja. Trebate li s male udaljenosti snimiti skupinu ljudi koristit će se širokokutna kamera od 8 megapiksela dok se za snimanje detalja s male udaljenosti koristi 2 Mpx senzor. Video se snima u fullHD rezoluciji, isto kao i s prednjom kamerom od 8 megapiksela smještenom unutar rupice u ekranu.

 

 

Za sigurnost se brinu bočno postavljeni senzor otiska prsta, što će biti odlična pozicija za sve one kojima je senzor smješten na ekranu nepraktičan i neprecizan. Bočni senzor lakše je i pronaći, naročito dok se nalazite na jakom suncu kada je teže pogoditi senzor otiska prsta na telefonima koji ga imaju ugrađenog ispod ekrana.

Sa spomenutom prednjom kamerom može se koristiti prepoznavanje lica vlasnika telefona te je potrebno samo pogledati u kameru odnosno usmjeriti telefon prema licu, bez da pogledamo direktno u kameru.

 

 

U Redmi 12 ugrađuje se i NFC čip za beskontaktno plaćanje, ali provjerite podržava li svaka verzija telefona. Koristite li dvije SIM kartice sigurno će vam dobro doći dual SIM funkcionalnost. S tim da se drugi SIM utor može koristiti za microSD karticu tako da nije moguće istovremeno smjestiti dvije SIM kartice i memorijsku karticu.

Podržan je rad s 2G, 3G i 4G mobilnim mrežama. Inače, u IP53 kućište zaštićeno od špricanja vodom i ulaska prašine je ugrađen i FM radio, ima 3,5 mm ulaza za slušalice tako da ćete moći telefon koristiti i za takav način informiranja, bez potrebe za internetom. U radu Redmi 12 koristi MIUI 14 temeljen na Android 13 OS-u.