Imaju iste veličine ekrana kao i prethodnici, ali novi iPhone 15 modeli na njima prikazuju zanimljive nove funkcionalnosti

 

Uz ekrane od 6,1 i 6,7 inča novi iPhone 15 modeli dolaze s novim iOS 17, a najveća novost kod modela iPhone 15 i iPhone Plus je Dynamic Island za kojim su čeznuli vlasnici modela iPhone 14 i iPhone 14 Plus, dostupnih u Neutrinomobile trgovinama.

Super Retina XDR imaju svi modeli, ali se razlikuju prema rezoluciji koja se s većom dijagonalom povećava, ali svi modeli imaju istu gustoću piksela od 460 ppi. Pro i Pro Max imaju stopu osvježavanja do 120 Hz, a obični modeli samo 60 Hz. Tipična svjetlina ekrana je 1000 nita, HDR podiže svjetlinu na 1600 nita, a u vanjskim uvjetima svjetlina se može podignuti i do 2000 nita tako da će se i po najjačem suncu na ekranu sve vidjeti.

 

 

Sva četiri modela zadržavaju IP68 zaštitu od prašine i vode, uz mogućnost preživljavanja i rada na dubini do 6 metara i u trajanju do 30 minuta. Kućište modela iPhone 15 i iPhone 15 Plus je od stakla, uz aluminijski okvir koji povezuje dvije plohe dok je kod modela iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max umjesto aluminija korišten titan.

Početni modeli prvi u industriji imaju stražnje staklo prožeto bojama s teksturiranim mat završetkom, a potpuno je novi rub na aluminijskom kućištu.

 

 

Glavna kamera od 48 MP omogućuje fotografije super visoke razlučivosti, a svidjet će vam se nova 2x telefoto opcija koja omogućuje ukupno tri razine optičkog zumiranja pa odaje dojam kao da imate treću kameru. Naravno, straga se i dalje nalaze dva senzora, uz glavni od 48 s OIS-om tu je i drugi od 12 za širokokutne snimke.

I Pro i Pro Max modeli imaju iste megapiksele na kameri, ali uz različite otvore blende te dodatne 12-megapikselne senzore - kod Pro modela telefoto senzor omogućuje 3x optički zum, a na Pro Max modelu je periskopski telefoto senzor s 5x optičkim zumom. Svi modeli snimaju video u maksimalno 4K rezoluciji. Što se tiče prednjih kamera ugrađen je senzor od 12 megapiksela na sva četiri nova modela.

 

 

Velika novost svakako je na svim modelima USB-C konektor za punjenje i prijenos podataka. Slabija dva modela dolaze s prošlogodišnjim čipom S A16 Bionic na 4 nm, ali s obzirom na performanse nitko se neće osjećati zakinutim. Ipak, korisnici Pro i Pro Max modela dobili su novi A17 Bionic Pro koji je nastao na 3 nm proizvodnom procesu.

Novost je i pomoć u slučaju nekakve nezgode s automobilom pa se uz satelitsku infrastrukturu može dobiti pomoć čak i ako se korisnik nađe u području bez GSM signala. Pri tome je potrebno odgovoriti kakvu asistenciju korisnik, a može to biti zaključano vozilo, ostanak bez benzina odnosno struje kod električnog vozila, ispuhana odnosno probušena guma, kada motor neće startati te kada je vozilo negdje blokirano.

 

 

iPhone 15 i iPhone 15 Plus bit će dostupni u pet boja: ružičastoj, žutoj, zelenoj, plavoj i crnoj.

 

 

Apple iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max dolaze s novom akcijskom tipkom koja omogućuje prečac do mnogih funkcija poput pokretanja kamere, glazbenog playera, štoperice ili neke druge značajke, a tipka zamjenjuje dosadašnju vibro tipku, koja se koristi još od prvog iPhonea iz 2007. godine.

Što se tiče trajanja baterije iPhone 15 Pro omogućuje do 23 sata gledanja videa, Pro Max do 29 sati, iPhone 15 do 20 dok iPhone 15 Plus s jednim punjenjem baterije traje do 26 sati gledanja. Početni modeli pune se uz USB 2 standard, a Pro i Pro Max s bržim USB 3 koji omogućuje do 20 puta brži prijenos podataka (do 10 Gb/s).

 

 

Što se tiče memorije iPhone 15 i iPhone 15 Plus dolaze sa 128 GB, 256 GB i 512 GB, Pro verzija nudi još i 1 TB memorije, a početna memorija za model iPhone 15 Pro Max je od 256 GB te još dolazi uz 512 GB i 1 TB.