Apple je ove godine na listopadskom predstavljanju predstavio ukupno četiri nova iPhone 12 modela, a veliku pozornost bi mogao privući model iPhone 12 Pro, koji nam se čini kao najbolji izbor

 

Apple iPhone je stigao do serije 12, a u njoj se nude čak četiri modela: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max. Sva četiri modela mogu se pohvaliti s najjačim čipsetom tako da nema nikakve razlike po pitanju procesorske snage koja je uz A14 Bionic čak 50 posto veća, a i grafika je za 50 posto jača.

 

 

Krenimo od najmanjeg modela. Apple iPhone 12 mini zasigurno će konkurenciju imati i unutar vlastite kuće. Model iPhone SE (2020) uz 4,7-inčni ekran možda više neće biti tako zanimljiv s obzirom da se uz 5,4 inča dijagonale ekrana kod iPhonea 12 mini ipak dobije bolji omjer iskorištenosti prednje strane. Dakle, ljubitelji manjih mobitela imat će veći izbor, naročito u Neutrinomobile trgovinama u kojima se nudi velik izbor Apple iPhone modela po odličnim cijenama.

Ipak, postoji jedna velika razlika između iPhone SE (2020) i iPhone 12 mini modela, a to je podrška za 5G. Novi model, kao i ostala tri modela, ima ugrađenu podršku za rad u 5G mrežama, i to u cijelom svijetu. Inače, iPhone 12 mini najmanji je i najtanji 5G mobitel na svijetu.

 

 

Sva tri modela na prednjoj strani štiti keramičko staklo odnosno u staklo se nalaze nano keramičke čestice koje im omogućuju do četiri puta veću čvrstoću, koja se naročito osjeti pri padu na tvrdu površinu. Ukoliko bilo koji od četiri nova iPhonea 12 padne u vodu, neće im biti ništa sve do dubine od čak šest metara, u trajanju do 30 minuta. Udovoljavaju IP68 standardu, kao i mnogi drugi pametni telefoni na tržištu, ali oni idu do 1,5 metara dubine.

 

 

Svi modeli imaju stereo zvučnike, ali u pakiranju ne dolaze sa strujnim adapterom nego samo uz Lightning kabel za punjenje kod kojeg se na drugom kraju nalazi USB Type-C konektor. Dakle, za punjač ćete se morati snaći nakon kupnje, ukoliko nemate stariji model iPhonea kojem ćete uzeti kompletan punjač. Jasno, iPhone ne nudi niti proširivu memoriju, a mini dolazi i u verziji od samo 64 GB. Ako vas to neće zadovoljiti, dostupne su još dvije izvedbe, od 128 GB i 256 GB.

 

 

Isto toliko memorije nudi i iPhone 12 koji dolazi s ekranom od 6,1 inča, također ima dvije stražnje 12-megapikselne kamere na stražnjoj i jednu od 12 megapiksela naprijed kao i mini iPhone, a oba modela na boku imaju aluminij koji povezuje prednju keramičku i zadnju staklenu mat površinu. Dizajnom nas novi iPhone 12 podsjeća na iPhone 4. Oba početna iPhone modela dolaze u pet boja kućišta: crnoj, bijeloj, crvenoj, zelenoj i plavoj.

 

 

U nekim detaljima su iPhone 12 i iPhone 12 Pro slični, ali se i bitno razlikuju. Imaju istu dijagonalu ekrana od 6,1 inča, debljinu od 7,4 milimetara, ali nemaju iste stražnje kamere niti dolaze u istim bojama.

 

 

 

Zasigurno će Apple iPhone 12 Pro biti mnogima želja za kupnju jer će imati tri stražnje kamere od 12 megapiksela (uz standardni, tu je širokokutni i telefoto senzor), a LiDAR podrška će dobro doći u noćnim uvjetima. Općenito su sve kamere na svim modelima poboljšane po pitanju rada, a naročito noću i u slabijim svjetlosnim uvjetima. LiDAR inače NASA koristi za istraživanje Marsa, a može se vidjeti i u nekim skupljim modelima automobila.

 

 

Apple iPhone 12 Pro i iPhone 1 Pro Max bit će dostupni u plavoj, zlatnoj, srebrnoj i grafitnoj boji. Najveći od svih novih iPhonea je iPhone 12 Pro Max, sa 6,7 inča dijagonale. Recimo i kako svi modeli na vrhu imaju veći urez za prednju kameru koja omogućuje dubinske snimke, pa se i po tome dizajn novih „dvanasetica“ razlikuje od većine današnjih pametnih telefona. Kao i inače, novi će modeli izazvati pozornost, a uskoro stižu u prodaju.