Jedan od modela pametnih telefona koji već nekoliko godina obilježava mobilnu telefoniju svakako je Xiaomi Redmi Note. Redmi Note 7 i Redmi Note 7 Pro zamijenili su modeli Redmi Note 8 i Redmi Note 8 Pro dostupni u Neutrinomobile trgovinama i web shopu, a sad je vrijeme za broj 9.

Nove modele u odnosu na aktualnu generaciju 8 prepoznat ćete po rupici unutar ekrana, za razliku od ureza u ekranu. Ekrani su sada s još većom dijagonalom ekrana dok je na stražnjoj strani i dalje kombinacija od četiri senzora kamere. Očigledno, četverostruka stražnja kamera postaje standard u 2020. godini. Razlozi su vrlo korisno širokokutno snimanje uz koje je moguće uhvatiti kut do 118 stupnjeva, nije problem niti snimanje detalja udaljenih samo nekoliko centimetara dok se uz četvrti senzor može dobiti efekt dubine.

I dok Redmi Note serija 8 ima vertikalni, uski postav stražnjih kamera, serija 9 koristi središnje postavljeni kvadratni odnosno pravokutni postav. Xiaomi Redmi Note 8 i Xiaomi Redmi Note 9 ne razlikuju se po pitanju kamera (48 + 8 + 2 + 2 megapiksela), a isto tako niti Xiaomi Redmi Note 8 Pro i Xiaomi Redmi Note 9 Pro (64 + 8 + 2 + 2 megapiksela). I prednja kamera na osnovnom modelu je ista, od 14 megapiksela dok je kod serije 9 kamera s 20 smanjena na 16 megapiksela. Jača izvedba snima 4K video, a slabija fullHD video. Sigurno će biti efektno usporedno snimanje s 960 sličica u sekundi kod Pro izvedbe.

Ako ispred sebe budete imali Redmi Note 9 i Redmi Note 9 Pro, kod prvog modela je selfie kamera smještena u gornjem lijevom dijelu, u urezu u ekranu dok se kod Pro izvedbe ta rupica nalazi na sredini gornjeg dijela ekrana. Dijagonala ekrana iznosi 6,53 inča (kod prethodnika 6,3 inča), a kod Pro izvedbe ekran je narastao sa 6,53 na 6,67 inča. Oba ekrana podržavaju fullHD+ rezoluciju, što znači odličnu gustoću piksela.

Oba modela imaju ugrađenu bateriju kapaciteta od 5020 mAh, ali se razlikuju po brzini punjenja – Pro izvedba koristi brzi punjač snage 30 W, a osnovni Redmi Note 9 ima snagu punjenja od 18 W te reverzno punjenje drugih uređaja snagom od 9 W. Dakle, putem kabela možete napuniti drugi pametni telefon ili neki drugi uređaj. Još je jedan detalj novost, a to je bočna pozicija senzora otiska prsta na Note 9 Pro dok obični Note 9 (kao i Note 8 i Note 8 Pro) senzor imaju na stražnjoj strani.

MTK Helio G85 s naglaskom na gaming performansama po prvi se put ugrađuje u Redmi Note 9, radi na taktu do 2 GHz dok Redmi Note 9 Pro pokreće Qualcomm Snapdragon 720G na 2,3 GHz, na 8 nm tehnologiji.

4 GB / 128 GB memorijska je kombinacija ugrađena u Note 9, bit će i u nešto slabijoj izvedbi 3 GB / 64 GB. Redmi Note 9 Pro ima 6 GB radne memorije, a pri kupnji će se moći birati između 64 GB i 128 GB interne memorije. Uz proširenje memorije microSD karticama, oba modela imaju infracrveni port s kojim se može daljinski upravljati televizorima, imaju 3,5 mm ulaz za slušalice, što će cijeniti oni koji vole žičane slušalice. Ne samo zbog cijene nego i komoditeta koji imaju ne razmišljajući o punjenju baterije.

Redmi Note 9 bit će dostupan u tri boje kućišta: Forest Green, Polar White i Midnight Grey dok će Redmi Note 9 Pro biti zanimljiv zbog Tropical Green, Glacier White i Interstellar Grey. Dakle, zelena, bijela i siva boja, ali u različitim nijansama.

Dok se oba nova modela ne pojave u prodaji, bacite pogled na Redmi Note 8 i Redmi Note 8 Pro koji također dolaze u staklenom kućištu kao i novi modeli iz serije 9.