Po svemu sudeći, trostruka stražnja kamera u 2020. godini postat će standard – početni model iz Galaxy A serije, novopredstavljeni Galaxy A11 također će imati tri senzora. Veliki je to iskorak u odnosu na prije godinu dana predstavljeni Samsung Galaxy A10, kojeg možete kupiti u Neutrino Mobile trgovinama u crvenoj, plavoj i crnoj boji kućišta.

Iako još nije poznata cijena za Samsung Galaxy A11, očekujemo povoljnu cijenu koja će mnogima biti best buy kupnja, a pri tome će imati poprilično moćan pametni telefon na Android 10 operativnom sustavu.

 

Krenimo od prednje strane na kojoj sada dominira veliki 6,4-inčni ekran u HD+ rezoluciji 720 x 1560 piksela. Galaxy A10 ima 6,2 inča dijagonale, a na vrhu se nalazi urez s kamerom od 5 megapiksela, uz LED bljeskalicu. Kod A11 modela u gornjem lijevom dijelu ekrana nalazi se rupica s kamerom od 8 megapiksela, uz također otvor blende f/2.0, ali nema više prednje LED-ice.

Sad je Infinity-O ekran nešto izduženiji jer se koristi omjer 19,5:9 u odnosu na A10 i njegov omjer stranica ekrana od 19:9. Zbog nešto većih dimenzija ekrana, gustoća piksela je malo manja, ali se u 268 ppi telefon sasvim ugodno može koristiti. A10 nudi 271 točkicu po inču; dakle, nema neke razlike.

 

Stražnja je strana poprilično tehnološki napredovala jer se uz senzor otiska prsta (koji ne postoji na modelu A10) straga nalazi trostruka kamera u kombinaciji 13 + 2 + 5 megapiksela. Standardna od 13 megapiksela i otvor blende od f/1.8 obavljat će većinu posla (isti se broj megapiksela nalazi i na modelu Galaxy A10), ali kad poželite širokokutne kadrove onda se koristi senzor od 5 megapiksela. Treći senzor od 2 megapiksela služi kao pomoć pri dubinskim snimanjima, kad želite dobiti efekt zamućenja pozadine (bokeh).

Idemo sad malo dublje u unutrašnjost Galaxy A11 koji će biti dostupan u crnoj, bijeloj, crvenoj i plavoj boji. Smještena je baterija kapaciteta 4000 mAh, što je za 600 mAh više nego kod Galaxy A10 modela. Nije to jedini benefit koji ćete dobiti kupnjom novog A11: podržano je i brzo punjenje snagom punjača od 15 W. Koristi se microUSB 2.0 konektor, kao i na A10 modelu.

 

Radna memorija bit će dostupna u izvedbi s 2 GB, ali i s 3 GB dok će se interna memorija od 32 GB moći proširiti microSD karticama do 512 GB. Ubrzan je rad osam procesorskih jezgri koje rade na taktu do 1,8 GH (1,6 GHz kod A10 modela).

Unutar plastičnog kućišta na stražnjoj i na bočnoj strani te staklu na prednjoj strani nude se još neke funkcionalnosti. Podržan je rad u 4G LTE mrežama brzinom do 150 Mb/s u downloadu odnosno 50 Mb/s pri uploadu. Samsung je odlučio u novom A11 modelu izbaciti FM prijamnik, ali su zadržali 3,5 milimetarski ulaz za slušalice.

 

Masa novog modela je 177 grama (A10 ima 168 grama, uz identične materijale kućišta), a po visini je telefon dobio 6 milimetara (sad mjeri 161 mm), po širini je gotovo identičan (76 mm) dok je debljina ipak povećana sa 7,9 mm na 8 milimetara. Jedan od razloga je smještaj baterije većeg kapaciteta.

Samsungova Galaxy A serija spada među najprodavanije modele u Europi, a razlog uspjehu je velik broj modela u ponudi tako da korisnici mogu odabrati model s naglaskom na kamerama kao kod modela Galaxy A51 s četiri stražnje kamere ili na Galaxy A80 kod kojeg se koristi izvedba s motoriziranim modulom te se koristi i kao prednja i kao stražnja kamera. Trebaju li veliki kapaciteta baterije, modeli Galaxy A70 i Galaxy A71 nude 4500 mAh. Samsung Galaxy A90 s podrškom za 5G sigurno će biti vrh ponude.