Kroz nekoliko tjedana stiže nam proljeće i sve ljepše vrijeme. I dok će jedni do svojeg odredišta okretati pedale drugi će pritisnuti gas

 

AMG potpis znači zabavu i performanse. Xiaomi je ostvario odličnu suradnju sa svjetski poznatom tvrtkom i tako je nastao Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 Mercedes-AMG Petronas F1 Team Edition. Dakle, ovo nije obični romobil odnosno skuter na struju.

 

 

Naravno, zakonsko ograničenje brzine vožnje s ovim električnim romobilom je 25 km/h kao i kod svih drugih romobila na tržištu. Ali, zakon ne zabranjuje koliko ćete kilometara prevaliti s jednim punjenjem baterije.

Dakle, s romobilom Xiaomi, uz potpis poznate tvrtke, možete napraviti vožnju od krajnjeg zapada pa do krajnjeg istoka Zagreba i natrag (udaljenost je u jednom smjeru oko 22 kilometra). Sa Xiaomijevim romobilom možete se zaputiti od Zagreba do Velike Gorice. Do Jadranskog mora ipak nećete stići, ali romobil možete ponijeti i na more, kada za to dođe vrijeme.

S jednim punjenjem baterije kapaciteta 12.400 mAh (446 Wh) romobil će prevaliti do 45 kilometara. Naravno, doseg ovisi i o vašoj masi, o konfiguraciji terena, o vjetru koji će vam možda puhati u leđa ili u prsa, ali i o temperaturi zraka jer su ugrađene baterije mase 3 kilograma osjetljive na niske temperature. Baterija je testirana nakon što je napunjena 100 posto, pri temperaturi od 25 °C romobil je vozila osoba mase 75 kilograma, nije bilo vjetra na ravnom dijelu dionice po kojoj se vozio, a brzina vožnje je bila 15 km/h.

 

 

U specifikacijama novog modela Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 Mercedes-AMG Petronas F1 Team Edition pronašli smo podatak da se baterija puni 8 do 9 sati, romobil se može koristiti u temperaturnom području od -20 do +50 stupnjeva Celzijusa, a i nakon 500 ciklusa punjenja baterija bi trebala imati snagu veću od 70 posto. Naravno, romobilu ne smetaju prašina i vlaga jer udovoljava IP54 standardu.

 

 

Na romobilu, koji može savladati uspon do 20 posto, mogu se voziti osobe mase do 100 kilograma, a oba 8,5-inčna kotača koriste pneumatske gume na napuhavanje koje će biti udobne i na lošijim dionicama po kojima ćete se voziti. Masa romobila je 14,2 kilograma, a ima i jako dobre dvostruke kočnice E-ABS i diskove. Dakle, koristi se električna i disk kočnica.

Istosmjerni DC motor isporučuje 300 W, a maksimalno nudi 600 W snage. Inače, uz maksimalnu brzinu vožnje od 25 km/h moguće je koristiti pješački način vožnje uz 5 km/h (zgodno kad se vozite u blizini pješaka), a nudi se i D način vožnje uz maksimalno 20 km/h, kako biste štedjeli bateriju.

 

 

Naravno, romobil kombinira dizajnerske elemente vodećih automobilskih tvrtki s Xiaomijevim naprednim inženjeringom – AMG branding nalazi se u blizini stražnjeg kotača, a koristi se i srebrna boja na aluminiju kojeg upotrebljava avionska industrija. Ne sumnjamo kako ćete nakon kupnje morati jako dobro paziti gdje ostavljate ovaj romobil. Najbolje je mjesto ispod ili pored vašeg radnog stola na poslu, ako do posla koristite ovakav način vožnje.

 

 

Tijekom vožnje na ekranu se mogu pratiti bitne informacije poput brzine vožnje, načina vožnje (pješački, D, S) moguće je uključiti svjetla, zaključati romobil ili ga pak putem Bluetootha povezati s pametnim telefonom. Nakon dolaska na odredište romobil dužine 1130 milimetara jednostavno se sklopi te umjesto visine od 1180 mm zauzima dvostruko manje prostora, što se tiče visine.

 

 

Dugoočekivani romobil nudi još neke zanimljivosti koje ćete otkriti nakon što se spoji na mobilnu aplikaciju vašeg smartphonea.

U Neutrinomobile trgovinama pogledajte i druge modele poput Mi Electric Scooter Essential koji prelazi do 20 kilometara, Mi Electric Scooter 1S čiji je doseg do 30 kilometara te Mi Electric Scooter Pro 2 koji prelazi do 45 km s jednim punjenjem baterije.