Letvicu su prvi podignuli Motorola i Xiaomi te tako "bacili rukavicu u lice" drugim proizvođačima pametnih telefona

 

Prije 20 godina uživali smo u kamerama sa senzorima od 0,3 megapiksela, zatim su stigle kamere od 1 megapiksel pa dva, pa 3,2 pa 5 pa 8 megapiksela. Utrka s megapikselima traje sve do danas. I dok smo donedavno uživali u pametnim telefonima poput Xiaomi 11T Pro ili Samsung Galaxy S22 Ultra sa 108 megapiksela dostupnim u Neutrinomobile trgovinama, stigla je era kamera s 200 megapiksela.

Prvi 200-megapikselni senzor, iza kojeg stoji Samsung, predstavila je Motorola s modelom edge 30 ultra. Ubrzo je uslijedio Xiaomi 12T Pro s također 200 megapiksela. U sljedećim ćemo mjesecima i kod drugih proizvođača vidjeti moćni senzor koji omogućuje izuzetno puno detalja. Ako snimamo fotografiju na kojoj nećemo zumirati detalje onda je tih 200 megapiksela neiskorišteno te nam samo u konačnici zauzimaju memoriju. Stoga, fotografije s 200 megapiksela treba snimati ciljano, čemu pomaže i odabir te rezolucije u postavkama kamere.

Motorola edge 30 ultra

Motorolina flagship serija edge 30 je na tržište donijela još dva modela - Motorola edge 30 fusion i edge 30 neo, ali ta su dva modela ipak u sjeni moćne ultre. Ugrađen je na stražnjoj strani senzor veličine 1/1,22 inča, uz optičku stabilizaciju koja ipak znači razliku između elektronske stabilizacije koju ima većina kamera na telefonima.

 

 

Ugrađen je i telefoto senzor od 12 megapiksela za 2x optički zum kako bi se snimanje udaljenih predjela omogućilo uz veću kvalitetu nego kada se koristi digitalno zumiranje odnosno izrezivanje dijela uhvaćenih piksela.

Treći senzor je širokokutni te hvata 114 stupnjeva, što je ipak nešto manje od drugih na tržištu senzora koji će snimiti 120 stupnjeva. Ljudsko oko vidi 180 stupnjeva, čisto za usporedbu. Ono što će se svidjeti ljubiteljima visoke rezolucije svakako je snimanje 8K videa pri 30 sličica u sekundi dok se 4K snima pri 30 fps i 60 fps.

 

 

Iako možda nemate trenutno gdje gledati 8K video treba uzeti u obzir da će i taj standard uskoro stići u široku primjenu kao što je stigao 4K. Danas je teško pronaći televizor koji nije 4K. Jednog ćete dana biti sretni što imate staru snimku u 8K rezoluciji, a ne u fulLHD. Naročito ako snimate bitne detalje svog života kao što su prvi dječji osmjeh, koraci, izgovor mama ili tata...

Motorolu edge 30 ultra pokreće najmoćniji čipset sadašnjice Snapdragon 8+ Gen 1 koji radi na taktu do 3,19 GHz, uz Android 12 te 8 GB ili 12 GB radne UFS 3.1 memorije. Možete birati između 128 GB, 256 GB i 512 GB memorije, ali bez mogućnosti proširivanja s microSD karticama. Telefoni s više memorije već neko vrijeme nemaju proširivu memoriju. Naravno, preostaje vam oblak (cloud).

 

 

Spomenimo i ekran dijagonale 6,67 inča u fullHD+ rezoluciji unutar kojeg je smještena prednja kamera od čak 60 megapiksela. Dakle, imate moćnu kameru i na prednjoj i na stražnjoj strani, a ispod ekrana se nalazi senzor otiska prsta. Ugrađena je baterija kapaciteta 4610 mAh, uz punjenje snagom od čak 125 W. Naravno, podržano je i bežično punjenje snagom od 50 W.

Xiaomi 12T Pro

 

Puno toga s Motorolom dijeli i novi Xiaomi 12T Pro, nasljednik modela 11T Pro koji ima kameru od 108 megapiksela. Ali, prošlogodišnji model nije imao optičku stabilizaciju, što je bila jedina zamjerka inače odličnom telefonu. Na izbor iz prošle godine imate i Xiaomi 11T, također dostupan na Neutrinomobile.hr.

 

 

Uz optičku stabilizaciju na modelu Xiaomi 12T Pro ističe se baterija kapaciteta 5000 mAh, brzo punjenje snagom od 120 W (potrebno je samo 19 minuta da se baterija napuni od 0 do 100 posto), ugrađeni su stereo zvučnici kao i kod Motorole (Xiaomi koristi Harman Hardon tuning zvuka), a imaju i isti ekran od 6,67 inča (s tim da Motorola koristi pOLED, a Xiaomi AMOLED). Oba modela imaju 120-hercno osvježavanje slike, isti čipset, zaštitu Gorilla 5 staklo te 5G podršku.