Samsung je predstavio Galaxy S21 FE 5G, ediciju namijenjenu vjernim pratiteljima

 

Samsung Galaxy S21 je bio i još uvijek je veliki hit na svjetskom i hrvatskom tržištu. Za sve one kojima je aktualni model i dalje preskup predstavljen je Samsung Galaxy S21 FE 5G, Fan Edition verzija koja je pokupila sve najbolje iz S21 serije, a neki su detalji čak i dorađeni.

Osam mjeseci nakon predstavljanja modela Samsung Galaxy S20 pojavio se Samsung Galaxy S20 FE, verzija koja je mnoge tada oduševila, a dostupna je u Neutrinomobile trgovinama još uvijek te predstavlja odličan omjer uloženo – dobiveno. Upravo takav će biti i novi Samsung Galaxy S21 FE 5G.

 

 

Vizualno je novi S21 FE model identičan S21 modelu te nema poveznicu s prethodnim S20 FE modelom. Čak je i nešto manji ekran na S21 FE (6,4 inča, Dynamic AMOLED 2X), uz zadržanu fullHD rezoluciju dok prethodnik ima 6,5 inča. Oba modela nude 120 Hz osvježavanja, što je danas itekako bitno za ugodan rad telefona opterećenog mnogim aplikacijama u pozadini te sve težim web stranicama. Eye Comfort Shield s kontrolom plavog svjetla na temelju umjetne inteligencije cijenit ćete u noćnim satima, dok gledate u ekran.

Zadržana je i zaštita od prašine i vodootpornost uz IP68 certifikat, a boje u kojima Samsung Galaxy S21 FE 5G dolazi su drugačije nego kod aktualnog S21. Bijela, grafitna, lavanda i boja masline djeluju življe nego što ih nudi S21, što je također dodatni adut za novi model. Brzina uzorkovanja dodira od 240 Hz u načinu igre također je veliki plus koji će cijeniti gameri. Na dnu ekrana smješten je optički senzor otiska prsta, a ugrađena su i dva stereo zvučnika.

 

 

Nema 3,5 mm ulaza za slušalice, nema proširivu memoriju, a možete birati između 128 GB i 6 GB te 256 GB i 8 GB. Zadržane su tri stražnje kamere, pri čemu kombinacija nije ista kao na novom S21 nego je kao na prethodnom S20 FE.

12 megapiksela je glavni senzor kao i na S21 i na S20 FE, uz optičku stabilizaciju slike. To je izuzetno bitan detalj za sve koji snimaju svakodnevno fotografije i video filmove. Telefoto kamera od 8 megapiksela omogućuje 3x optički zum i ima optičku stabilizaciju slike, također bitan detalj, a treći senzor od 12 megapiksela je širokokutni. Dakle, imate sve što je danas bitno za jedan pametni telefon s naprednim foto mogućnostima.

 

 

Zadržana je selfie kamera od 32 megapiksela, a usporedimo li taj detalj u rupici u ekranu sa Galaxy S21 onda bi se moglo zaključiti kako je S21 FE superiorniji jer S21 koristi 10 megapiksela u toj rupici.

Još je jedan detalj interesantan – baterija od 4500 mAh većeg je kapaciteta (za 500 mAh) nego baterija u S21 (4000 mAh), puni se istom snagom preko žice od 25 W, ali strujni adapter ne dolazi u pakiranju. Istu bateriju od 4500 mAh ima i S20 FE. Kod Samsunga se baterija može puniti i preko bežičnog punjača snagom od 15 W, a podržano je i reverzno bežično punjenje drugih uređaja snagom od 4,5 W. Nekome ćete pomoći u nevolji ako mu je baterija pri kraju, a vaša je baterija poprilično puna.

 

 

U pozadini se vrti Android 12, za razliku od Androida 10 na S20 FE, ali koji je u međuvremenu nadograđen na Android 11. Samsungova nadogradnja One UI 4 donosi neke sitne izmjene u odnosu na verziju One UI 3.5. Čipset je moćni Snapdragon 888 5G u 5 nm tehnologiji dok je prethodnik izrađen u 7 nm tehnologiji (Snapdragon 865 odnosno Samsungov Exynos 990, ovisno za koje je tržište telefon bio namijenjen).

Kad se sve zbroji i oduzme, novi Samsung Galaxy S21 FE 5G nudi sve što vam danas može ustrebati, a to su svakako velika brzina osvježavanja ekrana, dobar veliki ekran, stereo zvuk za gledanje filmove dok ćete žičane slušalice morati dijeliti odnosno koristiti samo dok se telefon ne puni. Inače vam preostaju bežične slušalice.