Uz Samsunga koji je novu Galaxy 24 seriju pustio u prodaju u siječnju nove modele su predstavili Xiaomi i Honor

 

Nedavno završeni Mobile World Congress u Barceloni iznjedrio je nove modele pametnih telefona. Nakon siječanjskih noviteta kraj veljače je razveselio ljubitelje marke Xiaomi - uz novi Xiaomi 14 predstavljen je i Xiaomi 14 Ultra koji u prodaju stiže u travnju, ali i novi Honor Magic6 Pro. Xiaomi 14 već je dostupan u prodaji u Neutrinomobile trgovinama i preko web shopa.

Xiaomi 14 svakako će razveseliti sve one koji cijene brend Leica na fotoaparatima, a unatrag tri godine Xiaomi je predstavio više modela kojima plijeni pozornost. Među trojcem nudi najmanji ekran što se tiče dijagonale - 6,36 inča u konačnici i nije tako malo, ali je telefon kompaktan i ne zauzima previše mjesta u ruci. Nevjerojatno dobro leži dok se koristi, a tu je i visoka kvaliteta izrade od stakla, uz aluminijski okvir koji krasi i druga dva modela.

 

 

Sva tri modela mogu u slatku vodu do 30 minuta, u dubinu do 1,5 metara tako da s njima možete slobodno u kadu, ali ne i u morsku vodu. Masom od 188 grama Xiaomi 14 je svakako najlakši dok druga dva modela imaju oko 230 grama. I daleko veće ekrane od 6,8 inča, ali sva tri modela imaju stereo zvučnike tako da možete uživati u zvuku, bilo da gledate filmove ili samo slušate glazbu.

Svi proizvođači novih pametnih telefona povećavaju svjetlinu na ekranu pa Xiaomi tipično isporučuje 1000 kandela, ali će prema potrebi zasvijetliti do 3000 kandela tako da ćete na direktnom suncu sve vidjeti, bez zaklanjanja ekrana rukom. Honor Magic6 Pro će zasvijetliti čak do 5000 kandela (ili nita), dok inače isporučuje do 1600 kandela.

Sva tri modela prekrivaju veći prednje površine, ali Honor ide i iznad 91 posto tako da su rubovi vrlo uski i telefon izgleda vrlo elegantno. Uz 120 Hz osvježavanja slike na ekranu sa sva tri modela ćete ugodno igrati igre, a uz Snapdragon 8 Gen 3 čipset imat ćete najjaču procesorsku snagu na tržištu.

 

 

To je i dalje najbolji čipset na tržištu. Dok Qualcomm ne iznenadi s nečim novim, a možda iznenade i Samsung sa svojim Exynos čipovima te MediaTek s Dimensity. Ako tražite puno memorije možete odabrati i do 1 TB, ali bit će vam sasvim dovoljno 512 GB pa i 256 GB UFS 4.0 memorije koja nije proširiva microSD karticama. Na žalost, to ne nude flagship modeli većine proizvođača.

Uz radnu memoriju koja ide od 8 GB kod Xiaomi 14 nema straha od slabih performansi ako koristite veći broj aplikacija istovremeno. Samsung na modelu Galaxy S24 Ultra nudi 12 GB, a Honor ima verziju i sa 16 GB. Ako tražite još više, na tržištu se nudi i ROG Phone 8 Pro s čak 24 GB radne memorije.

Svi modeli imaju Andoid 14, ali i nadogradnje pa Xiaomi nudi HyperOS, Samsung One UI, a Honor MagicOS. Svaka od tih nadogradnji na Androidu daje mogućnost raznih personalizacija izgleda, ali i neke organizacijske mogućnosti - kod Honora ćete moći smjesiti puno više ikona aplikacija na početni ekran.

 

 

Krenimo od prednje kamere. Honor je na modelu Magic6 Pro sada selfie kameru smjestio u središnji dio gornjeg dijela ekrana, a ima najveću površinu unutar koje se uz senzor od 50 megapiksela nalazi i 3D koji će pomoći pri prepoznavanju lica, ako se koristi otključavanje ekrana pogledom. Samsung i Xiaomi su na isto mjesto smjestili manju rupicu u kojoj se nalaze senzori od 12 odnosno 32 megapiksela.

Sva tri modela snimaju video u 4K rezoluciji, što će cijeniti svi koji se bave objavama na društvenim mrežama.

Razlika je na stražnjoj strani također primjetna, ne samo u dizajnu nego i u raznolikosti - Xiaomi i Honor koriste glavni senzor od 50 megapiksela dok je kod Samsunga od 200 Mpx.. Honor ima periskopski telefoto senzor od 180 Mpx i 2,5 puta optičko uvećavanje, Samsung nudi dvije telefoto leće koje omogućuju 3x i 5x zumiranje, a Xiaomi 3,2 puta. Sva tri modela imaju širokokutni senzor koji hvata od 115 do 122 stupnja.

Spomenimo i baterije - Xiaomi ima najmanju bateriju od 4610 mAh, Samsung od 5000 mAh, a Honor od 5600 mAh. Spomenimo i da ćete u pakiranju uz Xiaomi 14 dobiti brzi punjač snage 90 W dok Samsung i Honor ne isporučuju strujni adapter, a nude snagu punjenja do 45 W odnosno 80 W.