U Europi su se najviše tražili Samsungovi mobiteli, a u top 5 je i jedan Xiaomi Redmi model.


Zanimljiv je top 5 najprodavanijih mobitela u Europi u posljednje vrijeme. U pet najprodavanijih nalaze se samo tri branda, što znači da je jedan brand izuzetno uspješan - Samsung. Pravo iznenađenje je napravio i Xiaomi sa svojim jednim Redmi modelom koji je zauzeo visoko treće mjesto.

Krenimo redom. Najprodavaniji pametni telefon, prema podacima analitičke kuće Canalys je Samsung Galaxy A50, isporučen je u 3,2 milijuna, a možete ga naravno kupiti i u trgovinama Neutrino Mobile u plavoj, bijeloj, crnoj i narančastoj boji. 7,7 milimetara debelo kućište od stakla i plastike skriva 6,4-inčni fullHD+ Super AMOLED ekran koji će vas oduševiti svojim bojama, kontrastom i vidljivim kutom.

U pozadini se nalazi Samsungov kućni čipset Exynos 9610, optimalno nam se čini kupiti memorijsku izvedbu od 4 GB RAM i 128 GB interne memorije, uz dual SIM utor te microSD u koji ide memorijska microSD kartica od čak 1 TB. Spomena je vrijedna i baterija od 4000 mAh koja podržava brzo punjenje snagom od 15 W.

Na listi 5 najtraženijih modela pametnih telefona drugo mjesto ponovo je zauzeo Samsungov model iz A serije, koja je u posljednje vrijeme izuzetno uspješna i zasjenila je mnoge druge smartphone  modele. Galaxy A40 s 2,2 milijuna isporuka svoje je vlasnike oduševio uz zanimljive boje plastičnog kućišta, a uz ljepotu dolazi i srednje velik ekran od 5,9 inča, ali u Super AMOLED tehnologiji. Stražnja kamera nudi 16 + 5 megapiksela, a prednja selfie čak 25 megapiksela. Tako da se baš možete slikati...

Treće mjesto je, kao što smo i najavili na početku našeg teksta, zauzeo Xiaomi Redmi Note 7 s 2 milijuna komada. Znamo da je Redmi odnedavno samostalni brand, pod kapom branda Xiaomi, a Note 7 donosi nekoliko kombinacija memorije pa se zaista može odabrati model po svojim preferencijama: 3 GB / 32 GB, 4 GB / 64 GB, 4 GB / 128 GB i 6 GB / 64 GB. Sve ih pokreće Snapdragon 660 čipset na taktu do 2,2 GHz, Android dolazi u verziji 9.0 Pie, uparen s MIUI 10 sučeljem. Baterija je kapaciteta 4000 mAh, uz podržano brzo punjenje preko Quick Charge 4 punjača snage 18 W. Možda će nekima biti zanimljiv podatak kako se FM radio može i snimati, kao u nekadašnja vremena kad smo to radili s kazetama.

U međuvremenu je predstavljen i Redmi Note 8 Pro s poprilično velikim ekranom od 6,53 inča, ali ono što ga svakako ističe je četverostruka kamera u kojoj se nalazi i 64-megapikselni senzor, uz 8 + 2 + 2 megapiksela. Radna memorija kod modela Redmi Note 8 Pro iznosi 6 GB, uz 128 GB interne, a predstavljen je i u kombinaciji 6 GB / 64 GB i i 8 GB / 128 GB.

Na četvrtom je mjestu ponovo Samsung, ponovo s modelom iz A serije. Galaxy A20e prodan je za nešto manje od dva milijuna (1,9 milijuna), a da se radi o zanimljivom modelu pokazuju i njegove karakteristike koje smo pronašli na Neutrinomobile.hr web shopu. Nekoliko se trojki nalazi u bitnim karakteristikama: radna memorija iznosi 3 GB, baterija je kapaciteta 3000 mAh, interna 32 GB, a broj 3 smjestio se i u dvostrukoj stražnjoj kameri u kombinaciji 13 + 5 megapiksela ispod koje je smješten čitač otiska prsta. Na prednjem se dijelu nalazi kamera od 8 megapiksela, a okružuje ju TFT ekran od 5,8 inča.

I dok je prvoj četvorici modela zajednički naglasak na povoljnoj cijeni, tek se na peto mjestu smjestio skuplji model Apple iPhone XR koji je osvojio 1,8 milijuna srca tijekom tri mjeseca. U Neutrino Mobile web trgovini pronašli smo čak 15 različitih kombinacija memorije (64 GB, 128 GB i 256 GB) i boja kućišta (žuta, plava, crna, crvena, bijela, narančasta).