Kakav kraj 2020. godine i ulazak u 2021. godinu! Xiaomi Mi 11 donosio najnoviji Snapdragon 888, kameru od 108 megapiksela i zakrivljeni AMOLED ekran

 

U vrijeme kada se zbrajaju uspjesi iz 2020. i planira nova 2021. godina Xiaomi je odlučio ozbiljno razbuditi usnuli svijet predstavljanjem najnovijeg pametnog telefona s kojim je bacio rukavicu u lice velikim brandovima. Odnosno konkurenciji jer je i Xiaomi u 2020. godiin postao veliki brand zauzimanjem drugog odnosno trećeg mjesta po isporukama pametnih telefona u svijetu, Europi i u našem dijelu Europe.

I dok čekamo nasljednike modela poput Samsunga Galaxy S20, a u koje će početkom 2021. godine stići najnovije generacije čipseta, Xiaomi je tu slatku brigu već riješio i može mirno pratiti što će ponuditi konkurencija. Mnogi modeli iz 2020. godine, dostupni u Neutrinomobile trgovinama, bit će aktualni i u novoj 2021. godini, ali poseban trag ostavit će novi Xiaomi Mi 11. Pogledajmo što sve donosi.

 

 

Na prednjoj strani kućišta sve je standardno - veliki ekran od 6,81 inča u rezoluciji 1440 x 3200 piksela, uz AMOLED tehnologiju, prekriva više od 90 posto površine. Uz to, ekran je i zakrivljen, zaštićen je Gorilla Glas Victus staklom (i na stražnjoj se strani nalazi staklo, ali postoji i verzija s eko kožom na stražnjoj strani kućišta mase 196 grama).

Na boku se nalazi aluminij koji spaja dvije plohe. Sjajno, standardno za većinu današnjih flagship modela. Spomenimo da je verzija s kožom deblja za pola milimetra od staklene debljine 8,1 mm. Možda će nekoga i ovo zanimati - kožna izvedba lakša je za 2 grama.

Vratimo se na ekran koji podržava rad na 120 Hz, u omjeru je 20:9 te nudi 515 točkica po inču. Na ekranu je, u gornjem lijevom kutu, izbušena rupica u kojoj se nalazi selfie kamera od 20 megapiksela koja hvata široki kut, uz senzor veličine 1/3,4".

 

 

Veći senzor od 1/1,33 inča nudi stražnja glavna kamera od 108 megapiksela, ali ne govorimo o najvećem senzoru na tržištu; postoje i veći. Uz optičku stabilizaciju slike istaknimo otvor blende f/1.9 koji također nije sam vrh ponude na tržištu, ali će zadovoljiti većinu korisnika. Ipak, stražnja trostruka kamera bitno se razlikuje od konkurencije, a sudeći po viđenom neće previše viriti prema van.

Xiaomi je ugradio 13-megapikselni senzor za široke kutove do 123 stupnja te još jedan od 5 megapiksela za makro snimke s male udaljenosti (od nekoliko centimetara). Idealno ako želite snimiti detalje na cvijetu ili pčeli koja je upravo sletjela na cvijet, nečije bore ili pak dokument. Recimo kako će Xiaomi Mi 11 snimati 8K video filmove, što je i dalje rijetkost u svijetu pametnih telefona, a prvi je ponudila Samsung Galaxy S20 serija početkom 2020. godine.

 

 

Snapdragon 888 nedavno je najavljen kao čipset za 2021. godinu. Radi se o 5 nm tehnologiji te se time nasljeđuje Snapdragon 865+. Iako smo svi očekivali da će nasljednik imati naziv Snapdragon 875, izbor je pao na tri osmice.

Znamo da je broj 8 sretan u azijskim područjima (kao kod nas broj 7) pa je za očekivati veliku sreću i prosperitet u 2021. godini od koje se očekuje da će donijeti porast prodaje pametnih telefona čija isporuka u posljednjih nekoliko godina stalno ima silaznu putanju. Svi vole pametne telefone, ali ih ne mijenjaju kao nekada tako da se period zamjene telefona povećava, a upravo se od 5G-a očekuje da bude razlog za kupnju onima koji se premišljaju oko kupnje.

 

 

Zasigurno vas zanima i radna memorija ugrađena u Mi 11. Dolazit će u dvije izvedbe, kao i veliki broj modela u 2020. godini - 8 GB RAM i 12 GB RAM, a interna memorija imat će 128 GB ili 256 GB. Za većinu korisnika sasvim dovoljno.

Baterija kapaciteta 4600 mAh nije vrh ponude; jasno je da se pazilo na debljinu kućišta, ali je podržano brzo punjenje snagom od 55 W tako da će se baterija napuniti za samo 45 minuta. Tako ju reklamiraju. Podržano je i brzo bežično punjenje snagom od 50 W te (reverzno) punjenje drugih uređaja snagom od 10 W. Na kraju spomenimo boje u kojima će Xiaomi Mi 11 dolaziti: plava, crna, bijela, ljubičasta i kaki.

 

 

Ovo će vas možda rastužiti: u pakiranju nećete dobiti punjač nego ćete morati koristiti svoj stari ili kupiti novi. Dakle, situacija ista kao i kod Apple 12 serije. Hoće li to biti trend u 2021. godini? Vidjet ćemo uskoro, već u siječnju kad započne predstavljanje novih flagship modela.