Smjestite u isti prostor Snapdragon 855 izrađen u 7 nm tehnologiji, 6 ili 8 GB radne memorije, trostruku kameru i senzor otiska prsta ispod ekrana od 6,39 inča. Rezultat može biti samo vrhunski pametni telefon. Potpis na ovu konfiguraciju stavio je Xiaomi, brand koji ima veliki uspjeh i na hrvatskom tržištu.

Novi model Xiaomi Mi 9 nasljeđuje prethodnika Xiaomi Mi 8 kojeg možete pronaći u Neutrino Mobile trgovinama, a već se na prvi pogled primjećuje velika razlika ne samo po pitanju broja kamera sa stražnje strane staklenog kućišta nego i kod prednje strane vrhunskog Samsungovog Super AMOLED ekrana. Naime, notch s modela Mi 8 sada je poprilično sužen dok je sa stražnje strane smještena 48-megapikselna kamera kojoj su već dodijeljene dobre ocjene.

Sastoji se od tri leće – 48 + 16 + 12 megapiksela, uz otvor blende do 1.8, ali i laserski fokus pa će se moći uloviti odlični širokokutni kadrovi do 117 stupnjeva uz podršku kamere koja omogućuje i 2x optički zum. Xiaomi je ugradio umjetnu inteligenciju pa se uz AI mogu automatski raspoznati scene koje se snimaju kamerom te se prilagođava postav kamera za najbolje rezultate, ovisno što se snima. Kamere će kadrove prepoznati i prilagoditi osvjetljenje pojedinom dijelu snimljene fotografije.

Unutar onog malenog otvora na vrhu ekrana smještena je kamera od 20 megapiksela, uz podršku za snimanje full HD videa dok stražnja snima 4K UHD video. Podržano je otključavanje ekrana licem vlasnika telefona, ali se ne koristi napredniji IR Face unlock čisto iz razloga jer nije stao u tako mali prostor. Za sigurnost se brine senzor otiska prsta, ali ne klasični na kakav smo naviknuti već više godina (na dnu ekrana ili sa stražnje strane kućišta) nego se koristi optički senzor ugrađen ispod ekrana čime se dobilo na boljem iskorištavanju prednje površine.

Memorijski kapacitet od 6 i 8 GB RAM-a uparen je s internom memorijom od 64 i 128 GB, ali nema ladice za microSD kartice pa vam za dodatne potrebe preostaje korištenje cloud pohrane. Xiaomi Mi 9 nema niti 3,5-milimetarski ulaz za slušalice, ali zato putem Type-C reverzibilnog konektora omogućuje spajanje slušalica ako se koristi adapter.

Baterija smještena unutar kućišta koje će biti dostupno u tri boje (Lavender Violet, Ocean Blue, Piano Black) kapaciteta je 3300 mAh, podržava brzo punjenje snage 27 W, ali i bežično punjenje snagom do 20 W. Kućište modela Xiaomi Mi 9 je, kao i kod nešto manjeg Xiaomi Mi 8 s ekranom od 6,21 inča spojeno metalnim okvirom odnosno aluminijem serije 7000. Izradi je Xiaomi posvetio veliku pozornost pa se stražnja strana dobije korištenjem laserske gravure.

Xiaomi Mi 9 kad dođe u prodaju imat će Android 9 Pie ali i dodatnu nadogradnju kroz MIUI 10. Nešto kasnije pojavit će se Xiaomi Mi 9 Explorer verzija s crnim kućištem koje bi trebalo prikazivati kako telefon izgleda iznutra kad bi se otvorio, a razlikovat će se od klasičnog Mi 9 i po većoj količini radne memorije – 12 GB kombinirat će se uz 256 GB interne memorije. Što kažete na to?

 

Vratimo se još malo na Super AMOLED ekran koji će pokrivati 85,2% prednje površine, omjer stranica će biti 19,5:9, rezolucija 1080 x 2340 piksela uz 403 točkice po inču površine. Ekran je zaštićen Gorilla staklom šeste generacije, a jedna procesorska jezgra vrhunskog Snapdragona 855 radit će na taktu od čak 2,84 GHz dok će tri jezgre raditi na maksimalnih 2,42 GHz, a preostale četiri na 1,8 GHz kako bi štedjele bateriju u trenutcima kad se ne koriste visoke performanse telefona.