Za korisnike koji traže čisto Android sučelje Google je pripremio dva nova modela – Pixel 4 i Pixel 4 XL

Nasljednici prethodne generacije Pixel pametnih telefona mogli bi oduševiti sve koji cijene čisto Android sučelje, bez ikakvih dodataka koji bi im samo mogli smetati. Sad su poradili i na dizajnu, dodali su i više kamera tako da su dva nova Pixel modela bolja nego ikad prije.

Prethodna, treća generacija Google Pixel pametnih telefona sastojala se od ukupno četiri modela: Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a i Pixel 3a XL, što je po prvi put od 2016. godine kad su prva dva Pixel modela predstavljena. Uslijedio je model Pixel 2, kojeg još uvijek možete kupiti u Neutrino Mobile trgovinama.

Iako će vam pozornost još uvijek, zbog dobre cijene, privlačiti modeli Pixel 3a i Pixel 3a XL dostupni u crnoj i bijeloj boji, okrećemo se prema novim modelima s gotovo identičnim dizajnom, ali uz ipak neke sitne razlike. Ili pak velike. Što im je zajedničko?

Pokreće ih isti čipset Snapdragon 855, dakle vrhunac na 7 nm tehnologiji uz takt na 2,84 GHz. Vrh! Što se tiče radne memorije, dostupna je samo od 6 GB, ali se interna memorija može birati između 64 GB i 128 GB. Kao i prethodni modeli, sve izvan toga ide na cloud, kojeg Google daje izdašno svojim korisnicima. Točnije, bez ograničenja. Dakle, nema proširenja microSD karticama.

Uz dvije stražnje kamere (12,2 + 16 megapiksela), što je velika novost jer su svi dosadašnji modeli imali samo po jednu kameru na stražnjoj strani kućišta od stakla, uz aluminijski okvir, ističe se opcija Night Sight s kojom biste i bez korištenja bljeskalice trebali dobiti odlične fotografije. S kamerom ćete moći snimiti svemir iznad svoje glave.

Prilagodite ekspoziciju u zasebnim dijelovima fotografije i snimite žive boje, čak i uz fotografije koje snimate u svojim omiljenim aplikacijama. Uz sekundarnu kameru od 16 megapiksela portretni način je sada daleko bolji – pozadina se može zamutiti, što fotografijama daje DSLR kvalitetu. Zgodno je što se može napraviti i dvostruki optički zum, bez gubitka kvalitete snimljene scene.

Novi je i Google Pomoćnik tako da ćete uz svoj glas od sada moći napraviti puno više kontrole samog Pixel telefona. Funkcionalne su i geste odnosno kontrole pokretom, bez dodira telefona. Koristi se radar integriran u telefon, a sa svojom rukom možete mahati iznad ekrana i tako prebacivati glazbu na sljedeću pjesmu, na primjer. Kad vam ujutro zasvira budilica, dovoljno je samo (od)mahnuti dlanom iznad ekrana i nastaviti sa spavanjem. Ali, samo nekoliko minuta jer će se alarm ponovo uključiti. Na isti se način može utišati zvono dolaznog poziva.

I otključavanje ekrana ne traži dodir nego samo vaš pogled prema 8-megapikselnoj prednjoj kameri koja uz 90 stupnjeva vidljivosti koristi Titan M sigurnosni čip, uz prethodno šifriranje lica vlasnika telefona. Ova se mogućnost ne koristi samo za otključavanje ekrana nego i za plaćanje putem mobitela. Nema podržanog senzora otiska prsta.

Što se tiče boja kućišta, možete birati između odlične narančaste boje te klasičnih crne i bijele, s lijepim dizajnom stražnje kamere i bočne tipke. Za zvuk se brinu stereo zvučnici. A sada idemo na razlike.

Prva razlika je u veličini ekrana koje štiti Gorilla 5 staklo. Pixel 4 nudi 5,7 inča, a Pixel 4 XL 6,3 inča. Manji model je uži za 6,3 milimetra što se tiče širine uređaja pa će možda bolje ležati u ruci, ukoliko volite kompaktniji dizajn. Ali, veći model donosi više piksela na ekran u omjeru stranica 19:9 - QHD+ u odnosu na FHD+ pa je i razlika u gustoći piksela po inču primjetna, od 444 odnosno 537 ppi. OLED ekrani nude osvježenje od 90 Hz.

Po pitanju nema velikih brojeva tako da manji Pixel 4 nudi 2800 mAh, a veći Pixel XL 3700 mAh, ali uz podržano brzo punjenje do 18 W, s Qi bežičnim punjenjem. Kućište u kojem se nalaze baterije je i vodootporno.