Odabrali smo tri predstavnika pametnih telefona koji bi vam mogli ispuniti snove, a da pri tome za njih ne morate izdvojiti pravo malo bogatstvo.

Netko želi nešto manji ekran, ali želi da to bude izuzetno kvalitetan ekran. Netko drugi će poželjeti dobar mobitel s odličnim omjerom cijene i mogućnosti dok će netko treći poželjeti malo više za sebe. Mnogima su flagship pametni telefoni nedosanjani san - Samsung Galaxy S10, Google Pixel 3 i Apple iPhone XS su vrh današnje ponude, ali za njih treba izdvojiti više od jedne prosječne hrvatske plaće. Istražili smo možete li za daleko manje novca ipak imati poseban smartphone, flagship koji nosi naziv glavnog modela, ali se ipak nećete previše istrošiti.

Paralelno s modelima Galaxy S10, Pixel 3 i iPhone XS, dostupnima u Neutrino Mobile trgovinama zanimljivi su i modeli Galaxy S10e te iPhone XS, a društvu se pridružuje i novo predstavljeni modeli Pixel 3a. Predivnom izboru boja kućišta pridružuje se raskoš karakteristika i ugrađenog hardvera. Vanjskim dimenzijama ovo su tri vrlo slična modela, uz razliku od samo 9 mm tako da ih možemo smjestiti u istu skupinu po tom pitanju - uz prosjek visine od oko 150 mm. S debljinom kućišta od 7,9 do 8,3 mm neće patiti ergonomija niti po tom pitanju. Po masi se jedino iPhone XR izdvaja, ali po nečemu se moraju i razlikovati.

Potpuno novi model Pixel 3a zapakiran je u plastičnom kućištu, uz naprijed smješteno staklo dok Galaxy S10e i iPhone XR svu tehniku i pamet drže unutar dviju staklenih ploha koje povezuje aluminijski okvir. Po pitanju ekrana oduševit će Samsung uz Dynamic OLED, a OLED ekran nudi i Pixel 3a dok jedino iPhone XR ostaje na IPS LCD-u koji uživo ipak pruža raskoš boja, inače karakterističan za OLED ekrane. Po veličini ekrana, Google je uz 5,6 inča najmanji, ali ima najmanje iskorištene prednje površine; slijedi Samsung s 5,8 inča uz ekran koji prekriva veći dio prednje površine, a Apple se sa 6,1 inča i urez na vrhu rasteže na 6,1 inča. Rezolucije ekrana su uglavnom fullHD pa po tom pitanju nema štednje.

Baterija, koja je danas postala najbitniji dio pametnih telefona jer svi nude dovoljno jake procesore i dovoljno memorije dok se kod baterije ipak malo vode kompromisi, kod sva tri modela je sličnog kapaciteta, uz vrlo bitnu stavku a to je podržano brzo punjenje:

- Galaxy S10e 3100 mAh

- Pixel 3a 3000 mAh

- iPhone XR 2942 mAh

Možda vam je bitno da bude podržana vodootpornost pa ćete to tom pitanju imati izbor između Samsunga i Applea dok Google svoj telefon nije oboružao s tom funkcionalnošću. Ali ćete uz Google uvijek prvi dobiti najnoviju verziju Androida dok će svi ostali morati pričekati. Dakle, ako su vam bitne najnovije funkcionalnosti novih verzija Android operativnog sustava, odgovor se već zna.

Poželite li internu memoriju proširiti s microSD karticama, zaboravite na Google i Apple jer nemaju takav utor; morat ćete se zadovoljiti sa 64 GB i pohranom u oblaku (iPhone XR nudi 64, 128 i 256 GB) dok se kod Samsunga nakon potrošenih 128 ili 256 GB različiti foto, video i drugi materijali spremaju na memorijsku karticu kapaciteta do 512 GB. Dakle, ukupno 768 GB. I po pitanju radne memorije Samsung je najizdašniji - nudi se u verzijama od 6 GB i 8 GB. Taj će svaki posao obaviti bez pogovora, ali će vam to i nešto skuplje naplatiti nego što bi trebao koštati novi Pixel 3a. Za slušanje glazbe bez slušalica sva tri modela nude stereo zvuk dok ćete slušalice s 3,5 mm konektorom moći ugurati samo u Pixel i Galaxy dok ćete za spajanje s iPhoneom morati koristiti dodatni adapter te pri tome biti zakinuti za istovremeno punjenje baterije.

Stražnje kamere su na sva tri modela sa senzorom od 12 megapiksela, ali bi uz otvor blende od f/1.5 Samsung ipak trebao briljirati dok će ostala dva modela uz f/1.8 malo kaskati, ali nećete biti razočarani. Kao niti s prednjim kamerama od 7, 8 i 10 megapiksela (iPhone XR, Pixel 3a, Galaxy S10e). Na kraju slijedi odabir boje kućišta, a po tom pitanju i Samsung i Apple imaju što ponuditi - čak šest različitih boja kućišta dok Google nudi dvostruko manje.