Apple je predstavio novi iPhone SE (treća generacija odnosno 2022), a glavna novost je podrška za 5G

 

Iako se čini kako nema velikih novosti, što na prvi pogled upravo tako i izgleda, novi iPhone SE 2022 ipak je novi model. Zapakiran u staro kućište – model iPhone SE 2020 još uvijek možete kupiti u Neutrinomobile trgovinama.

Ipak, novi model donosi 5G, uz čipset A15 Bionic na 5 nm dok prethodni model iz 2020. godine koristi A13 Bionic na 7 nm. Podsjetimo se prvog iPhone SE modela iz 2016. godine; koristi A9 čipset na 14 nm.

 

 

Uz 5G podršku novi iPhone SE (3rd generation) zasigurno će zanimati mnoge koji traže povoljan iPhone, a uz to i da donosi nešto novo. U Hrvatskoj su 5G mreže u izgradnji te kupnja telefona s 5G podrškom zasigurno ima smisla. Ali, ako odaberete prethodni iPhone SE (2020) s 4G LTE podrškom u na Neutrinomobile.hr, nećete pogriješiti jer su 5G mreže ipak tek u izgradnji.

Zadržan je isti dizajn kućišta, iste su i boje u kojima novi iPhone SE dolazi (bijela, crna i crvena), i dalje ima 3 GB radne memorije, ali je interna memorija od 64 i 128 GB na prethodniku sada povećana na 256 GB. Unutar kućišta od stakla, uz aluminijski okvir, neće ući voda niti prašina zahvaljujući IP67 certifikatu. U slatkoj vodi može izdržati do 30 minuta, na dubini do jedan metar.

 

 

Stražnja kamera i dalje ima 12 megapiksela, nudi optičku stabilizaciju slike, digitalni zum do 5x, različita foto unaprjeđenja u odnosu na prethodnika, a video se snima u 4K rezoluciji. Imat ćete optičku stabilizaciju i za video, što je veliki plus, svakako. Snima se stereo zvuk, ima stereo zvučnike, a omogućuje i sporo snimanje (slow motion) sa 120 i 240 sličica u sekundi.

 

 

Zadržana je i prednja kamera od 7 megapiksela, nudi različite foto stilove pri snimanju, snima fullHD video, usporene video filmove sa 120 sličica u sekundi te podržava kino stabilizaciju pri 1080p i 720p.

Ljubitelji malih ekrana doći će na svoje jer će u malom pakiranju dobiti vrhunski čipset. Ekran od 4,7 inča je u HD rezoluciji, Retina jamči dobru kvalitetu, uz IPS tehnologiju. Gustoća piksela je 326 ppi, što će biti sasvim dovoljno za ugodno gledanje svih sadržaja, uz rezoluciju ekrana od 1334 x 750 piksela. Nudi se maksimalnih 625 nita osvjetljenja, kao i na prethodniku.

 

 

Kućište ima iste dimenzije kao i model iz 2020. godine. Debljina telefona je 7,3 mm, visina 138,4 mm, a širina 67,3 mm. Dakle, bit će idealan za džep, sjedenje s telefonom u džepu, a neće niti viriti iz stražnjeg džepa hlača. Masa telefona je 144 grama. Podsjetimo se, prvi iPhone SE iz 2016. ima masu od 113 grama, a debljina mu je 7,6 mm.

Ispod ekrana koristi se TouchID, nešto što smo na iPhoneima viđali prije puno godina, ali Apple zadržava otisak prsta ispod ekrana, na tipki s kojom se vraćate na početni ekran. Kao što je vidljivo, i iznad i ispod ekrana nalaze se velike neiskorištene površine, što je odlika nekadašnjih vremena, ali mnogim korisnicima to nije bitno. Daleko bitnija im je cijena po kojoj će moći dobiti Apple iPhone, koji je i dalje prestiž i želja mnogih koji si ne mogu priuštiti izdatak od minimalno jedne prosječne hrvatske plaće.

 

 

Novi model nudi isti dizajn, iste kamere, ali daleko brži čipset i više moguće memorije nego prethodnik. Poboljšane su i performanse u svakom pogledu kako bi se bolje iskoristile grafika i procesorska snaga prilikom igranja igara. Uz 5G, to će svakako biti veliki benefit svima koji traže brzi telefon, malu latenciju odnosno kašnjenje te pri tome i ulazak u klub vlasnika Apple iPhone telefona. Možete birati između tri boje i tri memorijske verzije, iako s e64 GB danas već čine malo, ali imate dodatne opcije.