S karakteristikama od kojih ćete se smrznuti, novi Redmi K20 Pro dolazi i u običnoj verziji K20 od koje se vrlo malo razlikuje.

Znamo da je Snapdragon uvijek jedinica za mjeru snage na tržištu, a trenutno je na vrhu čipset Snapdragon 855. Uparite li dobru bateriju, pregršt radne i interne memorije, tri vrhunske kamere i veliki ekran koji prekriva cijelu prednju površinu, imate flagship. Redmi, Xiaomijev brand, predstavio je dva nova modela za koje očekujemo odličnu cijenu kad se pojave na tržištu.

Pogledate li prednju stranu pametnog telefona Redmi K20 Pro, primijetit ćete samo ekran. Nema nikakvih rupica, nikakvih zubića, nikakvih tipki na prednjoj strani. Samo 6,39-inčni Super AMOLED ekran na kojem ćete uživati u vama dragim mobilnim aplikacijama i pristupu internetu. Trebate li otključati full HD ekran, bit će dovoljno samo nasloniti prst na donji dio ekrana kako bi ugrađeni senzor otiska prsta znao da ste to vi.

Želite se fotografirati, napraviti selfie? Odaberete li prednju kameru, iznad gornjeg ruba ekrana pojavit će se motorizirana pop-up kamera od 20 megapiksela koja donosi otvor blende f/2.2. Odlično rješenje koje donosi veću iskoristivost prednje površine (oko 86,1 posto), a ekran je u omjeru 19,5;9, uz 403 točkice po inču (ppi).

Ono što nas svakako zanima je ugrađena baterija, kako bismo tako veliki ekran mogli dugo vremena napajati energijom, a korisnicima je danas sve bitnije i podržano brzo punjenje baterije. Uz kapacitet od 4000 mAh baterija bi trebala potrajati barem jedan cijeli dan korištenja, a uz brzi punjač snage 27 W za pola sata će se baterija preko USB Type-C reverzibilnog konektora napuniti do 58 posto.

Stražnja kamera je pravi "ubojica", ukoliko će cijena biti povoljna kao što su inače cijene Xiaomi i Redmi pametnih telefona u Neutrino Mobile trgovinama. Stražnja trostruka kamera dolazi u kombinaciji 48 + 13 + 8 megapiksela. Glavna je 48-megapikselna koja koristi Sonyjev senzor IMX586 uz otvor blende f/1.8 te veličinu senzora od pola inča. Očekujemo odlične rezultate. Ultra širokokutna kamera od 13 megapiksela omogućit će široko uhvaćene detalje, uz otvor blende f/2.4 dok je treća leća telefoto te uz 8-megapiksela omogućuje 2x optički zum, bez gubitka kvalitete snimljenih fotografija. Sa stražnjom kamerom podržano je snimanje 4K video zapisa, a moći ćete snimiti i usporedni video uz 960 sličica u sekundi. Zamislite kako snimate vodu iz pipe ili kako se vozite autocestom 130 km/h, a zatim ulovite usporeni detalj stupića sa strane.

Radna memorija izuzetno je bitna za brz i responzivan rad Android pametnih telefona - u Redmi K20 Pro bit će ugrađeno 8 ili 6 GB RAM-a, ovisno koju inačicu odaberete, a moći ćete birati između 64, 128 i 256 GB interne memorije koja nije proširiva microSD karticama. Snapdragon 855 ima osam procesorskih jezgri koje rade na taktu od 2,84 GHz, 2,42 GHz i 1,8 GHz.

Sad dolazimo do glavnih razlika između Redmi K20 Pro i Redmi K20, a to su čipset, Sonyjev senzor je IMX582 uz iste rezolucije te podržano brzo punjenje baterije, s tim da je ekran iste dijagonale od 6,39 inča, ali je kod K20 tehnologija AMOLED. U Redmi K20 ugrađen je Qualcommov Snapdragon 730 izrađen na 8 nm procesu dok K20 Pro pokreće Snapdragon 855 na 7 nm. Brzina jezgri kod K20 je od 1,8 do 2,2 GHz, također radi osam jezgri. Baterija od 4000 mAh nalazi se dakle i u K20 modelu, ali podržano brzo punjenje nije toliko snažno kao na K20 Pro izvedbi te se baterija puni snagom od 18 W. Ali, niti to nije malo, u odnosu na punjače koji ne podržavaju brzo punjenje. Redmi nije otkrio podatak za koliko se bateriju u modelu K20 puni, ali će se u K20 Pro do 100 posto napuniti za samo 74 minute. Oba modela trebala bi biti dostupna u tri boje kućišta koje s prednje strane prekriva Gorilla 5 staklo: crnoj, crvenoj i plavoj.