Nasljednik Snapdragona 845, Qualcommov čipset Snapdragon 855 pokretat će najjače pametne telefone koji će stići u 2019. godini.

Nasljednik Snapdragona 845, Qualcommov čipset Snapdragon 855 pokretat će najjače pametne telefone koji će stići u 2019. godini.

Svi s nestrpljenjem iščekujemo nove modele iz serije Samsung Galaxy S10, koji bi trebali biti predstavljeni već u veljači sljedeće godine. Nagađa se da će Samsung predstaviti čak tri modela, nasljednike ovogodišnjih zvijezdi Galaxy S9 i Galaxy S9+ koji se mogu povoljno kupiti u trgovinama Neutrino Mobile. Jedan od novih Galaxy S10 modela trebao bi imati ravni ekran.

Samsung će tradicionalno u najzanimljivije modele pametnih telefona ugraditi dvije vrste čipseta – Snapdragon 855 i Exynos9820. Predstavljene su najnovije generacije oba čipseta, a posebno je zanimljiv Snapdragon 855 jer ćemo ga vidjeti i u modelima telefona drugih proizvođača.

Snapdragon čipseti ugrađuju se u najjače i najzanimljivije smartphoneove današnjice poput Sony Xperia XZ2 i Sony Xperia XZ3, OnePlus 6 i OnePlus 5T, HTC U12 plus, HTC U11, HTC U Ultra, LG G6, LG Q7, LG V30. Svi spomenuti modeli mogu se kupiti u hrvatskim trgovinama, a najpovoljnije uvjete kupnje nudi Neutrino Mobile.

Snapdragon 855 koristi 7-nanometarsku tehnologiju izrade, što je trenutni vrh, a istu nanometarsku tehnologiju kroz čipset Kirin 980 već koristi Huawei u modelima Mate 20 Pro i Mate 20. Samsung pri izradi čipseta Exynos 9820 koristi 8 nm tehnologiju.

Qualcommov najnoviji snažni čipset Snapdragon 855 imat će 25 posto manju potrošnju energije, što je najveći benefit. Ipak, sljedeća generacija čipseta na sebi će imati izdvojene procesorske jedinice koje će se brinuti za AI funkcije telefona, poput umjetne inteligencije za kameru, kvalitetnije prepoznavanje lica vlasnika mobitela i različitih objekata pri snimanju, ali i proširenu (AR) stvarnost.

4K kamere moći će snimati video sa 60 sličica u sekundi (60 fps), a Qualcomm je najavio podršku i za 5G mreže u budućnosti. Iz Qualcomma najavljuju machine learning odnosno strojno učenje tako da će vaš budući pametni telefon pamtiti na koji način koristite određene funkcionalnosti i ubuduće ih prilagođavati vašim navikama. Stiže podrška i za novi format fotografija – HEIF format zauzimat će manje prostora u memoriji prilikom snimanja fotografija. HDR podrška je također tu, u video filmovima koji se budu snimali s HDR 10+.

Ono što vas sigurno zanima je broj procesorskih jezgri – ugrađeno će biti osam jezgri , ali raspodijeljene u tri skupine pa ćemo govoriti o 1 + 3 + 4 jezgre. Jedna jezgra radit će na taktu do 2842 MHz, uz 512 kB L2 cachea te će biti zadužena za najzahtjevnije operacije. Tri srednje jake procesorske jezgre imaju 256 kB cachea te rade na taktu do 2419 MHz. Preostale četiri jezgre na 1786 MHz takta i 128 kB cachea obavljat će sve uobičajene operacije, kad nije potrebna jača snaga i samim time će štedjeti energiju.

Uz uštedu energije, Qualcomm najavljuje da će novi čipset Snapdragon 855 omogućiti tri puta jače performanse nego prethodnik Snapdragon 845 te 25% bolju grafiku. Fokus će biti na bolje iskustvu u najjačim igrama koje će se pokretati na pametnim telefonima nove generacije, a naglasak je i na još bržem pokretanju aplikacija nakon što korisnik pritisne na ekran.

U pogledu bežične povezivosti, Snapdragon 855 podržava Wi-Fi 6 standard s većim kapacitetom prijenosa podataka, omogućit će veći doseg i jakost signala pa možemo očekivati brzinu prijenosa podataka do 10 Gb/s.

Ne sumnjamo kako će se u 2019. godini voditi velika bitka i na polju čipseta koji bi trebali pružiti nove funkcionalnosti, bolje rezultate pri korištenju kamera pa će proizvođači mobilnih telefona i ovom detalju pridodavati veliku pozornost. Više procesorske snage i već na tržištu dostupni telefoni s velikom količinom radne memorije poput Xiaomi Mi Mix 3 s čak 10 GB RAM-a bit će mamac i za kupnju novog pametnog telefona.