Jedan od najboljih pametnih telefona u 2022. godini je predstavljen, a stigla su još dva zanimljiva modela

 

Nakon godinu dana pauze ponovo se pojavio Note, ali pod nazivom Samsung Galaxy S22 Ultra. Samsung nije odustao od svoje popularne olovke S Pen s kojom se proslavio širom svijeta - nakon modela Note20 (i Note20 Ultra) preskočen je broj 21, ali je prošlogodišnji S21 Ultra ipak imao podršku za rad s olovkom. Koja se mogla smjestiti u posebno dizajnirano kućište.

U novom modelu Galaxy S22 Ultra olovka je dio kućišta i dio nove filozofije koju širi serija Galaxy S. Zbog utora za olovku ne trpi niti baterija te novi model ima kapacitet baterije od 5000 mAh, koliko ima i S21 Ultra bez tog utora, dok je Note20 Ultra imao 4500 mAh. I nešto veći ekran od 4,9 inča dijagonale.

 

 

Prije nego prijeđeno na ekran, spomenimo i napredak koji se tiče punjenja baterije - podržano je punjenje snagom do 45 W, što je za 20 W više od prethodnika. Istu snagu omogućuje i srednje jak model Samsung Galaxy S22+ dok je Galaxy S22 ostao na 25 W. Sve vrijednosti se odnose na žičano punjenje. S tim da u pakiranju i dalje ne dolazi strujni adapter. Dakle, poželite li uz nove S22 Plus i S22 Ultra jače odnosno brže punjenje, morat ćete izdvojiti dodatni novac.

Nije to samo Samsungova strategija, to potiče i Europska unija kako bi se smanjio broj punjača s kojima smo okruženi, a istovremeno se utječe i na okoliš jer je kutija primjetno tanja, kad u pakiranju nema kompletnog punjača. I slušalica, a isto tako niti zaštitne maske koju pojedini proizvođači ipak isporučuju uz svoje pametne telefone.

 

 

Idemo sada na vrhunac novog modela. 6,8-inčni AMOLED zaslon u QHD+ rezoluciji omogućuje najveću jakost osvjetljenja od 1750 nita. I prethodni S21 Ultra je bio rekorder, s 1500 nit, ali S22 Ultra doslovno rastura. Možemo samo zamisliti kako će se ekran odlično vidjeti na direktnom suncu, što je najveći benefit tako jakog osvjetljenja. Uz 120 Hz osvježavanja slike, kao maksimuma, nudi se i minimum od samo 1 Hz. Prethodnik je tu razinu mogao spustiti na 10 Hz.

Postav kamera je ostao isti, ali stižu nove funckionalnosti odnosno nadogradnje. Glavna kamera ima 108 megapiksela, dvije telefoto kamere od 10 megapiksela uz OIS nude i 3x odnosno 10x optički zum, što rezultira s maksimalnih 100x zuma. Širokokutna kamera od 12 megapiksela može snimiti kut do 120 stupnjeva. Zadržana je prednja kamera od 40 megapiksela.

 

 

Novosti na kameri stižu u portretnom načinu koji sada omogućuje praćenje do pet ljudi istovremeno tako da će automatski podesiti parametre kako biste dobili što bolju kvalitetu. Profesionalni način je unaprijeđen te se snima RAW format i kasnije editira u Adobe Lightroomu, kao da ste snimili fotografiju s profesionalnim fotoaparatom. 8K video je i dalje omogućeno.

Povećan je broj memorijskih izvedbi s tri na četiri pa sada imamo model s 8 GB radne i 128 GB interne memorije. Tri preostale verzije nude 12 GB RAM-a i izvedbe s 256 GB, 512 GB i 1 TB interne memorije koja se ne može proširiti s microSD karticama.

 

 

Čipset je temeljen na 4 nm tehnologiji, u ponudi će biti dvije verzije, kućna Samsungova s Exynos 2200 i Qualcommov Snapdragon 8 Gen 1. Operativni sustav je Android 12, uz Samsungovu nadogradnju One UI 4.1 koja će omogućiti dodatne personalizacije sučelja i izgleda.

Crna, bijela, zelena i nova tamnocrvena boje su u kojima će Galaxy S22 Ultra biti dostupna. Prve tri boje karakteristične su i za Samsung Galaxy S21 i S22 Plus, ali će četvrta boja biti ružičasto zlatna. Sve boje su umjerene, nemaju prejak intenzitet, a poklonike stakla (a ne plastike) radovat će informacija da se staklo ponovo vratilo na cijelu Galaxy S22 seriju.

 

 

 

S22 će imati ekran od 6,1 inča, što je za 0,1 inča manje nego kod modela Samsung Galaxy S21 dostupan u Neutrinomobile trgovinama, a na Neutrinomobile.hr se nalazi i Galaxy S21+ s dijagonalom od 6,7 inča dok novi S22+ dolazi s nešto manjim ekranom od 6,6 inča. To su glavne razlike i novosti, a detaljnije ćete sami otkriti nakon kupnje. S22 Ultru ćete prepoznati po pravokutnijem dizajnu kućišta dok S22 i S22+ imaju zaobljeniji dizajn i istaknut hrbat oko stražnjih kamera.