Redmi Note 8 Pro popeo se na vrh ljestvice mobitela s najvećim brojem megapiksela, ima ih čak 64.


Prije zaista mnogo, mnogo godina predstavljeni su prvi mobiteli s kamerama. Sjećamo se Nokije 7650 iz 2002. godine i njezine 0,3-megapikselne kamere, a sad smo stigli do čak 64 megapiksela koliko ih nudi novi Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Na stražnjoj se strani nalaze četiri objektiva koja omogućuju izuzetne foto sposobnosti, a sve prate i odlične druge hardverske karakteristike.

Znate li koji je Xiaomi odnosno Redmi model među tri trenutno najprodavanija modela u Europi? To je Redmi Note 7, model dostupan u Neutrino Mobile trgovinama. Uz njega, u ponudi su i modeli Redmi Note 5 te Redmi Note 6 Pro, a svi modeli osvajaju srca mnogih kupaca i u Hrvatskoj.

Očekujemo to i od novog modela Redmi Note 8 Pro s kojim će se sigurno mnogi moći pohvaliti, a uz njega dolazi i nešto slabiji model Redmi Note 8 s kamerom od 48 megapiksela. Oba modela imaju na stražnjoj strani isti broj objektiva, po četiri, a tri kamere su im identične.

Uz 2-megapikselni dubinski senzor, 2-megapikselnu makro kameru i 8-megapikselnu širokokutnu model Redmi Note 8 Pro se može pohvaliti sa senzorom veličine od pola inča te otvorom blende od f/1.8. Kamera snima 4K video uz 30 sličica u sekundi, a može snimiti i usporedni video sa 120 sličica u sekundi. Prednja kamera od 20 megapiksela smještena je na prednjoj površini jačeg modela dok Redmi Note 8 ima 13 megapiksela.

Uz razliku u veličini IPS LCD ekrana - kod Note 8 Pro je full HD+ dijagonale od 6,53 inča, a kod Note 8 od 6,3 inča, razlika je i stražnja staklena strana kod jače Pro izvedbe odnosno plastika na običnom Note 8.

Razlikuju se i po čipsetu koji sve pokreće u pozadini. Snapdragon 665 na 11-nanometarskoj tehnologiji s tekućim hlađenjem gaming čipseta radi u kombinaciji sa 6 i 8 GB radne memorije (Note 8 Pro) dok se kod Note 8 ugrađuju memorijski kapaciteti od 4 i 6 GB i Mediatek Helio G90T na 12 nm tehnologiji. Interna memorija kod oba modela od 64 i 128 GB proširiva je microSD karticama do 256 GB.

Mnogim korisnicima danas je baterija postala najbitniji dio pametnih telefona. Ali, uz veliki kapacitet baterije potreban je i brzi punjač koji će veliki kapacitet baterije napuniti u što kraćem roku. 4500 mAh kapacitet je baterije ugrađene u Note 8 Pro, a 4000 mAh nudi Note 8, također uz 18 W brzo punjenje.

Sa stražnje strane kućišta ugrađen je senzor otiska prsta s kojim ćete zaštiti svoje podatke pohranjene unutar telefona, ali i pristup podacima koje imate u oblaku. Spomenimo kako Note 8 Pro dolazi u crnoj, plavoj, crvenoj i bijeloj boji dok su za Note 8 rezervirane plava i zelena boja. Još je jedan detalj zanimljiv na stražnjoj strani kućišta: kod modela Note 8 kamere su okomito smještene u lijevom kutu dok su kod Pro izvedbe centrirane u sredini.

Ukoliko se odlučite za Redmi Note 8 Pro model, dobit ćete zaštitu ekrana s Corning Gorilla 5 staklom na koje svakako preporučujemo da se stavi kaljeno, temperirano staklo pa se debljina od 8,8 mm neće previše osjetiti.

Od ugrađenih konektora, uz USB Type-C, tu su infracrveni senzor za daljinsko upravljanje raznim uređajima (na primjer televizorom umjesto daljinskog upravljača kojeg ne možete pronaći), ima i NFC za plaćanje mobitelom te za bežičnu razmjenu podataka, a unutar telefona ugrađen je i FM radio uz koji dolazi i funkcija snimanja. Kao u stara vremena, kad smo s radija snimali na kazete.

Oba Redmi Note 8 modela moći će se pohvaliti dobrom ergonomijom kućišta, dobrom vidljivošću ekrana na direktnom suncu, velikim kapacitetima baterije te povoljnom cijenom po kojoj su Xiaomi i Redmi pametni Android telefoni poznati već duže vrijeme, uz poslovnično dobru kvalitetu i pouzdan rad.