Najnoviji Note9 napredovao je u vrlo bitnim funkcionalnostima: bateriji, snazi procesora, kamerama te olovki S Pen.

 

Još od prve generacije Samsunga Galaxy Note predstavljenog davne 2011. godine, kada je bio pravo čudo među mobitelima sa svojim za to vrijeme nevjerojatno velikim ekranom dijagonale 5,3 inča, Note serija privlači pozornost. Najnoviji model Note9 nasljeđuje aktualni model Samsung Note8 dostupan u Neutrino Mobile trgovinama. Na prvi pogled nema velike razlike, oba pametna telefona dijele sličan dizajn, ali razlike su itekako velike.

Ekran je narastao za 0,1 inč dijagonale pa najnoviji smartphone Note9 ima 6,4 inča uz zadržanu istu rezoluciju 1440 x 2960 piksela. QuadHD ekran je u najboljoj na svijetu tehnologiji - Super AMOLED te nudi gustoću od odličnih 516 točkica po inču (ppi). Slično je to prethodniku koji na 6,3 inča nudi 521 ppi.

Dodavanjem baterije još većeg kapaciteta u kućište izrađeno od dvije staklene plohe spojene metalnim okvirom Note9 je za 0,2 mm deblji, ali s razlogom. Baterija kapaciteta 4000 mAh prema najavama trebala bi izdržati cijeli dan korištenja bez ikakve štednje i s uključenim svim senzorima koji su integrirani u kućište dužine 161,9 mm. Naime, novi Note9 je za 0,6 mm kraći, ali i za 1,6 mm širi dok je masom prešao brojku od 200 grama (točnije, 201 gram, dok Note8 mjeri 195 grama).

Glavni detalj koji je Note seriju razlikovao od ostalih mobitela na tržištu je, uz veliki ekran, svakako njegova S Pen stylus olovka. Nakon sedam S Pen olovki sličnih funkcija u dosadašnjim generacijama, najnovija dostupna u žutoj boji je postala višestruko iskoristiva te radi i kao daljinski upravljač na udaljenosti do 10 metara. Ne radi se više o običnom štapiću s kojim se piše i šara po ekranu nego je u 3,1 grama teško (ili lagano) kućište integriran Bluetooth. Olovka se u svojem kućištu i puni, a kad se izvadi omogućuje različite funkcije poput upravljanja kamerama na mobitelu, upravljanje prezentacijom prebacivanjem na prethodni i sljedeći slajd itd. Dakle, postavite Note9 na neku poziciju s uključenom kamerom a zatim putem gumba na samoj olovci se okine fotografija. Ili selfie.

Kamere su ostale iste što se tiče broja megapiksela - stražnja dvostruka od 12 i prednja od 8, sve kamere imaju auto fokus dok stražnje imaju optičku stabilizaciju. Ipak, stražnja kamera je znatno napredovala po pitanju kvalitete u slabijim svjetlosnim uvjetima. Otvor blende sad je kao i na aktualnim Samsung Galaxy S9 i Galaxy S9+ te iznosi za mobitele nevjerojatnih f/1.5 i f/2.4, uz dual pixel tehnologiju. Prednja kamera od 8 megapiksela nudi otvor blende od f/1.7 što je također dobar rezultat.

Novi Note9 pokreću dva 10 nm čipseta - Snapdragon 845 s osam procesorskih jezgri (četiri su na taktu do 2,8 GHz, a preostale četiri do 1,7 GHz) te Samsungov Exynos 9810 s također osam jezgri: 4x 2,7 GHz + 4x 1,8 GHz). Sad dolazimo do vrlo zanimljivog dijela Notea9, a to je memorija. Samsung je odlučio ponuditi svoj flagship u dvije verzije:

- Samsung Galaxy Note9 6 GB RAM / 128 GB (plus microSD do 512 GB)

- Samsung Galaxy Note9 8 GB RAM / 512 GB (plus microSD do 512 GB)

Dakle, u najjačoj verziji možete imati čak 1 TB prostora za pohranu. Zvuči pomalo nevjerojatno, ali je istina. Podsjetimo se, prethodni Note8 ima 6 GB RAM-a, a interna memorija dostupna je u više verzija: 64 GB, 128 GB, 256 GB, uz proširenje do 256 GB.

Kućište jednog od najjačih pametnih telefona na svijetu i zasigurno najiščekivanijih u 2018. godini otporno je na prašinu i na slatku vodu do dubine 1,5 metara, a Note9 je prvi Note koji ima stereo zvučnike. Dakle, uz veliki ekran imat ćemo i odličan stereo zvuk te već od prije poznate sigurnosne načine otključavanja ekrana uz prepoznavanje našeg lica, otiska prsta i šarenice oka.