Pixel 7 i Pixel 7 Pro iz Googlea dolaze s različitim kamera postavom, ali uz moćni Google Tensor G2 čipset

 

Ako tražite najbolji Android smartphone onda je to Googleov Pixel. Nakon Pixel 6 i Pixel 6 Pro modela, koji su dostupni u Neutrinomobile trgovinama, uskoro stiže i serija 7. S prednje ih strane vizualno nećete baš lako razlikovati, osim po veličini ekrana, ali na stražnjoj se strani odmah vidi koji je koji model.

 

 

Pixel 7 na stražnjoj strani od aluminija brušenog cirkonijem nalazi se jedan postav kamere dok Pixel 7 Pro ima dva odvojena postava kamere. 50 megapiksela je senzor ugrađen u oba modela, imaju laserski auto fokus, optičku i elektronsku stabilizaciju slike, oba modela imaju 12-megapikselni širokokutni senzor, ali Pixel 7 Pro ima auto fokus. Istovremeno, taj senzor pokriva i veću širinu od 125,8 stupnjeva dok obični Pixel 7 ima vidljivi kut od 114°. Treći senzor na Pro izvedbi je 48-megapikselni telefoto s 5x optičkim zumom te ukupnim zumom 30x.

 

 

Oba modela unutar ekrana imaju prednju kameru od 10 megapiksela s fiksnim fokusom, a neke razlike se mogu primijetiti i kroz podržane softverske funkcionalnosti.

 

 

Između modela su prisutne zaista velike razlike u većini specifikacija pa prije kupnje razmislite koji vam model zaista treba. Ipak, oba Pixel 7 modela dolaze s Android 13 OS-om, što znači da će uskoro i drugi pametni telefoni na tržištu dobiti sljedeću iteraciju Androida.

Pixel 7 ima 6,3-inčni fullHD+ OLED ekran s 90 Hz osvježavanja slike, do 1000 nita osvjetljenja dok Pixel 7 Pro ima veći QHD+ ekran od 6,7 inča uz 120 Hz te nešto manji omjer stranica od 19,5:9 u odnosu na 20:9 kod manjeg Pixela. I pro verzija nudi 1000 nita osvjetljenja dok se najviše može izvući 1500 nita.

 

 

5000 mAh je kapacitet baterije Pixela 7 Pro, a 4355 mAh je baterija ugrađena u Pixel 7. Obje baterije podržavaju bežično punjenje baterije, a maksimalno će potrajati do 72 sata uz najbolju optimizaciju potrošnje. Strujni adapter ne dolazi u pakiranju, ali ćete dobiti USB-C na USB-C kabel dužine jedan metar.

Kućište oba modela je IP68 certificirano tako da mu ne smeta niti prašina niti voda u kojoj će završiti. Ispod ekrana nalazi se senzor otiska prsta, staklo iznad ekrana je Corning Gorilla Glass Victus, isto se staklo koristi i na stražnjoj strani kućišta dok se na boku nalazi aluminijski okvir.

 

 

Google je u Pixel 7 ugradio 8 GB radne memorije opciju sa 128 GB ili 256 GB interne memorije UFS 3.1 koja se ne može proširiti s microSD karticama. 12 GB LPDDR5 RAM-a je ugrađeno u Pixel 7 Pro, taj model također dolazi sa 128 GB i 256 GB memorije, ali i u verziji s 512 GB memorije. Oba modela imaju stereo zvučnike, tri mikrofona, utišavanje buke.

Hazel, Snow i Obsidian nazivi su boja kućišta u kojima dolazi Pixel 7 Pro dok Pixel 7 umjesto Hazel (boje lješnjaka) ima Lemongrass te također snježnu Snow i Obsidian boju. U kućište će se moći smjestiti jedna nano-SIM kartica te aktivirati još jednu eSIM karticu. Oba modela podržavaju rad u 5G mobilnim mrežama.

 

 

 

Pixel Call Assist novi je paket značajki koji pomaže u svemu, od upućivanja poziva do njihovog odbijanja ako se ne možete javiti. Pružaju brzu i točnu glasovnu pomoć uz Live Translate i Assistant glasovno tipkanje.

Spomenimo i Google Tensor G2 čipset druge generacije. To je jedini procesor koji omogućuje prenošenje Googleove umjetne inteligencije i strojnog učenja izravno na telefon.

 

 

Čak pet godina nadogradnji softvera dobit će vlasnici Pixel 7 modela, od trenutka kada je uređaj prvi put postao dostupan u Google Storeu u SAD-u. Pixel 7 Pro je Googleov trenutno najmoćniji telefon te donosi napredne performanse i nadograđeni telefoto objektiv za korisnike koji žele još bolje iskustvo zumiranja.