Nokia je nekada bila poznata po proizvodnji mobitela s tipkama, a tu titulu imaju i dan-danas

Iako se čine kao relikt prošlosti, tri nova klasična mobitela iz Nokije samo tako izgledaju. Jeste li ikada vidjeli pametni telefon u čije su kućište smještene slušalice? Sigurno ste vidjeli Samsung Galaxy Z Flip3, dostupan u ponudi trgovine Neutrinomobile. Koliko se današnjih pametnih telefona može pohvaliti da ih je dizajnirao neki poznati dizajner?

 

Nokia 5710 XA

 

Nokia 5710 XA nastavlja se na nekadašnju Nokijinu seriju mobitela s oznakom XpressMusic kod kojih je naglasak bio na slušanju glazbe, ali i na praktičnijem iskustvu. Današnji pametni telefoni nemaju fizičke tipke s kojima biste mogli kontrolirati pjesme nego svaki put morate otključati telefon kako biste se prebacili na sljedeću pjesmu.

 

 

Upravo takve fizičke tipke pored ekrana od 2,4 inča u QVGA rezoluciji nudi Nova Nokia 5710 XA. Na stražnjoj se strani nalazi klizni mehanizam koji skriva prave TWS slušalice Nokia, a koje se istovremeno i bežično nude. Novi član Originals serije mobitela, koji svojim dizajnom podsjećaju na stare Nokije od prije više od 20 godina radi na 4G mrežama, ima dva zvučnika kako bi uživanje u glazbi bilo potpuno i kad mobitel samo stoji na stolu.

 

 

Mobitel s tipkama Nokia 5710 XA ima izuzetno malu radnu i internu memoriju od 48 MB RAM-a te 128 MB, ali je memorija proširiva s microSD karticama do 32 GB kako biste spremili svoju glazbu za slušanje. Ili snimili poneku fotografiju sa stražnjom kamerom od 0,3 megapiksela.

 

Nokia 8210 4G

 

Drugi novi model je Nokia 8210 4G – original je u 1999. godini dizajnirao poznati dizajner Kenzo, a mobitel je te godine predstavljen na Pariškom tjednu mode. Dolazi u tri boje – boji pijeska, tamnoplavoj i crvenoj, također ima malu (istu) memoriju kao i prethodni 5710 XA, ali je kućište manje i tanje.

 

 

Istovremeno, ekran je veći te ima dijagonalu od 2,8 inča. Također, i stražnju kameru od 0,3 megapiksela. I promjenjivu bateriju, kao i 5710 XA. Ugrađen je FM radio, postoji MP3 player koji glazbu povlači s microSD kartice koju ćete morati kupiti. U web shopu Neutrinomobile.hr dostupne su memorijske kartice raznih kapaciteta.

 

 

Nokia 8210 4G mase je samo 107 grama, što je nešto teže od originala iz 1999. godine, a baterija se puni preko priloženog punjača kojeg ćete dobiti u pakiranju. Naravno, baterija će potrajati danima i danima.

 

Nokia 2660 Flip

 

Ništa manje zanimljiv nije niti mobitel Nokia 2660 Flip. U preklopnom kućištu smještena su dva ekrana kako biste i dok je telefon sklopljen znali tko vas zove te koliko je točno sati. Ima velike tipke, ima i solidno veliki 2,8-inčni unutarnji ekran za ovakav tip uređaja koji dolazi u crvenoj, crnoj i plavoj boji kućišta mase 123 grama. Dok je preklopljena, Nokia 2660 Flip ima dužinu od samo 108 mm.

 

 

Radi također u 4G mrežama, također ima utor za dvije SIM kartice kao i 48 megabajta radne te 128 megabajta interne te microSD utor za proširenje memorije. Baterija je također promjenjiva te ju po želji možete i izvaditi odnosno kupiti dvije pa kad se jedna istroši samo ih zamijenite.

Uz standardni punjač u pakiranju možete kupiti i postolje za punjenje na kojem će mobitel Nokia 2660 Flip uvijek biti, bez da ga morate tražiti po kući. Kao nekada bežični kućni telefoni s kakvima smo se družili tijekom 80-ih i 90-ih godina, dok ih nisu počeli zamjenjivati mobiteli. Upravo poput Nokije 2660 Flip, Nokije 8210 i Nokije 5710 XA.

 

 

Sva ti modela imaju i neke od poznatih starih igara iza kojih stoji Gameloft, poznata tvrtka. Tu su Zmija (Snake), Tetris, BlackJack, ali i naslovi poput Racing Attack, Doodle Jump, Crossy Road. Uz nostalgiju dobit ćete i korisne funkcionalnosti, samo ih trebate pronaći unutar izbornika.