Samsung je predstavio dva Note modela, a oba pametna telefona nude izuzetno zanimljive i napredne mogućnosti poput upravljanja gestama s olovkom te po prvi put fokusiranjem objekata u video filmovima

Sjećate li se prvog Note modela iz 2011. godine? Bila je to prava revolucija, a Samsung je tada ponovo u prvi fokus vratio stylus olovku kakvu su karakterizirali Windows Mobile mobiteli i rezistivni ekrani. Kroz devet godina i devet modela Galaxy Note uređaji stekli su velik broj poklonika koji očekuju nešto drugačiji uređaj u odnosu na sve druge Android telefone.

Zasigurno je najveća novost ta što novi Note dolazi u dvije izvedbe koje se uz ekran i kapacitet baterije razlikuju i po radnoj memoriji, mogućnosti proširenja interne memorije i 5G podršci. Više izvedbi već neko vrijeme karakterizira i Samsungove S modele – Galaxy S10, Galaxy S10+ i Galaxy S10e.

Samsung Galaxy Note9 još je uvijek aktualan u Neutrino Mobile trgovinama, a dok ne dođe novi Note10 model u prodaju sigurno ćete biti oduševljeni mogućnostima koje nudi. Još više novosti donosi S Pen olovka na modelima Note10 i Note10+ jer sada uz pomoć Bluetooth tehnologije omogućuje i rad s gestama odnosno pokretima pa pregledavanje fotografija možemo obaviti i kretanjem olovkom po zraku, bez kontakta s ekranom.

 

Moguće je njezino korištenje i pri igranju igara, za pretvaranje bilješki s papira u digitalni tekst, prilagodba njihove veličine i promjena formata dokumenta (na primjer, u Microsoft Word). Korisnici mogu prilagoditi bilješke mijenjajući boju te smanjujući i povećavajući količinu teksta.

A zakrivljeni Super AMOLED ekrani su zaista posebni – uz to što prekrivaju veći dio prednje površine na vrhu imaju rupicu unutar koje se nalazi prednja kamera od 10 megapiksela. Ekran na Note10 modelu je dijagonale od 6,3 inča, uz fullHD+ rezoluciju dok na Note10+ (i Note10+ 5G) ima dijagonalu od 6,8 inča u quadHD rezoluciji od 1440 x 3040 piksela, uz 498 točkica po inču.Ispod ekrana smješten je senzor otiska prsta, a novi Cinematic Infinity Display ekrani imaju 98% ujednačenosti boja i svjetline te prozirnost otvora kamere od čak 92%. Eye Comfort smanjuje plavu svjetlost bez utjecaja na kvalitetu boje, što će dobro doći u noćnim satima, prije spavanja.

 

Stražnja kamera kod Note10 modela ima tri objektiva, u konfiguraciji 16 + 12 + 12 megapiksela (ultra široka, širokokutna i telefoto) dok Note10+ ima dodatnu (četvrtu) dubinsku kameru u VGA rezoluciji. Ono što će vas sigurno oduševiti jeste mogućnost zamućivanja pozadine prilikom snimanja objekata putem video kamere. Do sada smo tu mogućnost imali prilikom fotografiranja. Još se jedna novost veže uz video kameru – zumiranjem detalja moguće je odrediti i iz kojeg će se dijela scene snimati zvuk.

 

Stakleno kućište Note10 modela skriva najnoviji Exynos 9825 s taktom na maksimalnih 2,7 GHz (za američko tržište namijenjen je Snapdragon 855 s 2,8 GHz). Velika razlika između dva Note10 modela je memorija. Galaxy Note10 dolazi u izvedbi s 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije (nema mogućnost proširenja memorije) dok Note10+ dolazi s 12 GB radne memorije i 256 odnosno 512 GB interne memorije, plus microSD kartica kapaciteta do 1 TB.

Dakle, ukupno u mobitelu možete imati 1,5 TB memorije. Sve to pokreće Android 9.0 Pie, a jedna stvar rastužit će sve poklonike slušanja glazbe preko slušalica – nema više 3,5 mm utora za slušalice nego se samo koristi USB Type-C utor za punjenje baterije. A baterija je kod modela Note10 kapaciteta 3500 mAh dok Note10+ nudi 4300 mAh. Trebate li što prije napuniti bateriju, uz 45 W punjenje to će trajati vrlo kratko.

 

Samsung Galaxy Note10 uređaj bit će dostupan u Aura sjajnoj, Aura rozoj i Aura crnoj boji, a Galaxy Note10+ u Aura sjajnoj, Aura bijeloj i Aura crnoj boji.

 

08.08.2019.