Samsung Galaxy XCover 5 spada u pametne telefone koji se mogu koristiti u zaista ekstremnim uvjetima, a nudi i nešto što danas više ne nude pametni telefoni

 

Ne smijemo niti pomisliti kako izgleda jedan život Samsungovog Xcover mobitela. Poprilično je to težak život jer kućište mora izdržati padove s 1,5 metara na željeznu površinu, ne smije se plašiti niti vode i dubine. Uz IP68 certifikat udovoljava uvjetima rada s prašinom i sitnim česticama te u vodi u dubini do 1,5 metara, u trajanju do 30 minuta. Dakle, ovaj smartphone kao da ima i pluća i škrge.

(Gotovo) svi današnji pametni telefoni nemaju mogućnost samostalne zamjene baterije; za promjenu ćete morati otići u servis. Ali, najnoviji Samsung Galaxy XCover 5 ima promjenjivu bateriju kapaciteta 3000 mAh koja se u bilo kojem trenutku može izvaditi i zamijeniti. Baterija se puni snagom od 15 W.

 

 

Crno kućište s Enchanced shock apsorption zaštitom može se koristiti s prljavim rukavicama, oprati nakon korištenja, a pri tome će i ekran od 5,3 inča reagirati na dodir. Dakle, ne morate skidati rukavice kako biste nazvali kolegu na gradilištu ili pak dok se vozite biciklom po prirodi. TFT ekran osjetljiv na dodir je u HD+ rezoluciji pa možete očekivati nešto duže trajanje baterije nego kod ekrana koji imaju fullHD+ rezoluciju.

Robusni mobitel Samsung Galaxy XCover 5 udovoljava strogim standardima američke vojske MIL-STD810H pa uz spomenutu otpornost na udarce izdržat će i ekstremne uvjete što se tiče niske i visoke temperature, uvjete s puno vibracija i različiti pritisak zraka. Debljina kućišta je 9,2 milimetra, što znači da će telefon dobro ležati u rukama i svima onima koji ne rade u teškim uvjetima, ne bave se ekstremnim sportovima, ali im telefon često pada iz ruke.

Ovaj Android 11 pametni telefon ima 4 GB radne memorije, ima 64 GB interne memorije, a memorija se može proširiti microSD karticama. Pokreće ga čipset Exynos 850 na taktu do 2 GHz.

 

 

U pogledu kamera Samsung Galaxy XCover 5 straga ima samo jedan senzor od 16 megapiksela, isto kao i Samsung Galaxy Xcover 4s dok Samsung Galaxy Xcover Pro iz prošle godine ipak ima dva senzora od 25 i 8 megapiksela. Oba spomenuta modela dostupna su u Neutrinomobile trgovinama.

Pored stražnje kamere na modelu Galaxy XCover 5 smještena je dvostruka LED-ica koja uz pomoć pri snimanju ima i funkciju LED lampe tako da će vam osvijetliti put u različitim situacijama, bilo u zatvorenom prostoru ili negdje u prirodi. Prednja kamera od 5 megapiksela smještena je iznad ekrana te dodatno nudi mogućnost prepoznavanja lica vlasnika telefona. Dakle, samo pogledate u telefon (naravno, bez maske na licu), a softver telefona će raspoznati vaše prethodno spremljeno lice i u tren oka otključati ekran.

 

 

Za dodatne mogućnosti, na boku kućišta smještena je dodatna tipka koju možete raspoznati po narančasto-crvenoj boji. Poprilično je velika, a može se po želji programirati za neku od češće korištenih funkcija. Podržana je walkie talkie funkcija unutar Microsoft Teams aplikacija za međusobnu komunikaciju. Dobro će doći na gradilištima, a pri tome se ne koriste minute razgovora.

 

 

Od ostalih mogućnosti spomenimo ugrađeni NFC čip koji omogućuje beskontaktno plaćanje – u telefon je, u neku od aplikacija poput bankarskih, potrebno unijeti podatke sa svoje debitne ili kreditne kartice, a plaćanje se obavlja jednostavnim dodirom stražnjeg dijela telefona na terminal za plaćanje. Dakle, sve je identično kao kad plaćate sa svojom karticom. Samo što karticu morate tražiti po novčaniku, džepovima ili torbicama, a mobitel nam je uvijek pri ruci.