Motorola je 2010. godine predstavila defy, prvi izdržljivi Android smartphone. U međuvremenu, predstavljen je nasljednik s još većom izdržljivošću

 

I nova Motorola defy prkosi mnogim situacija kao što je prethodnik prije 11 godina to radio. I dok je prvi defy bio samo vodootporan i nije mu smetala prašina, nova Motorola defy 2021 udovoljava daleko težim standardima te preživljava u izuzetno opasnim situacijama poput ekstremno niskih i visokih temperatura.

 

 

Operativni raspon temperature je od -25º C do +55º C. Ne smeta mu niti brzo mijenjanje temperature iz toplog u hladno i obrnuto. Ne smetaju mi niti vlažnost i slana magla. Dakle, uz IP68 certifikat, defy podnosi i sve što propisuje američka vojska kroz MIL-STD-810H standard, a to je rad pod vibracijama i ispadanje iz ruke s visine do 1,8 m na čelik.

 

 

Sve ovo vjerojatno vas podsjeća na mobitele Cat odnosno Caterpillar koji su dostupni u Neutrinomobile trgovinama. I u pravu ste jer i Cat i novu Motorolu defy proizvodi isti proizvođač, a to je Bullitt grupa, poznata i po suradnji s britanskim proizvođačem automobila Land Rover – prije nekoliko godina predstavili su Land Rover Explore.

Uz vodootpornost do 1,5 metra dubine u trajanju do 35 minuta Motorola defy se bez problema može prati sapunima i blagim dezinfekcijskim sredstvima pa svaki put kad perete ruke slobodno operite i mobitel. I nakon toga će raditi bez problema, a ekran podržava rad i s mokrim rukama.

 

 

6,5-inčni HD+ zaslon od ogrebotina štiti 0,7 mm Corning Gorilla Glass Victus, a u kućište s dvostrukom zaštitom ugrađena je baterija od 5000 mAh koja podržava brzo punjenje snagom do 20 W. Trebalo bi to biti dovoljno za dva dana korištenja telefona koji će na ljeto doći s Androidom 10, a u jesen dolazi nadogradnja na Android 11.

 

 

Priložena u pakiranju vezica visoke kvalitete može se spojiti na kućište, za zaštitu od padanja ukoliko spadate u nestašne korisnike kojima je to kao „dobro jutro“. Portovi su vodootporni, i USB-C za punjenje i 3,5 mm ulaz za slušalice tako da nema straha od kasnijeg korištenja, ukoliko vam uređaj završi u bazenu, u kanti vode, koristite ga znojnih ruku.

Memorija od 64 GB proširiva je microSD karticama do 1 TB, a radna memorija telefona je 4 GB. Pokreće ga čipset Qualcomm Snapdragon 662  s 8 jezgara koje rade na maksimalnom taktu do 2 GHz. Ovaj 4G pametni telefon ima poseban gumb za prečice s programirajućim funkcijama tako da se može koristiti i u načinu Push to Talk (PTT) koji omogućuje komunikaciju poput walkie-talkie uređaja.

 

 

I dok se na prednjoj strani nalazi kamera od 8 megapiksela (originalni defy iz 2010. godine uopće nije imao prednju kameru), nova Motorola defy 2021. Na stražnjoj je strani kućišta s posebnom teksturom dizajna za bolje prianjanje u rukama smještena 48 MP kamera uz otvor blende od f/1.8, tehnologiju Quad Pixel koja omogućuje 4-u-1 odnosno spajanje piksela kako bi se dobila što veća kvaliteta 12-megapikselne fotografije.

Dodatno su na stražnjoj strani smješteni 2 MP dubinski senzor i 2 MP macro senzor. U kućište su ugrađeni Bluetooth 5.0, NFC za mobilno plaćanje i prijenos podataka na malim udaljenostima između uređaja, ima podršku za rad s dvije SIM kartice.

 

 

Postoji podrška za Android Enterprise, uz sigurnosna ažuriranja u trajanju od 2 godine, podrška za Zero-touch, a uređaj će biti dostupan u zelenoj (Forged Green) i crnoj (Black) boji. Inače, 34% vlasnika telefona u svijetu svoje pametne telefone tijekom korištenja ošteti ili potpuno uništi pa ako spadate u takvu kategoriju odnosno radite u teškim uvjetima ili se pak bavite ekstremnim sportovima, ovo je pametni telefon koji će vas usrećiti.