Uz MIL-STD-810G i IP68 standarde novi LG Q9 je spreman za izdržati puno toga, a istovremeno donosi i solidan hardver te veliki ekran od 6,1 inča.

Nastavlja se predstavljanje pametnih telefona s velikim ekranima iznad 6 inča. Većina njih dolazi s notchom na vrhu kućišta unutar kojeg se skrivaju razni senzori i prednje kamere. Hardver je jedino područje u kojem se primjećuju razlike između većine današnjih pametnih telefona, ali LG se ipak po nečemu izdvaja.

IP68 je standard koji definira u kojoj je mjeri pametni telefon otporan na čestice prašine (prvi broj) i na vodu. Ali, pazite sad, na samo na slatku vodu. Dakle, s IP68 smartphoneom se možete tuširati, kupati u vodi do dubine 1,5 metara, ali ne smijete ići u morsku vodu. Ne smijete s njim ići niti u previše vlažne prostore te u prostore u kojima postoje ispravanja raznih plinova i tekućina. Sada u priču uskače MIL-STD-810G standard kojeg je inače propisala američka vojska za svoje potrebe.

Uređaji koji udovoljavaju MIL-STD-810G moraju biti u mogućnosti izdržati i biti otporni na razne utjecaje poput visoke i niske temperature, temperaturnih udara, niskog tlaka, kontaminacije tekućinama, sunčevog zračenja, kiše, vlažnosti, pijeska i prašine, vibracija, akustičnih šumova, kisele atmosfere, mehaničkih vibracija, solne magle. Čak mora izdržati i balistički udar!

Sve to udovoljava rijetko koji mobilni telefon, ali najnoviji LG Q9 je prošao zahtjevne testove pa ako vam je potreban takav tip mobitela, pričekajte dok dođe u prodaju. Ili pak u Neutrino Mobile trgovinama potražite modele poput LG Q7 koji također udovoljava MIL-STD-810G i IP68 standardima te LG Q6 koji je MIL-STD-810G usklađen.

Što još donosi novi LG Q9? Svakako je zanimljiv veliki QHD IPS ekran dijagonale 6,1 inča na kojem je raspoređen velik broj piksela, u rezoluciji 1440 x 3120 točkica čime je postignuta odlična gustoća od 564 piksela po inču. Samo za usporedbu, isto toliko nudi i najjači LG-jev pametni telefon G7 ThinQ pa već pri tome znamo da Q9 neće biti osrednji nego vrlo jak model. Omjer stranica ekrana je 19,5:9, a pokrivenost ekrana 82,6%. I još jedna stvar: ekran podržava Always-on display funkciju te HDR10.

Ali, to nije sve jer ekran nudi izrazito jako osvjetljenje od čak 1000 nita dok je uobičajeno osvjetljenje ekrana 400 do 500 nita (nit je jedinica za jakost osvjetljenja). LG Q9 će imati i iznadprosječno dobar i jak zvuk uz DTS: X Surround Sound tehnologiju.

Uz 4 GB radne memorije LG Q9 će moći obaviti sve što se pred njega postavi tako da će biti odličan i za igranje igara, ali i za poslovni telefon. Interna memorija dolazi samo u jednoj inačici, od 64 GB, ali se memorija može proširiti microSD karticama do 2 TB. Qualcommov čipset Snapdragon 821 je nešto starije generacije, ali to je čipset koji se donedavno ugrađivao u najjače pametne telefone na svijetu tako da vam četiri jezgre na radnom taktu od 2x 2,15 GHz & 2x 1,6 GHz mogu pružiti sve što vam bude trebalo. 

Zasigurno vas zanima i kapacitet ugrađene baterije unutar staklenog kućišta. Radi se o neizmjenjivoj bateriji kapaciteta 3000 mAh koja se puni preko USB Type-C priključka verzije 3.1.

Na stražnjoj se strani nalaze senzor otiska prsta, iznad je LED bljeskalica dok na vrhu stoji širokokutna kamera od 16 megapiksela, uz otvor blende od f/2.2. Full HD video snima se s 30 sličica u sekundi, podržan je HDR za bolji dinamički kontrast u situacijama kad u jednom dijelu kadra imamo prejaku svjetlost. Prednja kamera od 8 megapiksela je također širokokutna kako bi se uhvatilo više prostora odnosno više osoba pri selfie fotografiranju, a otvor blende joj je f/1.9.

LG Q9 bit će dostupan u tri boje: crvenoj, plavoj i crnoj.