Upravljanje gestama putem prednje ToF kamere glavna je funkcija novog LG G8 ThinQ predstavljenog u Barceloni.


LG G8 ThinQ može se pohvaliti s tri biometrijske funkcije: identifikacija ruke, otključavanje licem i senzor otiska prsta. Ugrađena je prednja kamera s ToF (Time of Flight) tehnologijom koja može raspoznati kretnje i prepoznaje 3D objekte. Ispred ekrana odnosno prednje kamere od 8 megapiksela i dodatne Z kamere s tehnologijom ToF dovoljno je samo staviti ruku, a senzor će prepoznati da se radi upravo o našoj kameri.

Od tog trenutka kreće zanimljiva avantura s novim modelom LG G8 ThinQ koji nasljeđuje prethodne modele iz LG G serije koji su dostupni u Neutrino Mobile trgovinama. Hand ID uz pomoć infracrvenih senzora i tehnologije raspoznavanja krvnih žila na dlanu prepoznaje ruku, a uz Air Motion slijedi cijeli niz zanimljivih gesti koje se mogu nazvati mahanjem i štipanjem prstiju iznad prednje kamere. LG jamči kako je njihova tehnologija Hand ID sigurnija od tehnologije prepoznavanja otiska prsta jer se identificira ruku vlasnika prepoznavanjem oblika, debljine i drugih individualnih značajki žila na dlanovima.

Zamislite da sa svojim prstima možete upravljati potenciometrom radija, okretanjem prstiju. Upravo to je moguće napraviti s LG G8 ThinQ koji na udaljenosti 15 do 20 centimetara raspoznaje različite geste, pa i javljanje na telefonski poziv, prekid poziva, ali i hvatanje screenshota jednostavnim "štipanjem" prstiju. Na prednju kameru ne utječe osvjetljenje iz okruženja, što znači da je bitno preciznija u radu. I dok postojeće kamere koje mogu razlikovati samo objekt i pozadinu, kamera na LG G8 mjeri udaljenost između objekta i kamere u milimetrima kako bi kontrolirala intenzitet zamućenja pozadine do 256 razina.

Novi LG G8 ima 6,1-inčni ekran QHD rezolucije koji prikazuje 564 piksela po inču, a zanimljivo je da se OLED ekran telefona koristi i kao membrana zvučnika te se uz donji zvučnik dobije odličan zvuk koji se jednako širi u prostoru. Približite li ekran uhu, osjeti se kako iz njega dolazi zvuk, a radi se Crystal Sound tehnologiji kod koje se OLED ekran koristi kao pojačalo zvuka. OLED zaslon koristi se kao dijafragmu pri čemu cijela površina vibrira kako bi se proizveo zvuk impresivne jačine. Emnulira se 7,1-kanalni zvuk s i bez slušalica, a Boombox zvučnik koristi unutarnji prostor telefona kao rezonantnu komoru za generiranje nevjerojatnih basova i veće glasnoće.

Debljina kućišta telefona je 8,4 mm, masa 167 grama, a stakleno kućište i metalni okvir na boku odlično leže u ruci. Telefon je s notchom na vrhu odlične ergonomije, a unutar notcha nalazi se spomenuta ToF kamera.

Sa stražnje se strane nalaze dvije odnosno tri kamere, ovisno za koje je tržište LG G8 ThinQ namijenjen. Za korejsko tržište dolazi s tri stražnje kamere, a za ostatak svijeta s dvije: 12 Mpx glavna uz f/1.5 i širokokutna od 16 Mpx nudi f/1.9 dok za korejsko tržište dolazi i dodatna telefoto kamera od 12 megapiksela.

Radna memorija telefona iznosi 6 GB, interna od 128 GB proširiva je microSD karticama do 2 TB, ugrađena je baterija od 3500 mAh, a kućište udovoljava certifikatu IP68 te mu ne smetaju prašina niti slatka voda. Dodatni plus je što kućište također udovoljava standardima američke vojske - MIL-STD 810G standard zahtijeva od telefona daleko više otpornosti nego što inače nudi IP certifikat. Dostupne će biti tri verzije boje kućišta - plava (New Moroccan Blue), crna (New Aurora Black) i predivna crvena (Carmine Red). Telefon pokreće Snapdragon 855, dakle najnoviji Qualcomm čipset. Operativni sustav s kojim dolazi LG G8 ThinQ je Android 9.0 Pie.