Treba li vam 4G mreža ili i s 3G možete biti zadovoljni? Najveća rezolucija ekrana također je vrlo često nepotrebna. Trajanje baterije vašeg smartphonea možete produžiti za najmanje 20 posto uz naše savjete.

Uz ekran i matičnu ploču s komponentama poput radne i interne memorije te čipseta s procesorima, baterija je najbitniji dio svakog mobitela. Bez nje se uređaj ne može pokrenuti niti bi se mogle snimiti informacije u memoriju uređaja ili pak na vanjsku memorijsku karticu.

Ekran mora imati dobru vidljivost kao što i komponente na matičnoj ploči moraju biti hardverski snažne i optimizirane sa softverom tako je vrlo bitno i da je baterija što manje opterećena tijekom rada. Poznato je da litij-ionske baterije nude oko 500 ciklusa i pražnjenja prije nego li dođe do gubitka kapaciteta. Ukoliko biste svaki dan punili svoj pametni telefon po dva puta, nakon osam do devet mjeseci baterija bi počela gubiti kapacitet. Punite li bateriju jednom dnevno, možete očekivati padanje kapaciteta baterije nakon 16-17 mjeseci. Znamo da postoje korisnici koji već i na 50% preostalog kapaciteta spajaju punjač, a razlog je strah da bi mogli ostati bez napunjene baterije. Većina korisnika pametnih telefona ne može niti zamisliti da bi mogli živjeti bez uključenog pametnog telefona.

S obzirom da mobitele u prosjeku koristimo najmanje dvije godine, pa i duže, a i nakon našeg korištenja mobitel obično završi kod druge osobe (proda se preko oglasnika, pokloni članu obitelji), jasno je kako bi baterija trebala potrajati barem nekoliko godina. Inače ćete ranije morati zamijeniti bateriju. Nije to nikakav problem, uz povoljnu cijenu u Neutrino Mobile trgovinama možete nabaviti novu bateriju, a vi ćete imati komoditet da vam je baterija uvijek dovoljno napunjena.

Kako optimizirati trajanje baterije mobitela, kako bismo s jednim punjenjem imali što duže trajanje? Za početak, krenimo od ekrana. Postavljanjem automatskog reguliranja jakosti osvjetljenja dobit ćemo optimiziranije trošenje nego kad je ekran podjednako osvijetljen u bilo koje doba dana i noći. Ukoliko nam to iz nekog razloga ne odgovara, recimo u noćnim satima nam je osvjetljenje i dalje prejako, možemo ručno podesiti osvjetljenje ali se time moramo baviti svaki dan po nekoliko puta. Trajanje osvjetljenja podesite na najviše 30 sekundi.

Pojedini modeli pametnih telefona, poput Samsunga Galaxy S9, Galaxy S9+, Galaxy Note9 imaju mogućnost podešavanja rezolucije ekrana. Iako je ponuđena najveća rezolucija ekrana, ona u većini situacija nije potrebna jer se razlika između fullHD i quadHD rezolucije ne može vidjeti golim okom s udaljenosti na kojoj se telefon uobičajeno koristi. Pa ako pametni telefon ne koristite unutar VR naočala za virtualnu stvarnost, najbolje je koristiti nižu rezoluciju. Telefon će trošiti manje energije za iscrtavanje svih tih milijuna piksela.

Koristite li pristup internetu uglavnom putem wirelessa kod kuće ili na poslu tada je uključen rad na 4G mobilnoj mreži samo rasipanje baterije jer još uvijek pokrivenost 4G signalom u Hrvatskoj nije dovoljna. Primijetit ćete to i po broju crtica signala. Ne koristite li uopće mobilni internet u pokretu nego samo dok ste pod wirelessom, tada slobodno u postavkama telefona uključite 2G način rada. Baterija će vam u tom slučaju trajati primjetno duže. Još će duže trajanje baterije imati vaši stariji ukućani koji možda uopće ne koriste pristup internetu. Ako odaberete 3G način rada, u većini situacija bit ćete zadovoljni jer ćete moći ugodno surfati internetom, a 4G uključite samo kada preuzimate na mobitel neku veću mobilnu aplikaciju kako ne biste predugo čekali na download.

Provjerite kolika je snaga punjača kojeg vaš uređaj treba, a nju možete saznati na originalnom punjaču. Naime, mnogi korisnici koriste više punjača, bilo kod kuće od drugih ukućana ili pak na poslu tako da se originalni punjač ne koristi baš uvijek. Kupuju razne modele punjača s kineskog tržišta koji nužno ne moraju imati izlaznu snagu kakva je specificirana. Neoriginalni punjači odnosno punjači koji nužno ne moraju biti originalni ali nemaju odgovarajuću snagu mogu znatno utjecati na način punjenja, ali i na kasniji kapacitet. Mnogi koriste razne automobilske punjače koji također nisu adekvatni za sve modele pametnih telefona. I bežični punjači mogu utjecati na broj punjenja, a uz nekoliko prekida punjenja smanjuje se ukupno broj punjenja koja baterija na kraju omogućuje.