Huawei Mate 20 Lite najavljuje dugoočekivani Huaweijev Android pametni telefon Mate 20.

Lagana (Lite) verzija pod nazivom Huawei Mate 20 Lite donosi veliki ekran, veliku bateriju, solidnu količinu radne memorije te čak četiri kamere. Što još poželjeti?

Uz fotografije i komunikaciju, korisnicima današnjih pametnih telefona je vrlo bitan gaming. Huawei Mate 20 Lite u tom pogledu ima što za ponuditi – Kirin 710 čipset u kombinaciji s 4 GB radne memorije i Game Suite optimizacijom gaming iskustva omogućuje uživanje u igri, a za sate i sate uživancije pobrinut će se velika baterija od 3750 mAh. Baterija ima podršku za brzo punjenje. Kirin 710 sadrži osam procesorskih jezgri i to je prvi Huaweijev čipset s 12 nm tehnologijom – sadrži A73 procesor koji je za 75% jači nego A53 u Kirinu 659. U grafičkom pogledu Kirin 710 brži je od prethodnika za 1,3 puta. Četiri procesorske jezgre u Huaweiju Mate 20 Lite rade na taktu do 2,2 GHz dok četiri rade na 1,7 GHz.

Dual SIM Huawei Mate 20 Lite podržava 4G brzine i VoLTE tehnologiju prijenosa glasovne komunikacije putem 4G mreže. Android Oreo nadograđen je s EMUI 8.2 i mnogobrojnim AI funkcijama – shopping pomoćnik olakšava kupnju dok pametna galerija prepoznaje teme sa snimljenim fotografijama. Fotografije se dijele na 15 različitih kategorija i 100 podkategorija poput hrane, dokumenata, dekoracija itd. Umjetna se inteligencija koristi i za smanjivanje pozadinske buke ukoliko se s Huaweijem nađete u bučnom prostoru u kojem je teško razgovarati.

Umjetna inteligencija „svoje prste“ ima i pri radu četiri ugrađene kamere u smartphoneu Huawei Mate 20 Lite. Naprijed i natrag smještene su po dvije kamere koje mogu proizvesti bokeh efekte s zamućivanjem pozadine. Prednja selfie kamera s 24 i 2 megapikselnim senzorima digitalnim kombiniranjem omogućuje naglašavanje određenih objekata, kao što to rade profesionalni fotografi. Prednje kamere mogu prepoznati više od 200 različitih scenarija unutar osam kategorija: plaža, biljke, noć, cvijeće, plavo nebo, pozornica, interijeri i snijeg. 3D emoji bit će zanimljivi mlađim korisnicima, ali i svima onima koji se vole zabavljati dok komuniciraju s drugim korisnicima pametnih telefona.

Stražnja dvostruka kamera od 20 + 2 megapiksela također ima dubinski senzor te uz f/1.8 otvor blende prepoznaje 500 različitih scenarija unutar 22 kategorije poput: biljke, vatromet, portret, rustikalne građevine, mačka, pas, plavo nebo, snijeg, tekst, hrana, automobil i noć. Na osnovu proučavanja 100 milijuna fotografija automatski se identificiraju scene te se kamera automatski prilagođava kako bi se dobili što bolji detalji na finalnom snimku.

Sve nabrojano prikazuje se na ekranu dijagonale od 6,3 inča u fullHD+ rezoluciji 1080 x 2340 piksela te uz omjer stranica 19,5:9. Dakle, radi se o izduženom ekranu koji zauzima gotovo 82 posto prednje površine, uz 409 točkica po inču (ppi). IPS LCD ekran pružit će kvalitetnu sliku i odličnu vidljivost na direktnom suncu, uz notch urez na vrhu unutar kojeg su smještene dvije prednje kamere i senzori potrebni za rad telefona.

Na stražnjoj staklenoj strani, ispod dvostruke stražnje kamere, smješten je senzor otiska prsta na koji je potrebno samo nasloniti svoj prst i ekran će se u djeliću sekunde otključati. Inače, Huawei Mate 20 Lite bit će dostupan u tri boje: Sapphire plavoj, crnoj i Platinum zlatnoj.

Dok u prodaju ne dođe najnoviji Huawei Mate 20 Lite pogledajte aktualni Huawei Mate 10 Lite s ekranom od 5,9 inča dostupan u trgovinama Neutrino Mobile. Svakako je zanimljiv i Huawei Mate 10 Pro sa 6-inčnim ekranom i baterijom od 4000 mAh te 6 GB radne RAM memorije i 128 GB interne memorije.