Čak sedam kamera ima Huawei Mate 40 Pro+, a dobre foto-mogućnosti nude i ostala dva odnosno tri modela. Možemo li reći da se radi o najboljim kamerama na pametnim telefonima? Otkrivamo sve detalje

 

Na prvi pogled nova Huawei Mate 40 serija je vrlo slična, ali razlike su itekako velike. I dok Mate 40 i Mate 40 Pro u staklenom kućištu imaju po tri senzora stražnje kamere, i oni se razlikuju. 50 megapiksela nudi glavni senzor uz otvor blende od f/1.9 te senzor veličine 1/1,28 inča. Širokokutna kamera u modelu P40 dolazi sa 16 megapiksela, a u Mate 40 Pro s 20 megapiksela.

 

 

Razlika postoji i na trećem senzoru od 8 odnosno 12 megapiksela, ali oba senzora podržavaju optičku stabilizaciju slike. Idemo sad na treći model, Mate 40 Pro+ s pet kamera. I on ima glavni senzor od 50 megapiksela, a taj je pak „oboružan“ s optičkom stabilizacijom slike. Huawei je optičku stabilizaciju slike ugradio i na telefoto senzor od 12 megapiksela koji nudi 3x optički zum kao i kod 8-megapikselnog Superzoom senzora s 10x optičkim zumiranjem. Uz peti 3D senzor možemo samo zamisliti kakve će fotografije biti vidljive na ekranima ovih pametnih telefona.

 

 

Sva tri ekrana podržavaju 90 Hz osvježavanje slike, koriste OLED tehnologiju te su zakrivljeni. Mate 40 Pro i Mate 40 Pro+ imaju dijagonalu od 6,76 inča, u fullHD+ rezoluciji, dok Mate 40 dolazi sa 6,5 inča. Mate 30 Pro, model koji je dostupan u Neutrinomobile trgovinama, ima ekran od 6,53 inča te 8 GB radne i 256 GB interne memorije. Isto toliko memorije ima i novi Mate 40 Pro.

8 GB + 128 GB memorije donosi Huawei Mate 40 dok najjači Mate 40 Pro+ ima 12 GB RAM i 256 GB interne. Kirin 9000E pokreće Mate 40, a Kirin 9000 druga dva modela. U sva tri modela čipset radi na taktu od čak 3,13 GHz, što je jače nego bilo koji drugi ovogodišnji model pametnog telefona. Radi se o 5G podršci tako da ove godine Huawei ne predstavlja posebno modele u 4G i u 5G verzijama.

 

 

Staklo se koristi kod modela Mate 40 i Mate 40 Pro dok Mate 40 Pro+ ima keramičko kućište u bijeloj i crnoj boji. Slabiji modeli dolaze u pet boja: Mystic Silver, White, Black, Green i Yellow.

 

 

Posebna priča je Huawei Mate 40 RS Porsche Design s drugačijim dizajnom kućišta koje također dolazi u keramički crnoj i keramički bijeloj boji, ima 6,76 inča dijagonale ekrana, ali uz 512 GB interne memorije. Radna (RAM) je 12 GB. Po pitanju kamera Porsche verzija je kao i Mate 40 Pro+, ali su jednu sitnu izmjenu ipak napravili kod širokokutne od 20 megapiksela koja nudi otvor blende od f/1.8, a ne f/2.4.

 

 

Svi Huaweijevi novi modeli pametnih telefona imaju prednju kameru od 13 megapiksela, s tim da model Mate 40 koristi samo jednu selfie leću, a svi drugi modeli imaju dodatni 3D senzor s kojim se brzo otključava ekran te dobiju bolje fotografije. Nadalje, svi modeli omogućuju korištenje gesti odnosno mahanje dlanom ruke ispred ekrana kako bi se pregledavale fotografije, čitale e-knjige, javilo na dolazni poziv, napravila snimka ekrana (screenshot).

 

 

Još jedna velika novost dolazi s baterijama. I dok model Mate 40 podržava brzo punjenje baterije kapaciteta od 4200 mAh snagom od 40 W, svi ostali modeli imaju jaču bateriju od 4400 mAh te podržavaju brzo punjenje punjačem snage 66 W. Pametni telefoni mogu se puniti i bežično uz snagu od 50 W. Huawei nije objavio za koliko se baterije napune, ali sudeći po ovim informacijama možemo očekivati izuzetno kratko punjenje, a što će naročito biti bitno ako se telefon samo nadopunjava 5 ili 10 minuta.

Spomenimo i vodootpornost koja je kod modela Mate 40 IP53, što znači da se telefon može pošpricati vodom, ali ne smije u vodu dok IP68 za sve ostale modele jamči boravak u vodi u kraćem vremenskom periodu, bez ikakvih posljedica.