Poco na španjolskom znači mali, ali telefoni brenda Poco po svojim mogućnostima su veliki i moćni uređaji, što dokazuju i dva nova modela

 

Većina nas riječ poco povezuje s loco, što bi u prijevodu značilo malo i ludo. Dva nova modela Xiaomijevog podbrenda Poco niti su mali niti su ludi. Odnosno, može se reći da su ludilo što se tiče mogućnosti ekrana, punjenja baterije i kamera koje nude.

 

Poco F4

 

AMOLED ekran dijagonale 6,67 inča u fullHD+ rezoluciji omogućuje osvježavanje uz 120 Hz. Vrhunski, zar ne? Takvo osvježavanje nude najjači pametni telefoni današnjice. Ali, vidjet ćete u kasnijem dijelu našeg teksta dodatno iznenađenje.

 

 

Poco F4 nudi 360 Hz osvježavanje dodira po ekranu kako biste što uspješnije igrali igre, a prethodno spomenutih 120 Hz omogućuju također prednost pri igranju igara kako bi se slika ispred vas što češće osvježavala i kako biste u milisekundi mogli ranije reagirati u nekoj situaciji. Koja može značiti život ili smrt u video igri.

Telefon nudi 900 nita osvjetljenja te odličnih 1300 nita u kratkom periodu. Pokreće ga Snapdragon 870, čipset koji radi u 2G, 3G, 4G i 5G mrežama. Uživat ćete i u stereo zvuku uz Dolby Atmos i Hi-Res Audio certifikat te HDR+ podršku ekrana dok gledate video sadržaje s tom podrškom, prilikom streaminga.

 

 

Čim se malo umorite od igranja slijedi punjenje baterije kako biste ponovo mogli neometano igrati i obarati rekorde. Baterija od 4500 mAh puni se punjačem snage 67 W te će za samo 38 minuta biti puna. Imat ćete s potpuno napunjenom baterijom 10 sati igranja, 21 sat reprodukcije video zapisa ili 119 sati reprodukcije glazbe.

Uz prednju kameru od 20 megapiksela još nas više zanima stražnja kamera koja snima 4K video, a glavni senzor od 64 megapiksela ima i optičku stabilizaciju slike. Širokokutni senzor od 8 megapiksela snima kut do 119 stupnjeva. Za sve snimke koje želite snimiti s male udaljenosti poslužit će makro senzor od 2 megapiksela.

 

 

Što se tiče memorije, Poco F4 dolazi u verzijama 6 + 128 GB odnosno 8 GB radne i 256 GB interne memorije koja se ne može proširiti microSD karticama. Možete birati između tri boje kućišta: sivog, crnog i zelenog.

 

 

Poco X4 GT

 

I model Poco X4 GT dolazi u tri boje, ali umjesto zelene nudi plavu boju kućišta u kojem je smještena baterija od 5080 mAh. I ona se puno preko punjača snage 67 W, a do 100 posto napunit će se za samo 46 minuta. Ako imate samo 6 minuta za punjenje baterije, ona će se nadopuniti za 25 posto. Nakon 30 minuta napunit će se do 85 posto.

 

 

Novi Poco X4 GT ima LCD ekran omjera 20,5:9, što je novost, 6,6 inča dijagonale u fullHD+ rezoluciji, ali njegov refresh rate (stopa osvježavanja) je čak 144 Hz. To je kao kod vrhunskih monitora koji su namijenjeni gamerskoj populaciji. Igrate li igrice protiv korisnika koji koristi prethodnika Poco X3 GT, inače dostupan u Neutrinomobile trgovinama, sigurno ćete osjetiti razliku jer X3 GT ima 120 Hz. I to je vrhunski, ali 144 Hz je ipak još brže.

Novi Poco X4 GT pokreće MediaTek Dimensity 8100, TSMC-ov čipset na 5 nm tehnološkom procesu koji štedi energiju i nudi vrhunske performanse na taktu do 2,85 GHz. U pozadini je bitno i hlađenje, a Xiaomi je u novi Poco ugradio LiquidCool Technology 2.0, sustav hlađenja koji SoC održava hladnim i omogućuje glatke performanse.

 

 

Glavna kamera na stražnjoj strani je 64-megapikselna koristi tehnologiju 4-u-1 piksel kako bi se dobila što bolja kvaliteta, a senzori od 8 i 2 megapiksela koriste se za širokokutne i makro snimke. Kamera u radu koristi umjetnu inteligenciju i Pro(fesionalni) način u kojem je moguće utjecati na otvor blende, ISO osvjetljenje i mnoge druge postavke. Jasno, ovaj način traži i nešto predznanja, ali i sami možete isprobavati razne opcije, naročito u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

 

 

Poco X4 GT je dostupan uz 8 GB radne i 128 GB interne te 8 GB radne i 256 GB interne memorije, uz bočno postavljen senzor otiska prsta te prepoznavanje lica uz pomoć prednje kamere.